Entelektüel Vali

Antalya'nın Cumhuriyet tarihindeki 40'ıncı valisi Muammer Türker, 'idareci' kimliğinin yanında pek çok kimsenin bilmediği 'sanatçı' kimliğini ve hayatından kesitleri Doğan Haber Ajansı'na (DHA) anlattı.

08 Temmuz 2015 Çarşamba 11:14
Entelektüel Vali






 

Entelektüel Vali

Antalya'nın Cumhuriyet tarihindeki 40'ıncı valisi Muammer Türker, 'idareci' kimliğinin yanında pek çok kimsenin bilmediği 'sanatçı' kimliğini ve hayatından kesitleri Doğan Haber Ajansı'na (DHA) anlattı.

Kayseri'de fakir bir ailenin 9 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. Baba ilkokul mezunu, anne okuma yazma bilmiyor. "Ailemiz fakirdi" diyen 52 yaşındaki Muammer Türker, "Hepimiz iyi- kötü o günün şartlarında okuyan, okumaya meraklı çocuklar olduk. Temel sebeplerinden biri ailede zenginlik, sermaye birikimi olmadığı için ticarete atılacak imkanımız da yoktu. Çaresizlikten de okuduk ama hepimiz de başarılı öğrenciler olduk" dedi.

KARDEŞLERE NUMARA

7 erkek 2 kız kardeş olan ailede Muammer Türker, kendisini '6 numara' olarak tanımlıyor. En büyük iki ağabeyi öğretmen. Üç numaralı ablası ev hanımı, dört numaralı ağabeyi TEDAŞ Genel Müdürlüğü'nde endüstri mühendisi. 5 numaralı ağabeyi Gazi Üniversitesi'nde profesör ve rektör yardımcısı olarak görev yapıyor. 7 numara Polis Akademisi'nde görevli emniyet müdürü. 8 numara kız kardeşi Kayseri'de öğretmen. 9 numara ise yine kendisi gibi siyasal mezunu ve BDDK'da müşavir.

ÜNİVERSİTE SEÇİMİ

Üniversite tercihini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden yana yapan Türker, bu konuda şunları anlattı:

"Anadolu'da kaymakamlık özellikli bir iştir. Ailelerin çocuklarını görmek istedikleri yerlerden biridir. Ben siyasal bilgilere isteyerek gittim, kaymakam olmak içindi. Tercihen istediğim yer gelmeseydi, mühendislik tercih edebilirdim. Ama siyasal bilgilere gitmekle iyi bir tercih yaptığımı sonradan da olsa fark ettim. Mesleğimi de baştan beri hep severek yaptım."

KARİKATÜR VE MÜZİK

Üniversite yıllarında hat sanatıyla ilgilenen ve para kazanmak için tabela yazan Vali Türker, çizgi sanatıyla da yakından ilgilendi. Karikatür çizen, bulmaca hazırlayan Muammer Türker, öğrencilik yıllarında bu yeteneğiyle okul harçlığını çıkardı. Türker, "Çizimlerim gazeteler ve dergilerde yayımlandı. Özellikle karikatürlerim. Bilmece, bulmaca, çizgi sanatı ve onunla ilgili birçok şeyle yakından ilgilendim. Elimde çok sayıda eskiz var. Çoğunluğu Ankara'daki evimde. Vali konağında da örneklerini görüyorsunuz" dedi.

Aynı yıllarda müzikle uğraşmaya başladığını ve pek çok enstrüman çaldığını anlatan Türker, "Ud çalışıyorum. Her enstrümanı az veya çok çalarım ama udda karar kıldım. Müzikten anlarım. Sanat müziği ve halk müziğini hem parçaları hem makam bilirim. Repertuarım fena değildir" diyerek, bu konuda iddialı konuştu.

İNGİLTERE YILLARI

Kaymakam adayıyken 90 kişiyle birlikte İngiltere'ye giden Türker, seviye tespit sınavında dönem birincisi olunca bakanlık tarafından master yapmak üzere tekrar İngiltere'ye gönderildi. Londra'daki yıllarında fotoğraf sanatına merak sardı. Fotoğrafla ilgili dergiler ve kitaplar okumaya başladı. "Makine almıştım, ardından objektif aldım, makineden daha pahalıydı. 28- 200 milimetre" diyen Türker, şöyle devam etti:

"Makine başlangıç için oldukça iyiydi. Sonra küçüklere döndüm, onlar pratik oluyor. Şimdi birkaç makinem var. Bir tane Amerika'dan getirmiştim, Ankara'daydı. Sonra baktım ki arada çiçek, böcek çekmek gerekiyor, aldım getirdim. Sağa sola gittiğimde yanımda taşıyorum bazen sırf o zevkimi tatmin edeyim diye."

