Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk: Demecim magazin yönüyle ele alındı

09 Ekim 2012 Salı 12:14
Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk: Demecim magazin yönüyle ele alındı






SAMSUN (CİHAN)- Samsun İl Müftüsü Hayrettin Öztürk bazı basın yayın organlarında yer alan 'Çocuklarınıza bu isimleri koymayın' başlıklı haberde amacının Kur'an-ı Kerim'i isim koyma aracı olarak görülmemesine yönelik olduğunu söyledi.

Yapılan habere Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in tepki göstermesi üzerine konuyla ilgili açıklama yapan Hayrettin Öztürk, Kur'an-ı Kerim'de geçen ve anlamı hoş olmayan bazı isimlerden örnekler vererek yaptığı açıklamada söz konusu haberi kullanan basın organlarının işi magazin boyutuyla ele aldıklarını belirtti.

Çocuklara güzel isim konulması konusunun kendisinin gündeminde olmadığını basın mensuplarının soru sorması üzerine demeç verdiğini hatırlatan İl Müftüsü Öztürk, Benim burada vurgulamak istediğim mesele isimlerin nasıl konulup konulmadığından daha fazla, Kur'an-ı Kerim'de çocuklara isim verme hususuydu. Kur'an çocuklara isim verme kitabı değildir. Kur'an lafzıyla ibadet edilen, manasıyla amel edilen ilahi bir kelamdır. Dolayısıyla bizim vurgu yaptığımız ve altını çizdiğimiz husus son zamanlarda insanlar çocuklarına isim koyarken Kuran-ı, açıp parmağıyla bir noktaya götürüp bir ismi tespit edip çocuklarına koymalarıdır. Kur'an-ı Kerim bir fal kitabı değildir, çocuklara isim koyma kitabı da değildir. O okunulup düşünülen ve hayatımıza yön verip, tatbik edeceğimiz bir kitaptır. Biz kutsal kitabımızı maalesef isim koymak, muska yazmak ve şifre kitabı olarak kullanıyoruz. Ama oradan bulduğumuz ve çocuğumuza koyduğumuz isimin manasına bile bakmıyoruz. İşte aslında bizim altını çizmek istediğimiz husus budur. Hâlbuki Kur'an müminlerden bahsettiği gibi münafıklardan, müşriklerden de bahseder. Şimdi Kur'an da 'Ebu Lehep, Karun, Firavun' isimleri geçti diye onu vermek zorunda mıyız? Ben Kur'an-ı Kerim'in başka amaçlar için kullanılmaması gerektiğini vurgulamak için bu açıklamayı yaptım. Çocuklara güzel bir isim koymak sünnetullahtır. Manalarını bilmediğimiz isimleri koymaktan uzak durmalıyız. Biz bunu söylemeye çalıştık ama medyamız işin magazinsel yönünü ele alarak tüm dikkatleri isimler üzerine toplamıştır. dedi.

Kendisinin sadece uyarıda bulunmak adına verdiği demecinde konulmuş olan isimlerin sahiplerini rencide etme amacında olmadığını vurgulayan Öztürk, asıl amacının kutsal kitabın amacı dışında kullanılmasına dikkatleri çekmek olduğunu ifade etti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.