BAKAN EKER, İHRACATÇILARIN SORUNLARINI DİNLEDİ (2)

BİZ SAHİP ÇIKSAK, HOLLANDALILAR LALEYİ GÖTÜRMEZDİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Mersin'de Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin ev sahipliğinde düzenlenen İhracatın Yıldızları ve Borsa Tescil Rekortmenleri Ödül Töreni'ne...

26 Aralık 2014 Cuma 19:07
BAKAN EKER, İHRACATÇILARIN SORUNLARINI DİNLEDİ (2)






BİZ SAHİP ÇIKSAK, HOLLANDALILAR LALEYİ GÖTÜRMEZDİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Mersin'de Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin ev sahipliğinde düzenlenen İhracatın Yıldızları ve Borsa Tescil Rekortmenleri Ödül Töreni'ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Eker, bakliyat üretimi ve tohumunun geliştirilmesine destek uygulaması getirdiklerini anlattı. Ak Parti iktidara geldiğinde Türkiye'de mısır tüketiminin 4,5 milyon ton iken üretimin 2 milyon 100 bin ton olduğunu belirten Eker, şöyle devam etti:
"Mısırı destek kapsamına aldık, 6 milyon tona çıktı. Öte yandan, 21'inci yüzyılda dünyanın 3 konuda mücadele edeceğini biliyoruz. Enerji, gıda ve su. Suyun yüzde 75'ini tarım kullanır, yani gıda. O zaman mücadele alanı ikiye iniyor, enerji ve gıda. Tarımla ilgili dünyanın bütün büyük ülkeleri kendi ülkeleri dışında Çin'i de diğer ülkeleri de başka ülkelere gidip ya arazi satın alıyorlar ya da kiralıyorlar. Biz sadece Türkiye'deki 24 milyon hektar arazi ile kalamayız. Bununla kalırsak ilerleyemeyiz. Ulaşabileceğimiz yerlerde imkanlar varsa o imkanları da potansiyel olarak hedef olarak tutmalıyız. Türkiye'deki tohumculuk sektörü bizde kış iken güney yarımkürede yaz. Güney yarım küre ülkelerine gidip oralarda üretim yapıyorlar."
Zirai üretimde en önemli etkenin tohum olduğunu ve sertifikalı tohumun verimli bir üretim için şart olduğunu kaydeden Bakan Eker bununla ilgili de şunları söyledi:
"Tek başına sertifikalı tohum üretimi yüzde 24 etkiler, artırır. Biz bunu destekleme kapsamına aldık. Türkiye'deki tüm tohumlardan da örnek aldık. 117 bin çeşit tohum bankada garantimiz altında. Biz sahip çıksak Hollandalılar laleyi götürmezdi 350 bin kilometre yol kat edildi. Tüm Türkiye'yi karış karış gezdiler ve hangi dağda hangi soğanlı süs bitkisi var? Nerede hangi zambak, sümbül, lale var hepsi toplandı 800 çeşit yabani, 200 çeşit ıslah edilmiş, bin çeşit süs bitkisi bir araştırma merkezinde özel iklim seralarında Alp Dağları'nın iklimini yansıtan seralar kurduk. 3 bin metrede hava şartları nasılsa orada oluşturuluyor. Hem sergi hem muhafaza hem kayıt altına alma hem araştırma materyali yeni türlerin gelişmesi için hem de Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin teminat altına alınması o da Türkiye'nin sigortası. Ayrıca Ankara'da dünyanın en büyük milli botanik bahçelerinden birini kuruyoruz."
Konuşmaların ardından Bakan Eker, Vali Özdemir Çakacak ve diğer protokol üyeleri, İhracat Rekortmeni ile Borsa Tescil Rekortmeni 20 firmaya ödüllerini takdim etti.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.