500 yıllık Taş Medrese el sanatları merkezi olacak

15 Aralık 2012 Cumartesi 15:34
500 yıllık Taş Medrese el sanatları merkezi olacak






AFYONKARAHİSAR (CİHAN)- Afyonkarahisar Belediyesi tarafından bir milyon liraya restorasyonu yapılan 500 yıllık tarihi Taş Medrese´nin el sanatlarının yeninden canlandırılacağı bir merkez olacağı belirtildi. Önümüzdeki yıl mayıs ayında hizmete girecek tarihi binada, sergi salonlarının yanı sıra keçecilik, bakırcılık, hat, ebru gibi el sanatlarının yeniden canlandırılacağı atölyeler de bulunacak.

Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, yaptığı açıklamada, 500 yıllık tarihi esere sahip çıkmanın haklı gururunu yaşadığını söyledi. Belediyenin tarihinde ilk kez bir milyon lira harcayarak tarihi eseri yeniden yaşatacağını belirten Çoban, tefrişatı tamamlanmak üzere olan tarihi yapının; el sanatları ve meslek kurslarının verileceği bir mekân haline geleceğini kaydetti.

Afyonkarahisarlı sanatkârların Taş Medrese'yi atölye olarak kullanacağını, kendilerinin de yazın bahçede kafeterya hizmeti vereceklerini belirten Çoban, şöyle devam etti: Ancak oranın bir camii bahçesi olduğunu aklımızdan çıkarmadan, oranın geçmişte bir medrese olduğunu unutmadan, oraya uygun tarzda işletme mantığı ile çalıştıracağız. Ebru, hat, ney, keman gibi ya da el sanatlarımıza yönelik keçecilik, bakırcılık gibi kurslar düzenlenecek.

Kış mevsiminde Taş Medrese'yi çalıştırıp işletmenin sıkıntılı olacağını ifade eden Çoban, tarihi binanın, bahçe peyzajının yapılmasının ardından önümüzdeki yıl mayıs ayında hizmet vermeye başlayacaklarını anlattı.

TAŞHAN İHALAYE ÇIKTI

Başkan Çoban, Demirciler Çarşısı'nda bulunan tarihi Taşhan için Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün `restore et, işlet´ yöntemi ile iki kez ihaleye çıktığını ancak ihaleye giren olmadığını kaydetti. Çoban, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu´nun destekleriyle iki ay önce Vakıflar Kütahya Bölge Müdürlüğü'nce ihalesi yapılan Taşhan´ın 2013 baharında restorasyon işinin başlamasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Çoban, eski Afyon Ambarı olarak bilinen iki katlı büyük bir binanın istimlâk işlerini de çözdüklerini buranın da kent müzesi yapılacağını sözlerine ekledi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.