BERGAMA'DA HEMŞİREYE SALDIRI KINANDI

İZMİR'in Bergama İlçesi'nde, hastanenin çocuk servisinde görevli bir hemşirenin, hasta yakınının saldırısına uğraması, Türk Sağlık- Sen ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri tarafından, basın açıklamasıyla...

24 Aralık 2014 Çarşamba 16:00
BERGAMA'DA HEMŞİREYE SALDIRI KINANDI






İZMİR'in Bergama İlçesi'nde, hastanenin çocuk servisinde görevli bir hemşirenin, hasta yakınının saldırısına uğraması, Türk Sağlık- Sen ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri tarafından, basın açıklamasıyla protesto edildi.
Dr. Faruk İlker Bergama Devlet Hastanesi Çocuk Servisi'nde görevli Hemşire Hatice Yıldırım, iddiaya göre, geçen pazartesi günü saat 20.00 sıralarında, bir hasta yakınının fiziki ve sözlü şiddetine maruz kaldı. Bugün hastanenin bahçesinde düzenlenen basın açıklamasıyla olay protesto edildi. Basın açıklamasına saldırıya uğradığı ileri sürülen Hatice Yıldırım, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Sağlık Sen Sendikası İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol ve üyeleri, KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bergama Temsilcisi Metin Bali ve üyeler katıldı.
HEMŞİRE OLAYI ANLATTI
Yaşadığı olayı anlatan Hemşire Hatice Yıldırım, "Hasta yakını, hastasının serumunun akmadığını ifade etti. Ben de tedavi odasına gitmesini söyledim Tedavi odasına girerken beni duvar ile kapı arasına sıkıştırıp üzerime sabun fırlattı. Kapıları tekmeleyip bir sürü küfür ve hakaretler etti. Kendisinden şikayetçi olup, savcılıkla ifade verdim" dedi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 82'Sİ ŞİDDETE UĞRAMIŞ
Son dönem uygulanan sağlık politikalarını eleştiren Türk Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, "Son yıllarda en tepede bulunan makam sahiplerinin sağlık personeline karşı kullandığı olumsuz ifadeler, sağlık personellerinin vatandaşın emrinde, vatandaşın hizmetkarı her ne sebeple olursa olsun vatandaş haklıdır görüntüsü vermesi sağlıkta şiddeti körüklemiştir. Sağlık çalışanlarını hiçbir şekilde korumayan sistem 'ALO 184' şikayet hattı ve hasta hakları birimleri, çalışanları adeta kıskaca almıştır. Biz elbette hiçbir vatandaşımızın mağdur olasını istemeyiz. Ancak ortada sağlık personeline karşı büyük bir adaletsizlik, haksızlık, hukuksuzluk vardır. Devlet memuru olarak devleti temsilen verilen sağlık hizmetleri sunumu başta Sağlık Bakanlığı yetkilileri olmak üzere takdir görmemektedir. Sağlık çalışanları sahipsiz kalmıştır. Sendikamızın yaptığı ankete göre 24 saat kesintisiz hizmet veren sağlık çalışanlarımızın yüzde 82'si şiddete uğradığını ifade etmiştir. Çok uzak değil 10 yıl önce hekime hak ettiği saygıyı gösteren vatandaş, bugün ne oldu da sağlık çalışanlarına karşı küfür hakaret ve şiddet uygular oldu" dedi.
BEYAZ KOD UYGULAMASINI ELEŞTİRDİ
Son olayın Dr. Faruk İlker Bergama Devlet Hastanesi Çocuk Servisi'nde yaşandığını dile getiren Doğruyol, "Öncelikle bir erkeğin bir kadına saldırması kabul edilebilir bir durum değildir. Kadınlarımız bizim baş tacımızdır. Evinde çocuklarına annelik yapan, vatandaşlarımıza sağlık hizmeti veren bir kadına şiddet uygulamak psikolojik rahatsızlıktan başka bir şey değildir. Sağlık Bakanlığı'nın sözde sağlık çalışanlarını korumak adına uygulamaya koyduğu 'ALO 113' diğer adıyla beyaz kod, etkin uygulanmamakta, kurum avukatları pek çok kez beyaz kod sonucunda oluşan davaları takip etmemektedir. Beyaz kod uygulaması vatandaşla sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirmekten başka bir işe de yaramamaktadır. Yani beyaz kod uygulaması sağlıkta şiddete karşı göstermelik bir uygulamadır" diye konuştu.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI
Çözüm önerilerini sıralayan Doğruyol, "Sağlık personeline bırakın şiddet uygulamayı, hakaret ve küfrün hapis cezaları olmalıdır. Sağlık personeline karşı işlenen suçların cezasının hiçbir şekilde paraya dönüştürülememesi sağlanmalıdır. Tehlike karşısında kullanılmak kaydıyla sağlık personeline biber gazı ve benzeri ekipman verilmelidir. Tehlike arz edecek sözlü ya da fiili saldırılardan hemen sonra sağlık müdürlüğü avukatları, olayın adli mercilere intikal ettiği ilk anda müdahil olarak sağlık çalışanlarının yanında yer almalı verilen ilk ifadelerin, tutulan raporların uygun olmasını sağlayarak süreci yakından takip etmelidir. İçişleri bakanlığına bağlı polislerin yetkisi sadece adli vakalarla sınırlanmamalı, yaşanan olumsuzluklarda müdahale yetkisi verilmelidir. Gerekli durumlarda kolluk kuvveti sağlanmalıdır. Uygulanan sağlık politikaları siyasi endişelerden uzak, vitrine değil, hizmete yönelik olmalıdır" dedi.
SES Bergama Temsilcisi Metin Bali de yaptığı açıklamayla saldırıyı kınadı.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.