MB: Bankaların Türk Lirası likidite ihtiyacı azaldı

29 Kasım 2012 Perşembe 17:32
MB: Bankaların Türk Lirası likidite ihtiyacı azaldı






ANKARA (CİHAN)- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB), Finansal İstikrar Raporunu açıkladı. Rapora göre Türk Lirası zorunlu karşılıkların altın ve döviz cinsinden tesis edilebilmesi imkanlarına ilişkin üst sınırların yükseltilmesiyle, bankaların Türk Lirası likidite ihtiyacı azaldı.

Merkez Bankası, raporda Rezerv Opsiyonu Mekanizması'nı (ROM) uygulamaya koyduğunu belirtiyor. ROM, Türk Lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya yabancı para cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların bu imkanı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla uygulanıyor. Para otoritesi, Türk Lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilen kısmını yüzde 40'dan yüzde 60'a çıkarmış, ilk yüzde 40'lık izleyen yüzde 5'lik dilimlerin Rezerv Opsiyon Katsayısı'nı (ROK) 1,4 ile 2,4 arasında artan şekilde belirlemişti. Rapora göre söz konusu mekanizma, son dönemdeki sermaye hareketliliğine bağlı olarak devreye sokuldu. Rezerv opsiyonu mekanizmasıyla bankacılık sektörünün dış finansman şoklarına karşı dayanaklılığının arttığını belirten raporda, 2012 yılının ikinci yarısında firma kredilerindeki yavaşlamaya dikkat çekildi.

Raporda, tasarruf artırıcı tedbirlerin uygulanmaya başlaması ile hanehalkının tüketim harcamalarındaki artışın giderek yavaşladığına da dikkat çekildi. Bunun da finansal istikrarı güçlendirme açısından Merkez Bankasınca olumlu değerlendirildiği ifade edildi. Ayrıca bankacılık sektörünün güçlü olmasının umut verici diğer bir başlık olduğu kaydedildi. Bankacılık sektörünün özkaynaklarına uygulanan şokları karşılayabilecek durumda olduğunun altı çizildi. Ayrıca firmaların, borçluluk artış hızının düştüğü, yurt dışı kaynaklı borçların yatay bir seyir izlediği belirtildi. Ancak firmaların 'yabancı para net açık pozisyonu'nun devam ettiği ve taşıdığı kur riskinin hala önemini koruduğu da vurgulandı.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.