Sirkeci Garı'nda yangın çıktı

İstanbul'un en önemli tarihi mekanlarından biri olarak bilinen Sirkeci Gar'ında çıkan yangın henüz söndürülemedi...

23 Haziran 2014 Pazartesi 15:45
Sirkeci Garı'nda yangın çıktı






Sirkeci Garı'nda yangın çıktı

Sirkeci Gar'ının tarihi

İstanbul Sirkeci'de bulunan tarihi tren istasyonunda yangın çıktı. Sirkeci Garı'nda yangına İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih İtfaiye ekipleri müdahale ediyor. Yangının çıkış nedeni henüz bilinmiyor. Tarihi Haydarpaşa Gar'ında çıkan yangından iki yıl sonra Sirkeci Gar'ının da bakımının yapıldığı, kullanılmadığı bir dönemde çıkan yangın vatandaşlar tarafından manidar bulundu..

SİRKECİ GAR'ININ TARİHÇESİ

Tarihi Sirkeci Gar'ı 2. Abdülhamit döneminin en önemli eserlerinden biri olarak biliniyor. İstanbul'un Avrupa yakasında inşa edilen tren garı hem Osmanlı hem de Cumhuriyet tarihinde pek çok önemli olaya ev sahiliği yaptı. TCDD'nin, Haydarpaşa Garı ile birlikte İstanbul'daki iki ana istasyonundan biridir.

Sirkeci Garının bulunduğu yerde daha önce geçici olarak yapılan küçük bir istasyon mevcuttu. Alman Mimar August Jachmund tarafından planı çizilen şimdiki gar binasının yapımında granit mermer ve Marsilya Aden'den getirilen taşlar kullanılmıştır. 11 Şubat 1888 günü temeli atılan[1] gar inşaatı 1890'da tamamlanmış, binanın açılışını 3 Kasım 1890 gününde II. Abdülhamit adına Ahmet Muhtar Paşa yapmıştır[2].

Sirkeci garının ön cephesinde 2 saat kulesi bulunmaktadır. Binanın yan cephesinde Garın hizmete girdiği tarih, hem Rumi takvime hem de Miladi takvime göre yazılmıştır.
Saatin günümüzdeki hâli
Dosya:İstanbul - Sirkeci Garı - Şubat 2013.ogv
Sirkeci Garı (Şubat 2013)

İnşa edildiği yıllarda denize çok yakın olan Sirkeci Garının çevresi geçen zaman içinde büyük bir değişime uğramıştır. Garın lokantası 1950'li ve 1960'lı yıllarda tanınmış yazar, gazeteci ve diğer şahısların buluşma noktası olur. Paris'ten kalkan Şark Ekspresi uzun yıllar bu istasyona yolcu indirmiş ve buradan yolcu almıştır.



Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.