Savaşların yüzüncü yılı, Balkan ülkelerini Türkiye'de bir araya getirdi

18 Ekim 2012 Perşembe 17:29
Savaşların yüzüncü yılı, Balkan ülkelerini Türkiye'de bir araya getirdi






İSTANBUL (CİHAN)- Balkan Savaşlarının 100. yılında bölgede bulunan 5 ülkenin dışişleri bakanları İstanbul'da düzenlenen bir panelde bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleşen panelde Türkiye, Arnavutluk, Kosova, Makedonya ve Karadağlı bakanlar Balkan coğrafyasının geleceğini değerlendirdi. İki gün sürecek akademik konferansın açılışında konuşan bakanlar, 20. yüzyılda bölgede yaşanan olaylardan herkesin ders alması gerektiğini savunurken günümüzde Balkan ülkelerinin ortak bir platform etrafında birleştirilmesine olan ihtiyacı dile getirdiler.

YÜZYIL ÖNCESİNDE YAŞANANLAR BİZE ÇOK ŞEY KAYBETTİRDİ

Toplantıda Balkan savaşlarının üzerinden geçen bir asrın bölge üzerinde bıraktığı birçok olumsuz etki hatırlatılırken geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması için bölgesel işbirliğinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Panelin ilk açılış konuşmasını gerçekleştiren ünlü tarihçi Kemal Karpat, diğer konuşmacılara bölge tarihi ve coğrafyası hakkında kapsamlı bilgi verdi. Balkan savaşlarının bölge için bir dönüm noktası olduğunu söyleyen Karpat, etnik ve dini unsurlara dayalı ayrışmanın başladığı dönemden bugüne, bölgenin birçok acıya tanıklık ettiğini hatırlattı. Osmanlı döneminde tesis edilen birlik, beraberlik ve huzurun günümüzde yeniden diriltilmesinin önemine işaret eden Karpat, bunun için bölge halkına mal olan ortak özelliklerin ortaya çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Bosna-Hersek Dışişleri Bakan Yardımcısı Zlatko Lagumdzija ise bir asır önce gerçekleşen ulus devlet olma düşüncesinin soykırımları beraberinde getirdiğini söyledi. Ülkesinin AB'ye üye olma sürecinde Türkiye'nin verdiği destek için teşekkür eden bakan yardımcısı, Tarihimizden çok önemli bir çıkarım yapmamız gerekiyor. Yüzyıl öncesinde yaşananlar bize çok şey kaybettirdi. Yüzyıllar boyunca yaşayışımızı değişik milletler çatısı altında birlikte sürdürebilmişsek bu birlikteliği şimdi demokrasi altında neden yapamayalım? şeklinde konuştu.

BİRLEŞMEK İÇİN BAŞKASINI BEKLEMEMELİYİZ

Makedonya Dışişleri Bakanı Poposki konuşmasında yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği ve göç etmeye zorlandığı Balkan savaşlarının insani boyutuna dikkat çekti. Bölgenin yaşadığı birçok savaşta aynı toprağı ve kültürü paylaşan insanların birbirine düşürüldüğünü hatırlatan bakan ülkesinde bu savaşlara tanıklık eden hayatlardan örnekler verdi.

Bölgede yaşayan toplulukların bir araya gelmesi gerektiğini belirten Poposki, Bölgenin geçmişi ve geleceği arasında köprüler kurulması gerekiyor. Milletler arasında ihtilaflar her zaman var olmuştur. Ancak böyle bir durumda öne çıkan, herkesin bölgeyi sahipleniyor olmasıdır. Bugüne kadar hep 'gelsin birisi bizi birleştirsin' diye bekledik. Balkan Savaşları'nın üzerinden yüzyıl geçtikten sonra bunun için artık başkalarını beklememeliyiz. Bunu siyasetçiler olarak bir platform etrafında bir araya gelerek bizler gerçekleştirebiliriz. ifadelerini kullandı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.