Finlandiya Parlamentosu’na seçilen Ozan Yanar: Gemlik’teki babaannemi ziyarete geleceğim

FİNLANDİYA’da geçen pazar günü yapılan seçimlerde, Yeşiller Partisi’nden parlamentoya girmeye hak kazanan 27 yaşındaki Ozan Yanar, bir yandan yarın yapılacak yeni ikinci sayımın sonuçlarını beklerken, diğer yandan yaz aylarında...

21 Nisan 2015 Salı 14:03
Finlandiya Parlamentosu’na seçilen Ozan Yanar: Gemlik’teki babaannemi ziyarete geleceğim






FİNLANDİYA’da geçen pazar günü yapılan seçimlerde, Yeşiller Partisi’nden parlamentoya girmeye hak kazanan 27 yaşındaki Ozan Yanar, bir yandan yarın yapılacak yeni ikinci sayımın sonuçlarını beklerken, diğer yandan yaz aylarında Bursa’nın Gemlik İlçesi’nde yaşayan babaannesini ziyaret etmenin planlarını yapıyor. Ozan Yanar, "Finlandiya çok kültürlü hale geliyor. Bizim seçilmemizle bunun parlamentoya yansıması çok önemli" dedi.
Finlandiya’da önceki gün yapılan Merkez Parti’nin birinci geldiği seçimlerde, 2 de göçmen kökenli aday Parlamento’ya seçildi. Afganistan kökenli Nasima Razymar, Sosyal Demokrat Parti’den (SDP) ,Türkiye doğumlu Ozan Yanar da Yeşiller Partisi’nden Parlamento'ya girmeyi hak kazandı. Ozan Yanar, Finlandiya Parlamentosu'na giren ilk Türk oldu.
Mimar ve öğretim üyesi babası Hüseyin Yanar ile birlikte 14 yaşındaki Finlandiya’ya giden Ozan Yanar, Helsinki Üniversitesi’nde ekonomi dalında master yaptı. Finlandiya Yeşil Partisi’nin Genç Kolu Başkanı olarak görev de yapan Ozan Yanar, pazar günü yapılan seçimde 58 oy farkla seçimi kazandı. Küçük bir oy farkıyla yarışı kazanan Yanar, yarın yapılacak ikinci sayımın sonuçlarını bekliyor. Finlandiya yasalarına göre, seçimlerde oylar iki kez sayılıyor.
AMATÖR FUTBOLCU VE BEŞİKTAŞLI
Ozan Yanar, uluslararası bir aile geçmişine sahip. Anne ve babası Türk olan ve babasının işleri nedeniyle çocukluğunun büyük bir kısmını İngiltere ve Kıbrıs’ta geçiren Yanar, 14 yaşındayken babası Hüseyin Yanar ile birlikte Finlandiya’ya taşındı. Gelir gelmez Finlandiya’yı çok sevdiğini söyleyen Yanar, "Genç birisi için Helsinki ideal bir gelişme ortamı. Fince'yi arkadaşlarım sayesinde hemen öğrendim. Finlandiya’ya adapte olmamda futbolun da payı büyük. Finlandiya Gençler Futbol Ligi'nde oynama şansına sahip oldum. Boş zamanlarımda futbol izliyor ve oynuyorum. Beşiktaş taraftarıyım. Toplumsal meseleleri konuşmayı çok seviyorum ve aşırı derecede haberleri izliyorum" dedi.
Annesi ve kız kardeşinin Kıbrıs’ta yaşadığını söyleyen Ozan Yanar’ın babası Hüseyin Yanar, Bursa’nın Gemlik İlçesi doğumlu. Babaannesi ve amcası da halen Gemlik’te yaşıyor. En son iki yıl önce Gemlik’e geldiğini söyleyen Yanar, telefonla görüştüğü muhabirine yaptığı açıklamada, "Önümüzde hükümet kurma çalışmaları var. Bu işler biter bitmez Gemlik’e babaannem Emine Yanar’ı görmeye geleceğim. Gemlik’i ve babaannemi özledim" dedi.
Ekonomist olarak, özellikle işgücü ekonomisi dalında, örneğin, işsizlik ve ücretler arasındaki farklar üzerine araştırmalarda yaptığını ve ekonomi alanında Finlandiya Ekonomi Bakanlığı ve Finlandiya Sendikalar Topluluğu’nda çalıştığını ifade eden Ozan Yanar politik görüşünü ise şu cümlelerle anlatıyor:
"Politik görüşüm olarak sosyal hakları, kadın-erkek eşitliğini, feminizmi ve cinsel azınlıkların haklarının savunulması gerektiğini düşünüyorum. Ekonomist olarak ise sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğin geliştirmesini destekliyorum ve bunların nasıl yapılabileceğine dair birtakım öneriler sunmaya çalışıyorum."
'SEÇİLMEM ÇOK ÖNEMLİ'
Finlandiya’nın da yaşanan göçlerle çok kültürlü bir toplum haline gelmeye başladığını kaydeden Yanar, "Bizim seçilmemiz de bunun parlamentoya yansımasını sağladı. Bu açıdan çok önemli. Basın ve kamuoyu da seçilmemize büyük ilgi gösterdi. 12’ye yakın röportaj verdim" dedi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.