İnternet yasası neler getiriyor? Neler götürüyor

Artık kişisel kullanıcıların internet kütükleri tutulacak. Hangi bilgisayar, hangi siteye hangi saatte ne kadar süre kaldı......

09 Şubat 2014 Pazar 21:00
İnternet yasası neler getiriyor? Neler götürüyor






İnternet yasası neler getiriyor? Neler götürüyor

Yeni yasal düzenleme ile internete girişlerine çeki düzen geliyor. Artık kişisel kullanıcıların internet kütükleri tutulacak. Hangi bilgisayar, hangi siteye hangi saatte ne kadar süreyle girdi-çıktı, hangi programlar ne amaçla kullanıldı, bütün veriler BTK'da kayıt altına alınacak. Yasaklanmış siteler veya engellenmiş URL'lere daha önce DNS değiştirerek giren vatandaşlar için kötü haber, bu yöntem tarih olacak.
Youtube, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya mecralarında bol keseden yorum atanlar, küfür ve hakaret edenler yasa ile engellenecek.
Bu yasanın iyi yönleri yok mu?
Elbette var. İnternet Bilişim Güvenliği uzmanı Teakolik.com sahibi Hamza Şamlıoğlu en çok internet dolandırıcılarının bu yasadan olumsuz etkileneceğini söylüyor. Yasaklamanın çözüm olmadığını belirten Şamlıoğlu, bu konuda bakın neler diyor:

Meclis’ten geçen yeni kanun teklifine göre İnternet dünyamız yeniden şekilleniyor. Senelerdir herkes bu yasaları ve yasakları konuşuyor. Avukatlar, bilişimciler, hukukçular, pornocular, hükumet liderleri, uzmanlar, cahiller…

"İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve…" diye gidiyor yeni kanun düzenlemesi… İnternet dünyasındaki suçlara karşı elbette (benim görüşüm) kanun ve düzenlemeler getirilmeliydi!

Telefon dolandırıcıları, kredi kartı dolandırıcıları, hakaret edenler, çocuk p***** ve benzeri birçok suç işleniyor. Hele ki banka hesaplarını boşaltan birçok kişi İnternet dünyasında cirit atıyor!

Sahte banka e-postaları, sahte banka arayüzleri, şimdilerde sahte Apple Türkiye İnternet satış sitesi bile var! Adam iPhone 5S’i 800 TL’ye satıyor.  Artık aldığınız zaman size oyuncak telefon mu gelir? Android işletim sistemli Apple mı gelir? Bilemem!

Arada servis sağlayıcıların da canı yanacak!

Bir de başımızda TİB var!  TİB ne diyor? Ben kapatırım, sen git dava, mahkeme, savcıya derdini anlat! Hadi otur çay demle!

Hacı ortada bir suç varsa, bunu mahkemelerin değerlendirmesi gerekmiyor mu? Önce ceza ver sonra mahkeme kur nereden çıktı?

İş öyle bir noktaya geldi ki özel hayatlarımızı düşünmeye başladık!

Kişisel bilgiler artık 2 yıl boyunca saklanacak!

Bunu da göz ardı ediyoruz! Artık herkesin hangi siteye girdiği, hangi videoyu izlediği, hangi müziği, hangi dosyayı indirdiğine kadar…

Kısacası ülkemizdeki her İnternet abonesinin (bildiğim kadarı ile son rakam 30 milyon civarındaydı) kişisel özel ya da iş hayatındaki İnternet hareketleri kayıt altına alınacak! Az, buz bir süre de değil tam 2 yıl saklanacak. Umarım bu dataya erişim öyle kolay olmaz!

Yeni yasa ile birlikte DNS değiştirmek de tarihe gömülüyor. Hatırlar mısınız? Sayın Başbakan birkaç yıl önce yine benzer yasaklarla ilgili konuşma yaparken “Ben Youtube’a girebiliyorum. Siz de girin!” demişti…

Nasıl giriyorduk? DNS değiştirip, Host dosyamızda birkaç ayar yaparak Youtube’un yasağını aşıyorduk. Başbakan dedi, girin diye…

Şimdilerde DNS değiştirmek de tarihe karışacak! Kısacası DNS değiştirerek yasaklı siteleri açamayacağız…

Merak ettiğim bir diğer konu da, 30 milyon kadar İnternet abonesinin hareketlerini nereye nasıl kayıt edecekleri! Öyle kolay bir iş değil! Arkasında sağlam bir yatırım gerektiren alt yapı kurulmasını gerektiriyor.

Hatta şu an her iddiasına varım, çatır çatır Firewall ve depolama ürünleri satın alıyorlar.

Milyonlarca dolarlık bilgisayar ekipmanları satın alan servis sağlayıcılar bunun acısını biz kullanıcılardan çıkaracaktır… İnternet erişimine ek sabit ücretler gelirse hiç şaşırmam!  Umarım olmaz düşünsenize… (65TL + 15TL Özel Log Tutma Ücreti…)

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.