DEVLET GÖREVLERİ

Kaymakamlık ve vali yardımcılığı görevlerinin ardından 7 yıl sürecek Ankara günleri tekrar başladı. İçişleri Bakanlığı'nın çeşitli birimlerinde görev alacaktı. Merkez teşkilatındaki görevlendirilmesiyle ilgili, "O tercih bana ait değildi. Bakanlık istedi, çalışmak kısmet oldu. Biraz kurmay, akademik, biraz entelektüel tarafım var diyebilirim. Merkezin hassasiyetlerini bilen, politika üretme noktasında katkısı olabilecek bir yapı olduğunu belki gördüler, velhasıl Ankara'da görev verdiler" dedi.

ULAŞTIRMA'YA GEÇİŞ

Ardından Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın teklifiyle müsteşar yardımcısı oldu. Oradaki 3 yılını, "Benim hayatımda dönüm noktalarından biri. Çünkü devlete de bürokrasiye de iş hayatına da kısacası dünyaya farklı yerden bakıyorsunuz. Hele de Binali Yıldırım gibi hem aktif, olaylara farklı bakabilen, çözüm üreten, sonuç odaklı bir insanın refakatinde çalışmak bize çok şey kattı" diye anlattı.

SIRADA GÜVENLİK VAR

Daha sonra Başbakanlık'ta yeni kurulan terörle mücadelenin koordinasyonundan sorumlu Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'ne getirildi. Atamanın kendisinin bilgisi dışında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla yapıldığını belirten Türker, "Benim sonradan haberim oldu. Devlette güvenlikle ilgili algılar değiştiği için eski olaya sadece polisiye gözle bakmayan devlet anlayışı, daha demokratik bir yaklaşım sergileyen devlet anlayışı geliştiği için bizim de biraz o yönümüzden istifade etmek için galiba bizi tercih ettiler" dedi.

İLK VALİLİK HAKKARİ

Genel müdürlükte geçen 2.5 yılın ardından Hakkari Valiliği'ne atandı. Burası onun ilk valiliğiydi. Çok sıkıntılı bir dönemdi. O sıkıntılı dönemde, güvenlik sorunlarının hat safhada olduğu bir zamanda hem şehir içinde toplumsal olayların hem kırsal alandaki çatışma, şehit haberlerinin çok geldiği bir ortamda, güvenlik konularına daha sivil bir gözle yaklaşmaya çalıştı. Türker, Hakkari yıllarıyla ilgili, "3.5 yıllık benim açımdan zahmetli, ama mesleki açıdan verimli olduğunu düşündüğüm, bana çok tecrübe kazandıran bir dönemden sonra Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği'ne atamam yapıldı" dedi.

MGK GENEL SEKRETERİ

Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, bakanlar, kuvvet komutanlarının bulunduğu ortamda MGK Genel Sekreterliği yapan Muammer Türker, "Türkiye'de özellikli bir yer, Türkiye'nin demokratikleşme tarihinden farklı değerlendirilemeyecek bir yer. Orada biz de kendi çapımızda daha sivil bir yaklaşım sergilemeye çalıştık. Benim biraz herhalde o yönüm ön plana çıktığı için. Halkla ilişkiler, olaya sadece güvenlik ekseninden bakmayan tarafımız etkili oldu. Bu görevde 2.5 yıl çalıştım" dedi.

TAYİNDEN HABERİ OLDU

Hakkari Valiliği ve MGK Genel Sekreterliği görevlerine atanırken haberdar olmayan Muammer Türker, Antalya Valiliği'ne atanacağını ise 10 gün önce öğrendi. "Tercihim bir anlamda sorulmuş oldu. Biz de Antalya'ya gelmekten gayet mutlu olduğumuzu ifade ederek geldik" diyen Türker, "Selefimiz durumundaki Sebahattin Öztürk önce müsteşar, sonra İçişleri Bakanı oldu. MGK Genel Sekreteri, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Antalya Valisi olarak kendi aramızda üçlü rotasyon yapmış olduk" diye konuştu.

