Demokrat Eğitimciler Sendikası: Atanamayan öğretmenler istismar ediliyor

30 Kasım 2011 Çarşamba 18:14
Demokrat Eğitimciler Sendikası: Atanamayan öğretmenler istismar ediliyor






ANKARA (CİHAN)- Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in atanamayan 300 bin dolayındaki öğretmen için Bu kadar öğretmene ihtiyacımız yok, yeteneklerine uygun başka mesleklere yönelsinler yönündeki tavsiyesine popülist tepkiler gösteren sendikacıları öğretmen adaylarından gerçekleri gizlemekle suçladı.YÖK ve MEB arasındaki koordinasyonsuzluk ve geleneksel kamu yönetimi zafiyeti nedeniyle hali hazırdaki 300 bin atanamayan öğretmen sayısına her yıl öğretmenlik programlarından mezun olan 62 bin civarında öğretmen adayının eklendiğini ve bu ihmalin devam etmesi durumunda 2015 yılında açıkta kalan öğretmen sayısının 500 bine dayanacağını söyleyen DES Genel Başkanı Avcı, Kimsenin atanamayan öğretmenleri istismar etmeye ve onlardan gerçekleri saklamaya hakkı yoktur. Açık yüreklilikle itiraf edilmelidir ki Milli Eğitim Bakanlığı'nın 300 bin öğretmen adayını istihdam etmesi mümkün değildir. Atanamayan öğretmenlerden 'özür' dileme ve onlara gerçekçi tavsiyelerde bulunma dürüstlüğünü gösteren Bakan Sayın Dinçer'i kutluyorum. Atanamayan öğretmen kardeşlerimize sahte umutlar veren, onları beyhude yere sokaklara döken, konuyu siyasi muhalefete dolgu malzemesi haline getirme çabasına girişen sendika ağalarını kınıyorum. Gün istismar etme ve popülizm yapma günü değildir. Atanamayan öğretmenlerimizin sorunlarına gerçekçi tespitlerle yaklaşma ve çözüm bulma günüdür. Gençlerimizin işsizliğe, umutsuzluğa mahkûm edilmemesi için hızla adımlar atılmaya başlanmalıdır."dedi.

İHTİYAÇ PLANLAMASI YAPILMALI
Milli Eğitim Bakanlığı'nda okul öncesi eğitimini verecek öğretmen sayısı az, buna karşın fizik, kimya, sınıf öğretmeni gibi branşların sayısı fazla. Sınıf öğretmenlerine bir sene eğitim verilerek ihtiyaç duyulan alanlarda atanmaları sağlanabilir şeklindeki öneride bulunan Gürkan Avcı, şöyle konuştu:Eğitim fakültelerinin durumu ciddi olarak ele alınmalı ve planlanmalıdır. İhtiyaç duyulmayan alanlarla ilgili kimi eğitim fakültelerinin kontenjanları azaltılmalı, kimileri ise kapatılarak, ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirilmelidir. Türkiye'nin 2023 vizyonunu eğitim alanında, Fatih Projesi çerçevesinde teknolojiyi eğitimde kullanma hususunda ve öğretmen ihtiyacı doğrultusunda; Türkiye'nin kamu ve özel sektörünün ne kadar ve hangi branşlarda eğitim fakültesi mezununa ihtiyacı olduğunun analiz ve planlamasının yapılması ve kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Atanamayan yaklaşık 300 bin öğretmen adayı, özel okullar maharetiyle de istihdam edilebilir. Bunun için özel okulculuğun desteklenmesi gerekir. Devlet, özel okullardan alınan vergileri sıfırlayarak yahut çok aşağılara çekerek ve özel okul yapmak isteyen müteşebbise okul arsasını bedava vererek bu sorunun çözümüne katkıda bulunmalıdır. Devletin, özel okulların elektrik, su yakacak giderlerini karşılaması yahut özel okula gidecek öğrenci ailesinin gelir durumuna göre öğrenciye burs vermesi gibi destekler hem atanamayan öğretmen adaylarının istihdam edilmesini hem de birçok velinin özel okulları tercih etmesini sağlayacak ve yüzde 2 düzeyindeki özel okulculuk ülkemizde de gelişmiş ülkeler düzeyine ulaşacaktır.

EMEKLİLİĞİ GELMİŞ ÖĞRETMENLER TEŞVİK EDİLEBİLİR

Emekliliği gelmiş 130 bin öğretmenin özlük hakları iyileştirilerek bu haklarını kullanmalarının teşvik edilebileceğine vurgu yapan Avcı, Bunların yerine 300 bin öğretmen adayı arasından atama yapılma yoluna da gidilebilir. Öğretmenin kendisini devlete adaması gerekirken sözleşmelilik uygulamasıyla öğretmen, okulunu ve mesleğini benimseyemez duruma gelmiştir. Öğretmenlik mesleğinde; sözleşmelilik, vekillik, ücretlilik kavramı kaldırılmalıdır. dedi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.