Yrd. Doç.Dr. Şimşek: Bahar nezlesi yaşam kalitesini düşürüyor

KIRIKKALE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökçe Özel Şimşek, bahar aylarında görülen 'saman nezlesi' olarak da bilinen 'mevsimsel alerjik rinit' hastalığının erken...

14 Nisan 2015 Salı 12:58
Yrd. Doç.Dr. Şimşek: Bahar nezlesi yaşam kalitesini düşürüyor






KIRIKKALE Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökçe Özel Şimşek, bahar aylarında görülen 'saman nezlesi' olarak da bilinen 'mevsimsel alerjik rinit' hastalığının erken tanı ve tedavisinin önemli olduğuna dikkat çekti, "Yaşam kalitesini düşüren bir hastalık" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Gökçe Özel Şimşek, bahar aylarında sıkça rastlanan 'mevsimsel alerjik rinit'in hafif ve orta-ağır şiddetli olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Şimşek, "Hastalarda en belirgin şikayet burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, burunda sulu akıntı, sık hapşırma, gözlerde sulanma ve burunun dış kısmında kaşıntılar, bunları takip eden süreçte burunda sık kurumaya bağlı olarak kanamalardır. Mevsimsel Alerjik Rinit çocuklarda da ağız açık uyuma, horlama, geniz eti problemleri ve uzun dönemde diş ve yüz gelişiminde bozukluk yaratabiliyor. Yetişkinlerde işe konsantre olamama, dikkat eksikliği, iş gücü kaybı yaparak iş başarısını etkileyen mevsimsel alerjik rinit yine çocuklarda okul başarısında düşüklük, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye davetiye çıkarıyor. Dolayısıyla hayat kalitesini düşüren, önemli sorunlara neden olan yaygın bir hastalık" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Şimşek, ciddi bir iş gücü kaybı ile ülke ekonomisine maddi zararlara neden olduğu için bu hastalığın erken tanı ve tedavisinin çok önemli olduğuna dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Şimşek, "Bahar aylarının gelmesiyle hastalarda burun tıkanıklığı sık hapşırık baş ağrısı olur. Bu aşamada doktora gitmesi lazım. Uzun süredir bu hastalıkla uğraşan hasta grubumuz kendisini bildiği için öncesinden gelip tedavi oluyor ki bahar aylarını rahat geçirebiliyorlar" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Şimşek, hastalığın bahar aylarında artmasında polenlerin etkisinin olduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.