ANTALYA ÜZERİNE

Antalya'yı hiç bilmeyen biri değildi, tatil ve toplantılar için gelmişti, fakat bu kez kentin yöneticisi olarak atandı. 13 Ekim 2014'te göreve başladı. Yoğunluğun içinde bir taraftan Antalya'yı tanımaya, diğer taraftan hizmetlerin yürümesini sağlamaya çalıştı. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın gözbebeği bir şehirde görev yapmanın ayrıcalığının farkında olduğunu vurgulayan Muammer Türker, "Bu ayrıcalık bize aynı zamanda sorumluluk da getiriyor" dedi.

GÜNLÜK AKIŞ YOĞUN

Valilikte yoğunluk çok olduğu için günlük akışa, birimlerin yapması gereken işlere yeterince müdahil olamadığını kaydeden Türker, "Sorumluluklarımız devam ediyor olmakla beraber eğitim, turizm, tarım, sağlık sektörüne istediğimiz zamanı ayıramıyoruz. Ama makro düzeyde müdahiliz konulara. Yapılması gerekenlere dönük görüş, öneriler geliştiriyoruz. Kurumlarla yakın irtibattayız. Büyükşehir ile çok yakın çalışıyoruz. Üniversite, sivil toplumla çok yakın olmaya çalışıyorum" diye özetledi.

FARKLI ÖNERİLERE AÇIK

Devlet dışındaki aktörlerle, farklı düşüncelerle daha doğrunun bulunabileceğine inandığını belirten Muammer Türker, şunları söyledi:

"Benim gibi düşünen insanlara veya benim emrim altında olup da daha farklı fikir ortaya koymayacak insana benim fazla ihtiyacım yok. Ben daha farklı fikir ve öneriler getirenlere açık olmalıyım ki olayı farklı boyutlarıyla göreyim. Eksik, yanlış giden bir şey varsa eleştiriler istiyorum mesela. Bizi, kurumları önerilerinizle birlikte eleştirin."

ESNAF ZİYARETLERİ

Fırsat buldukça esnafla da beraber olmaya çalışan Vali Türker, her cuma namaza giderken makamdan yarım saat erken çıkıp yol boyundaki esnafla sohbet ediyor. Halkla doğrudan temasın önemli olduğunu belirten Türker, "Sadece bizim emrimiz altındaki astımız memurlardan bilgi alırsak yanlış bir noktaya gideriz. O yüzden bu ziyaretlerden beslendiğimi söyleyebilirim" dedi.

GÜNDE 7 SAAT UYKU

Antalya'nın yoğun temposu nedeniyle akşamları, haftasonları sürekli programları olduğunu söyleyen Vali Muammer Türker, ailesine ve diğer işlerine zaman ayıramadığından yakındı. "Günü 24 saatten daha fazla uzatamıyorsunuz. Onun zorlukları var" diyen Türker, her gün 7 saat uyumaya özen gösterdiğini belirtti. Türker, "Uykuyu öne ya da sona çekerek çok fedakarlık eden bir insan değilim. Uyku düzeni çok değiştiğinde insanın bir gün sonraki dengesi bozuluyor. Ama yıllardır ortalama uyku saatim 7 saat civarıdır. Az uyuyorum demiyorum ama az uyuduğum zaman bu kez verim düşüyor, aynı şeye geliyor. O yüzden uykudan fedakarlık etmek istemiyorum" dedi.

Vali Türker, fırsat buldukça kendisini kortlara atıp tenis oynamayı sevdiğini de sözlerine ekledi.

MUAMMER TÜRKER KİMDİR?

İlk ve orta öğrenimi Kayseri'de tamamlayan Muammer Türker, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1986'da mezun. İngiltere'nin Bournemouth kentinde İngilizce eğitimi aldı, Exeter Üniversitesi'nde Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans yaptı. Çankırı- Orta ve Muş- Bulanık kaymakamlıkları ile Muş Vali Yardımcılığı yaptı. 1996 ve 2003 arasında İçişleri Bakanlığı'nda şube müdürü ve daire başkanı olarak çalıştı. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı'na atandı. 2006- 2009 arasında Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. 3 yıl Hakkari Valiliği yaptı. 2012- 2014 arasında Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği görevini yürüttü. 13 Ekim 2014 tarihinde Antalya Valisi olarak atandı. İngilizce bilen Muammer Türker, evli ve 3 çocuk babası.

