SAĞLIK BAKANLIĞI: ASBEST NEDENİ İLE HERHANGİ BİR KÖYÜN TAŞINMASI GEREKLİ DEĞİL

SAĞLIK Bakanlığı, akciğer kanserine yol açan asbest maddesi nedeniyle herhangi bir köyün toplu olarak taşınmasının gerekli olmayacağının öngörüldüğünü açıkladı.  Sağlık Bakanlığı akciğer kanserine yol açan asbest...

05 Ocak 2015 Pazartesi 17:25
SAĞLIK BAKANLIĞI: ASBEST NEDENİ İLE HERHANGİ BİR KÖYÜN TAŞINMASI GEREKLİ DEĞİL






SAĞLIK Bakanlığı, akciğer kanserine yol açan asbest maddesi nedeniyle herhangi bir köyün toplu olarak taşınmasının gerekli olmayacağının öngörüldüğünü açıkladı. 
Sağlık Bakanlığı akciğer kanserine yol açan asbest maddesiyle ilgili araştırmasına ve alınacak önlemlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, asbest maddesinin ne olduğu ve insan sağlığına olan zararına ilişkin bilgi verildi. 2009 yılından itibaren asbest konusunda çalışma ve araştırmaların yapıldığını vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
"Sağlık Müdürlükleri görevlilerince köylere gidilerek muhtar ve vatandaşlarla görüşülerek toprakla temasın olabileceği yerler tespit edilmiştir. Tespit edilen yerlerin bir çoğunda evlerin boyanması, yolların asfaltlanması, asbestli toprağın getirildiği yerlerin kapatılması ve halkın bu toprağı kullanmaması için Müdürlük, Valilik, Belediye, Kaymakamlık ve ilgili Bakanlıkların İl Müdürlüklerince çalışmalar yürütülmüştür."
58 İLİN 379 KÖYÜNDE ASBEST SAPTANDI
2012 yılında ise çok sayıda akademisyenin katılımı ile 'Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Plan' çalışmaları başlatılarak yurt geneline yaygınlaştırıldığı kaydedilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:
"İllerden asbestin sebep olduğu hastalıklar ile ilgili son 5 yıllık veriler istenmiş ve gelen verilerin değerlendirilmiştir. Faz-1 çalışmaları neticesinde ülkemizde asbest sorunun olma ihtimali olan 58 ilin, bin 236 köyünden asbest örnekleri alınmıştır. Alınan örnekler öncelikle Eskişehir Üniversitesinde ön değerlendirmeye alınmış, şüpheli bulunan örnekler analiz edilmek üzere TÜBİTAK'a gönderilmiş ve analiz sonuçları alınmıştır. Bu sonuçlara göre; 379 köyde asbest saptanmıştır. Bu köylerde yaşayan nüfus toplamda 150 bin olup, basit önlemler ile bu kişilerde gelecek yıllarda gelişebilecek 3 bin kanser olgusu önlenebilecektir. Asbest saptanılan köylerde ıslah çalışmaları yani Faz II çalışmaları başlatılacaktır. Ancak ilgili ıslah çalışmaların yapılması için Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili birimleri, Ulusal Kanser Danışma Kuruldan üyelerimiz ve Üniversitelerden uzman kişilerin yer aldığı bir grup oluşturulmuş ve çalışmalara devam edilmektedir."
HERHANGİ BİR KÖYÜN TAŞINMASI GEREKLİ DEĞİL
Yapılan açıklamada asbest nedeni ile herhangi bir köyün toplu olarak taşınmasının gerekli olmayacağının öngörüldüğü vurgulanarak, "Islah çalışmaları evlerdeki asbestli boyaların sökülüp yeniden badana edilmesi, çatı izolasyonlarının değiştirilmesi, yolların asfaltlanması, köylerin yeşillendirilmesi gibi basit önlemler olacağı tahmin edilmektedir" denildi. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.