Kemal Çapraz Ağabey'i anıyoruz

15 Eylül 2011 Perşembe 23:12
Kemal Çapraz Ağabey'i anıyoruz









Kartal'da geçirdiği trafik kazası sonucu genç yaşta vefat eden Türkiye gazetesi muhabirlerinden Kemal Çapraz, ölümünün üçüncü yıldönümünde Tuzla'daki mezarının başında dualarla anıldı, okunan Kur'an-ı Kerim dinlendi. Anma törenine Kemal Çapraz'ın babası Cemal Çapraz, gazeteci İsrafil Kumbasar, Prof.Dr. Ali Osman Özcan, Şahin Zenginal, Dr. Yusuf Gedikli, Av. Uğur Tarhan, eşi Zühal hanım, MHP teşkilatı ve Ülkü Ocaklarından kalabalık bir topluluk katıldı.

Kemal Çapraz, 1964 yılında Kastamonu'nun Araç ilçesinde doğdu. Annesinin adı Meliha, babasının adı Cemal'dir. İlk ve orta tahsilini İstanbul'da yaptı. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Yüksek lisansını aynı üniversitenin Gazetecilik ve Halkla ilişkiler Kürsüsünde Kırım Türk Bası nı ve İsmail Gaspıralı üzerine yaptı. 1985'te gazeteciliğe başladı. Kırım başta olmak üzere, Türk Dünyasını oluşturan Türk devletleri ve halkları üzerine yaptığı sürekli çalışmalarıyla tanındı. Türkiye, Orta Doğu, Kurultay, Türk Diplomatik gazeteleri yanında, Orkun, Tarih, Karda şlık, Kırım dergilerinde araştırma ve makaleleri yayınlandı. Kırım adlı telif eseri vardır. Evli olduğu Zühal Hanım'dan iki çocuğu vardır. Basın Yayın Birliği Derneği Başkanı ve Ufuk Ötesi gazetesi sahibiydi. MHP İstanbul milletvekili adayı ve sürekli sarı basın kartı sahibiydi. 16 Eylül 2008 tarihinde İstanbul Kartal'da geçirdiği trafik kazasında vefat etti.

KEMAL ÇAPRAZ KİMDİR

1964 yılında Kastamonu'nun Araç ilçesinde dünyaya gelen Kemal Çapraz, ilk ve orta tahsilini İstanbul'da tamamladı.

1987'de İstanbul Üniversitesi, Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Yüksek lisansını aynı üniversitenin, Gazetecilik ve Halkla ilişkiler Kürsüsünde "Kırım Türk Basını ve İsmail Gaspıralı" üzerine yaptı.

1985'te fiili olarak gazeteciliğe başlayan Kemal Çapraz, özellikle Azerbaycan ve Kırım başta olmak üzere, Türk Dünyasını oluşturan Türk devletleri ve halkları üzerine yaptığı haberlerle tanındı. Esaretin en zorlu günlerinde, Azerbaycan'ın efsanevi lideri Ebülfez Elçibey, Kırım Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemil Kırımlıoğlu ile tarihi röportajlara imza attı.  Türkiye, Orta Doğu, Kurultay, Türk Diplomatik gazeteleri yanında, Orkun, Tarih, Kardaşlık, Kırım dergilerinde pek çok araştırma ve makaleleri yayımlanmıştır. Türk Dünyası'nı ilgilendiren çok sayıda TRT yapımına danışmanlık yapan Çapraz'ın, `´Sürgünde Yeşeren Vatan: Kırım´´ adlı yayınlanmış bir kitabı bulunuyor.

Basın Birliği Derneği kurucusu ve Genel Başkanı olan Çapraz, işsiz meslektaşlarıyla birlikte Ufuk Ötesi gazetesini tüm zorluklara rağmen 7 yıl çıkardı. Ufuk Ötesi Yayınlarıyla da Türk edebiyatına 20'ye yakın kitabı  kazandırdı. Sürekli Basın Kartı sahibi olan Çapraz evli ve iki çocuk babasıydı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.