EĞİTİMDE BİR NUMARA

Eğitime hayırseverlerin katkısına dikkati çeken Vali Türker, "Okullarımızın yarısını hayırseverlerimiz yapıyor. Bu büyük ve her ilde olmayan bir nimet. İkincisi öğrenci başına düşen öğretmen sayısı bakımından Türkiye ortalamasının çok üzerindeyiz. En son açıklanan TÜİK rakamlarına göre Antalya 15 yaş ve üstü okuma yazma oranları açısından yüzde 98 ile Türkiye'nin bir numarası. Bunlar güzel şeyler" dedi. Yükseköğretimde mevcut Akdeniz Üniversitesi, Uluslararası Antalya Üniversitesi ve Alanya Hamdullah Emin Paşa Vakfı Üniversitesi'nin yanı sıra, iki yeni üniversite daha kurulduğunu kaydeden Vali Türker, "Biri AKEV, biri de Alanya'da Alaaddin Keykubat Üniversitesi. Dolayısıyla Antalya'nın bir üniversiteler kenti olmasının yolu açılıyor" dedi.

TURİZMDE FARK KAPANIYOR

Turizmde bu sezon adım adım daha iyiye gidiş olduğunu belirten Türker, sezonun içine girdikçe Rus ve Ukraynalı turist sayısının düşmesinden kaynaklı bir eksiğin sürdüğünü söyledi. Mayıs sonu kaybı yüzde 11 iken, Haziranda yüzde 8,8'e gerilediğini belirten Türker, Avrupalı turist sayısında artış olduğu dile getirdi. Türker, "Ama bu seneyi bir miktar kayıpla atlatabiliriz. 2014 rakamlarına erişemeyiz ama çok fahiş bir düşüş yok. Sadece Ruslara çalışan oteller bakımından sıkıntı var. Bize intikal eden bir iflas yok, ama maddi durumu çok yüksek olmayan oteller genelde fiyatlarını da ciddi anlamda kırdı. Ama bir kara tablo çizecek ortam yok. Bunu iyimserlik pompalamak için söylemiyorum, 'aman aman' diyecek bir durum yok" diye konuştu.

HASTANELER YENİLENDİ

Sağlık sektöründe çok sayıda devlet hastanesi, toplum sağlığı merkezi, ağız ve diş sağlığı merkezi gibi yeni yatırımlara imza atıldığını dile getiren Muammer Türker, Antalya'nın 19 ilçesinin biri haricindeki tümünde devlet hastanelerinin yenilendiğini kaydetti. Türker, Kepez'de 1000 yataklı bölge hastanesinin projelendirme çalışmasının tamamlandığını ve ihale aşamasına gelindiğini ifade etti. Müstakil olarak bir AMATEM yapılacağını da sözlerine ekleyen Türker, Antalya'yı sağlık turizmi merkezi yapma konusunda ciddi çalışmalar yürütüldüğünden bahsetti. Bu konuda Antalya'nın potansiyeli ve ihtiyaçlarına yönelik bir raporun Sağlık Bakanlığı'na sunulduğunu kaydeden Türker, sektörün organ nakli, kalp ameliyatı, estetik, diş gibi ihtisas alanlarına yönelmesini önerdi.

ANTALYASPOR ÜZERİNE

Antalyaspor'un yarım yüzyıllık bir değer olduğuna işaret eden Vali Türker, Antalyaspor'u sadece bir haftasonu, boş zaman faaliyeti olarak görmediğini söyledi. Antalyaspor'un bu şehrin sportif, kültürel, sosyal hayatında önemli bir unsur olduğunu belirten Türker, “Antalyaspor'un Antalya'ya katkısı ve etkisi çok derin. Antalyaspor'u Süper Lig'e taşıyan hem futbolcusu, hem yöneticisi, hem teknik ekibi ve en önemlisi taraftarı. Takıma gönül ve destek verenler bu başarıyı beraberinde getirdi" dedi. Eto'o'nun gelişini flaş bir gelişme olarak gören Vali Türker, “Eto'o ölçeğindeki futbolcular takıma, skora yaptıkları katkı kadar takımın mali durumuna, ilin ve takımın tanıtımına katkı yapıyor. Yeni futbolcuların gelmesinde örnek, rol model oluşturuyorlar" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 08.07.2015 11:19
Anahtar Kelimeler:
Entelektüel Vali
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.