Çocuğunuzun Araba Sürüşünü Takip Etme: Kontrollü mü ya da Hırçın mı?

Genç olmak gerçekten zor. Hepimiz gençlik yıllarımızı hatırlarız ve birçok genç ebeveynlerinin bir zamanlar genç olduklarını unuttuklarını düşünür.

24 Nisan 2018 Salı 00:15
Çocuğunuzun Araba Sürüşünü Takip Etme: Kontrollü mü ya da Hırçın mı?






Çocuğunuz her ne kadar genç de olsa sürekli onu kontrol altında tutmayı kendiniz açısından bir hak olarak görebilirsiniz de görmeyebilirsiniz de ama kuşkusuz çocuğunuzla zorda olsa yapmak zorunda olacağınız en çetrefilli şeylerden biri de ona araba sürmeyi öğretmek olacak. İlk adım yola çıkmak ancak yeteri kadar dikkatli değilseniz bu riskli olabilir.

Günümüz teknolojisi yardımıyla çocuğunuzun yoldayken yaptıklarını takip etme şansınız var. GPS ile izleme, bir uygulamayı indirme ve arabanızdaki OBD bağlantı noktasına küçük bir cihaz takmak kadar kolay bir hale getirmektedir. Ancak genç şoför adayını izlemek biraz zaman mı alıyor?

Çocuğunuzu Nasıl İzleyebilirsiniz?

Etik boyutunu tartışmadan önce çocuğunuz arabanızla dışarıda iken ona göz kulak olabilmeniz için mevcut olan imkanlardan bahsedelim. Her ne kadar bazıları üçüncü taraf çözümler olsa da yeni araçlarına izleme özelliğini yerleştiren otomobil üreticisi sayısını duyduğunuzda şaşıracaksınız.

Bununla beraber herkes yeni otomobile sahip değil. Otomobilinde fabrika çıkışlı takip özelliği olmayanlar için OBD bağlantı noktasına takılan veya çocukların akıllı telefonunda çalışabilen izleyiciler vardır. Elbette bunları devre dışı bırakmak çocuğunuz için kolay olabilir ama kapatma düğmesini bulduklarında kimseyi kandırmaya çalışmayacaklarına güvenebilirsin.

Bilmek ama Ne Kadar?

İşe yarar bir izleme sistemine sahip olmak iyidir fakat bütün izleme uygulamaları aynı üretilmemiştir. Sistemin neler yapabildiğini ve hangi özelliğine ihtiyacınızın olduğunu değerlendirmek sizin elinizde.

An itibariyle sektörde yer alan sistemlerden herhangi biri otomobilin yerini harita üzerinde gösterebilir. Sistemin başarısı, çocuğunun nasıl hareket ettiğini daima gözetlemek isteyen meraklı ailelere karşılaşılan her türlü özel durumda SMS veya e-posta yoluyla gönderilen bildirimlerden gelmektedir.

Örnek olarak, belirli bir hız limiti koyabilir ve çocuğunuzun bunu aşması durumunda bildirim alabilirsiniz. Bunun yanı sıra coğrafi bir sınırı takip etmesi için uygulamayı yapılandırabilirsiniz. Eğer çocuğunuz bu sınırların dışına çıkmaya çalışırsa anında bilgilendirilirsiniz.

Öyle ki, bazı uygulamalar anne babalara otomobili kilitlemeye ve açmaya, motoru çalıştırmaya ve çocuklarının eve dönüşlerini teşvik etmesi için sokağa çıkma yasağı dahi koymaya izin verir. Gençlere sorulduğunda sokağa çıkma yasağına tepki vereceklerini belirttiklerini hatırlatalım.

Öyleyse, çocuğunuzu ve daha fazlasını izleyebileceğiniz gün gibi ortadadır. Peki, bu şart mı?

Her Genç Özeldir

Tam doğru bir cevabı yok. Çocuğunuzu izleyip izlememek size kalmıştır ve ne kadar yararlı olduğunu görmek çocuğunuzla olan ilişkinize bağlıdır. Güven bir ilişkinin temel parçasıdır. Çocuğunuzun tavrına ve sizin nasıl bir anne baba olduğunuza bağlı olarak çocuğunuzu izlemek için ondan izin istemenizde bir sakınca olmayabilir.

Bilmedikleri Zaman Ne Olabilir?

Size bahsetmediğimiz bir şey var. Eğer çocuğunuzun telefonunu elinize alabilirseniz, kendisini gizleyebilecek şekilde tasarlanmış izleme yazılımını telefonuna yükleyebilirsiniz. Tekrar hatırlatalım ki günümüz çocukları cin gibi, o yüzden bunun da garantisi yok.

Ebeyven takip programı çocuğunuzun nerede bulunduğunu ve yapmış olduğu bazı etkinlikleri size göndermeye devam edebilir. Bunların hepsi araba kullanımıyla ilgili değildir fakat gözetleme meraklısı iseniz ulaşmak istediklerinizi size sağlayacaktır.

Bu, dünya genelinde kullanıma sahip en beğenilen “gözetleme” çözümüdür ve büyük oranlarda bilgi sağlar. Belirli bir süre aralığında çocuğunuzun nerede olduğunun dışında hangi web sitelerine göz attığını ve kimlerle konuştuğunu dahi tespit edebilir. Bu kadar çok bilgiye ihtiyacınız var mı? Bu sizin kararınız olacaktır.

Peki Bunu Nasıl Yapabilirsiniz?

Ne zaman ve neyi takip edeceğinizi çocuğunuzla ortak bir şekilde kararlaştırabilirsiniz ve bu da büyük olasılıkla işlerin daha kolay hale gelmesini sağlayacaktır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi güven, ilişkinizde çok değerlidir ve eğer onu gizli bir şekilde izlediğinizi fark ederse size olan güvenini sarsabilirsiniz.

Muhtemelen “Bu yazıyı niye okudum, burada cevap yok ki.” diye şu an aklınızdan geçiriyorsunuz. Fakat eğer bin kelimeyle iyi anne baba nasıl olunur özetleme imkanı olsaydı çocuklarımızın nerede olduğunu izlemek için bu tür uygulamalara gereksinim duymayacaktık.

Gerçek olan şu ki bu araç şu anda kullanılabilir durumda ve eğer yardımcı olacağına inanıyorsanız onu kullanmalısınız. Çocuğunuzla olan ilişkinizde sorun çıkartmayacak şekilde onu kullandığınızdan emin olmalısınız.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.