Elmadağ'ın unutulmaya yüz tutan cicim kilimleri dekoratif eşya oldu

13 Aralık 2012 Perşembe 12:53
Elmadağ'ın unutulmaya yüz tutan cicim kilimleri dekoratif eşya oldu






ANKARA (CİHAN)- Ankara'nın Elmadağ ilçesinde unutulmaya yüz tutan yöresel cicim kilimleri, Elmadağ İlçe Halk Eğitim Merkezi'nin çabaları sonucu yeniden dokunmaya başlandı. Dekoratif amaçlı dokunan kilimler, yurt içi ve dışına pazarlanıyor.

Ankara tiftiğinden yapılan cicim kilimleri, kök boya kullanılarak yapılıyor. Değişik renk ve desenlerdeki kilim motifleri, Yenisey ve Orhun harfleri örnek alınarak işleniyor. Elmadağ Halk Eğitim Merkezi öğretmeni Emel Özkan, evleri tek tek gezerek bulduğu geçmişten kalma cicim kilimlerinin motiflerini çıkardı. Kilim dokumasını bilen yaşlı insanları da bildiklerini yeni nesle öğretmeleri konusunda ikna eden Özkan, bu konuda bir kurs açılmasını sağladı. Gençler şimdi kursta kilim dokumayı öğreniyor. Bugüne kadar 250 kişi kurslar sayesinde cicim kilimi dokumasını öğrendi. Dokunan kilimler yurt içi ve dışına pazarlanıyor, kursiyerler de aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Kursiyerler unutulmaya yüz tutan bir geleneği canlandırmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Kurs öğretmeni Emel Özkan da tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Elmadağ cicim kilimlerinin kahverengi çubuk desenli olarak dokunduğunu belirtti. Özkan, Eskiden seccade, çuval olarak yapılan ürünler şimdi artık dekoratif el sanatlarına doğru biraz yöneldi. Bu geleneği koruyarak gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. dedi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.