Yılbaşı sofralarında bunlara dikkat edin!

Yılbaşı geceleri diyetlerin unutulduğu birbirinden zengin menülerin hazırlandığı ve vücut için tehlike çanlarının çaldığı zamanların başında geliyor. Oysa ki hem yılbaşı sofrasının tadını çıkarmak hem de yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmak bizim elimizde. İşte size 2015'in son günü ve yeni yılın ilk günü için Uzm.Dyt.Aslıhan Küçük'ten beslenme önerileri.

31 Aralık 2015 Perşembe 15:35
Yılbaşı sofralarında bunlara dikkat edin!






Yılbaşı sofralarında bunlara dikkat edin!

Yılbaşı geceleri diyetlerin unutulduğu birbirinden zengin menülerin hazırlandığı ve vücut için tehlike çanlarının çaldığı zamanların başında geliyor. Oysa ki hem yılbaşı sofrasının tadını çıkarmak hem de yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmak bizim elimizde. İşte size 2015'in son günü ve yeni yılın ilk günü için Uzm.Dyt.Aslıhan Küçük'ten beslenme önerileri.

KAHVALTINIZI ATLAMAYIN!

Yılbaşı akşamı çok yiyeceğim diye düşünerek öğün atlamak yanlış bir davranış. Akşamı düşünerek kahvaltıda daha posalı ve az yağlı bir menü tüketmek güne iyi bir başlangıç sayılır. Örneğin; süt ve kahvaltılık tahıl gevreği ile hazırlanmış bir kahvaltı ya da tam buğday unu ekmek ile peynirli yağsız bir tost tercih edebilirsiniz. Bol maydanoz, domates, salatalık gibi sebzeleri de tüketmeyi de ihmal etmeyin.
Pişirme yöntemlerinize dikkat edin, meze tuzaklarına düşmeyin
Daha az kalori almak için pişirme yöntemlerinize dikkat edin. Kızartma, kavurma yerine fırında ya da ızgara yemeklerini tercih edin. Sofralarınızda kalorisini sorun etmeden yiyebileceğiniz yoğurtlu, sebzeli ve yağı az olacak şekilde mezeler veya sebze püreleri hazırlayın; patlıcan salatası, cacık, haydari, kereviz salatası, ıspanak püresi en güzel alternatiflerdir.

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR FORMUNUZU KORUMANIZI SAĞLAR!

Yemek sonrası, gece devam ederken taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz. Havuç, çiğ karnabahar, brokoli, kereviz sapı gibi sebzeleri bir kaseye doldurun, yanına da yağsız yoğurt, light labne peynir, kuru nane, kekik ve kırmızıbiber ile kendi dip sosunuzu yaparak hem keyif alın hem de formunuzu koruyun.

DIŞARIDA YEMEK TÜKETENLER FAZLA KALORİ ALIMINDAN KAÇINMALI

Yılbaşı gecesi yediklerinize dikkat etmek istiyorsanız gideceğiniz programların menülerine önceden ulaşarak bu menüleri inceleyebilirsiniz. Ordövr tabağından; mayonezle yapılmış mezeler yerine yoğurtlu mezeler tercih edin. Özellikle kremasız bir çorba seçerek iştah kontrolünüzü sağlamanıza yardımcı olacaktır.

YENİ YILA GİRERKEN TATLISIZ OLMAZ DİYORSANIZ…

Yılbaşı tatlısı olarak incir tatlısı, cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı, fırında armut veya elma gibi meyve tatlılarını veya bol tarçınlı sütlü tatlılarını tercih edin. Tabii ki en güzeli meyvenin kendisini yemek olacağını unutmayın!

ALKOL TÜKETİMİNE DİKKAT! YENİ GÜNE DETOKS İÇECEĞİ İLE BAŞLAYIN

Yemekte kontrolü sağladınız ama alkolü kaçırmışsanız yatmadan önce hazırlayacağınız alkol detoks içeceği ile uyandığınızda ne baş ağrısı, ne de mide problemi yaşamayacaksınız.

Bir litre suyun içine bir orta boy kabuklu limonu dört eşit parçaya bölerek ekleyin. Üzerine bir tatlı kaşığı tane karar biber, bir tatlı kaşığı kuru karanfil, üç adet yıldız anason, iki ince dilim taze zencefil ve yarım çay kaşığı kimyon tohumunu koyarak kaynatın, süzdükten sonra sıcak olarak iki fincan tüketin.

METABOLİK HASTALIĞI OLANLAR NE YAPMALI?

Uzun süren yılbaşı gecesi sonrası eğer yemek tüketimini kontrol altında tutamamışsanız hazımsızlık, şişkinlik, gaz sıkışmaları, ishal, mide bulantısı, reflü, tansiyon yükselmeleri, kalp sıkışmaları ve hatta kalp krizi görülebilir. Özellikle kronik hastalığı olanlar, yılbaşı gecesi aşırıya kaçmadan porsiyon miktarlarına dikkat etmeli ve kaçırmamalıdır. Karaciğer hastaları alkolü kesinlikle kullanmamalı; onun yerine maden suyu, ev yapımı ayran veya limonata tercih edebilirsiniz. Kremalı, mayonez soslu et ve mezeler, tereyağı ile pişen yemekler karaciğer için tehlikelidir. Diyabeti olanlar için yeni yıl yemeği kesinlikle yağlı olmamalı, ana et yemeklerinin yanında mutlaka sebze yemekleri bulunmalıdır. Tatlı olarak şekersiz pişirilmiş meyve tatlılarını üzerine tarçın ve hindistan cevizi serperek tercih edebilirsiniz. Tansiyon problemi olanlar, tuzlu ve salamura ürünlerden uzak durun. Eğer alkol kullanıyorsanız, tansiyon üzerinde olumsuz etkisi olduğunu sakın unutmayın!

YILIN İLK GÜNÜ NELERE DİKKAT EDELİM?

Yılbaşı ertesi güne güzel bir kahvaltı ile başlanmalı ve aralarda hafif, az yağlı ve kalorisi düşük meyve, süt, prebiyotik yoğurt, kefir ile ara öğün yapılmalıdır. Sabah kahvaltınızda bol mevsim yeşilliği olsun. Maydanoz, roka, tere, marul gibi yeşillikler C vitamini alımınızı artırarak enerjinizin çabuk yükselmesini sağlayacaktır. Su içmeyi ihmal etmeyin! Böylece gerek alkol alımından gerekse geç yatmaktan kaynaklanan toparlanma sürecinizi hızlandırırsınız. Yılbaşı yemeğini ağır kaçıranlar için öğlen yemeği kurubaklagil ilave edilmiş sebze çorbası, telafi sağlamak adına tok tutan bir öğün sayılabilir. İkindide ödeminizi atması için bir kupa mate çayının yanında nar yemeniz iyi bir seçim olacaktır.
Son Güncelleme: 31.12.2015 15:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.