İsrail'in eski Genelkurmay başkanına yakalama kararı

İstanbul'da görülen Mavi Marmara davasında, mahkeme, İsrailli 4 asker için yakalama kararı çıktı.

26 Mayıs 2014 Pazartesi 14:51
İsrail'in eski Genelkurmay başkanına yakalama kararı






İsrail'in eski Genelkurmay başkanına yakalama kararı. 2010 yılında Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıda gıyabında yargılanan dört İsrail askeri için yakalama kararı çıktı.
Davaya bakan mahkeme aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi için kırmızı bülten çıkartılmasına karar verdi.
Kırmızı bülten için belgelerin İngilizce tercümesi yaptırılacak.
Kararın ardından Al Jazeera'ye konuşan, saldırıda ölen İbrahim Bilgen'in oğlu İsmail Bilgen, "Geç de olsa çıkan yakalama kararından memnun olduk. Başta İHH (İnsani Yardım Vakfı) avukatları olmak üzere hakimlere ve Türk yargısına çok teşekkür ediyorum. Adalet yolunda atılmış bu adımdan dolayı teşekkür ediyorum." dedi.
Saldırıda ölen Fahri Yaldız'ın kardeşi Hasan Yaldız da "Davanın uzun sürmesinden dolayı yakalama kararını beklemiyorduk. Ama Türkiye'de hâlâ cesur hakimler var onun için onlara teşekkür ediyoruz. Beklentilerimizi bir nebze de olsa karşıladılar. Bundan sonra adı geçen o katil askerlerin Türkiye'ye getirilip yargılanmasını ve ceza almalarını istiyorum." dedi.
İHH Başkanı Bülent Yıldırım ise şunları söyledi:
" Uzun zaman uğraştık, İsrail ilk defa yargı önüne çıkmış oldu. Bu mahkemeye İsrail tiyatro diyordu ve Türkiye'de bazı İsrail işbirlikçileri de bu mahkemenin tiyatro olduğunu söylüyordu. Şehit aileleri ve katılımcılar bu ifadelerden çok rencide oluyordu. Biz dört yıl boyunca ısrar ettik. Çok planlı bir şekilde hukukçularımız çalıştı ve Türkiye'de bağımsız yargının olduğunu bununla test edeceğimizi söyledik. Esasen daha önce çıkması gereken bu karar 6. Duruşmada cesur yargıç ve savcıların katkılarıyla alınmış oldu."


İHH ve Özgür Gazze Hareketi'nin girişimiyle Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail donanması uluslararası sularda seyrederken 31 Mayıs 2010'da baskın düzenlemiş, baskın sırasında 10 Türk ölmüştü. İsrail askeri yetkililerine gıyabında 28 Mayıs 2012'de İstanbul'da dava açılmıştı. Baskın, İsrail ile Türkiye'nin de arasını açmıştı. İki ülke daha sonra krizi aşmak için ABD'nin aracılığıyla görüşmeler yaptı. Türkiye'nin bu görüşmelerde üç şartı vardı: Özür dilenmesi, tazminat ödenmesi ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması. İsrail baskın için özür diledi. Ancak tazminat konusunda davanın düşürülmesi şartını koştu.
Ablukanın kaldırılması da şu ana kadar söz konusu olmadı. Kararın iki ülke arasındaki anlaşma sürecinde çıkmasıyla ilgili konuşan Bülent Yıldırım şunları söyledi: "Türkiye hiçbir zaman bu davalardan vazgeçileceği sözünü vermedi çünkü sayın Başbakan 'Davalar kan sahiplerinindir' diye birçok kez basında da bildirdi. Ama İsrail bu davaların kaldırılmasını her zaman şart koşmuştu, katılımcılar ve İHH davalardan asla vazgeçmeyeceğini belirtti. Sonuçta İsrail davalardan korktuğu için Türkiye ile olan anlaşmada normalleşme sürecini zannediyorum gerçekleştirmek istemeyecektir, bu da Türkiye'nin daha büyümesine vesile olur."


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.