Mermerin yerine geçecek cam üretildi

19 Temmuz 2011 Salı 16:12
Mermerin yerine geçecek cam üretildi






Aymina Kompozit Lamina Cam ve Solar Panel'in sahibi Mustafa Aydeşkin'in uzun yıllar süren araştırmalarının çalışmalarının sonucu ortaya çıkan ürün, dünyada ilk olma özelliği taşıyor. Türk Patent Enstitüsü (TPA)'nün de onayladığı cama, desenli uygulama yapılabiliyor. Güvenli camın bütün özelliklerini taşıyan ve nano teknolojiyle kir tutmama özelliği de bulunan yeni ürünün kullanım alanları içinde banyo, duş kabini, mutfak tezgahı, raf veya ara bölmeler, dolap kapakları, masalar, iç ve dış dekorasyon, merdiven ve balkon korkuluklarıve sehpa yerler bulunuyor.  
Akdeniz Üniversitesi Kontrol Sistemleri Teknolojisi mezunu olan ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fizik Bölümü'nü bırakarak 13 yıldır bir cam fabrikasının Ar-Ge bölümünde çalışan Aydeşkin, ürünü geliştirirken PAÜ Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Gölcü'den destek almış. Aydeşkin, "Bu çalışma, dünyada ilk ve tek olan temperli desenli lamine camdır. Özelliği ise tek cama desenli uygulama yapılabilmesi ve güvenli camın bütün özelliklerini taşımasıdır. Fayans ve seramiklerin kullanıldığı tüm alanlar, özellikle havuzlar ve mutfaklardaki derz kaynaklı sıkıntılara çözüm getirdik. Onun dışında balkon ve duş kabini camlarının desenli ve renk sınırı olmaksızın yapılabildiği bir ürün. Mermerden farkı, desen ve renk sınırı olmaması, üretim maliyetlerinin düşüklüğü, renk ve desenin maliyeti etkilememesi, ithal mermere eşdeğer olmasıdır." dedi. Temperli camın mermer sağlamlığında olduğunu vurgulayan Aydeşkin, "Ayrıca mermerler, bazı asitlere karşı dirençsizdir ve ısıya karşı tepkisi yoktur. Fotoğrafları, kendi geliştirdiğimiz polimer üzerine dijital yöntemle basıyoruz. Bunu, cam üzerine laminasyon yöntemiyle yüksek sıcaklıkta yapıştırıyoruz. Bu ürünlerdeki desenler, portreler, çizim, gravürler, ömür boyu renk solmasına ve aşınmaya karşı garantilidir. Laminasyon yapılan camların 110 santigrat derecedeki sürekli sıcaklığa mukavemeti vardır. Temperli cam, 300 derece şok sıcaklıklara dayanabilir. En düşük de eksi 30 derece sıcaklığa dayanır." şeklinde konuştu.  
Kompozit lamine cama, nano teknolojiyle kir tutmama özelliği de kazandırabildiklerini ve patentini aldıklarını ifade eden Mustafa Aydeşkin, "Şu anda Türkiye'de kir tutmayan, yağmur kaydırıcı diye satılan ürünlerin en fazla 60 gün ömrü vardır. Bizim geliştirdiğimiz bu kaplama ise cama ısıl işlemden önce yaparsak 10 yıl, sonra yaparsak 2 yıl dayanır. Bunu da özellikle dış cephe ve duş kabini camlarında 2 ile 10 yıl olarak sunuyoruz. Ürettiğimiz cam, fayans ve seramiklerin bulunduğu havuzlardaki derzin sebep olduğu problemi tamamen ortadan kaldırır. Ürünün ilk olması dolayısıyla tanıtabilmek maksadıyla 4 milimetre temperli camı, metrekaresi fiyatı ortalama 150 liradan veriyoruz. Cam kalınlığına göre fiyat değişmektedir. Desen ne olursa olsun fiyatı etkilemez. Ürünümüzün renk ve desenine uyun bir şekilde yapılması durumunda piyasadaki 500 dolarlık mermerin renk ve desenini elde etmek de mümkündür." dedi.  
Camı, yarı saydam ve saydam olmayan olarak iki şekilde ürettiklerini anlatan Aydeşkin, şunları kaydetti: "Cam, zor kirlenip kolay temizleniyor. Bir yüzeyi dijital baskıya uygun olduğundan her türlü renk, desen, logo gibi baskılar yapılabiliniyor. İstenirse antibakteriyel olarak üretilebiliyor. Renk ve desenlerinde herhangi bir solma olmuyor. Fayans, seramik ve cam mozaik montajında kullanılan derz yapıştırıcısından kaynaklanan olumsuzlukları ortadan kaldırıyor. Havuzlarda fosforlu ürün uygulamalarında ışıklandırmaya gerek kalmadığından yatırım ve enerji tasarrufu sağlıyor."  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.