Taksim'de neler oluyor: Polis herkesi didik didik arıyor

İstanbul Valiliği geçtiğimiz 1 Mayıslarda yaşanan olayları da göz önüne alarak olası bir karışıklığı ve provokasyonu önlemek adına bu sene de Taksim'de kutlamalara izin vermedi.

01 Mayıs 2015 Cuma 12:13
Taksim'de neler oluyor: Polis herkesi didik didik arıyor






 Taksim'de neler oluyor: Polis herkesi didik didik arıyor
1 Mayıs'ın Taksim’in dışındaki alanlarda kutlanmasının adres gösterilmesinden sonra olası karışıklığa karşı çok sayıda yol kapatıldı ve olağanüstü önlemler alındı. İstanbul'da 1 Mayıs için görevli polislerin giydiği kırmızı yelekler dikkat çekti. Bu uygulamayla, sivil memurların polis olduğunun anlaşılarak sahadaki emniyet görünülürlüğünün artırılması ve müdahale anlarında bu personelin yaralanma ve darp edilme gibi olaylara maruz kalmaması hedefleniyor. Ayrıca, güvenlik güçleri, bu yılki 1 Mayıs gösterilerinde ilk kez İç Güvenlik Yasası'nın maddelerine göre hareket edecek.

İstanbul Valiliği geçtiğimiz 1 Mayıslarda yaşanan olayları da göz önüne alarak olası bir karışıklığı ve provokasyonu önlemek adına bu sene de Taksim'de kutlamalara izin vermedi.


Türk-İş mensubu işçileri temsili olarak Kanzancı yokuşuna karanfil bıraktı.

Valilik yasağın gerekçesini 6 başlık altında açıkladı;

Taksim Bölgesinde yapılacak bir toplantı ve gösterinin kontrol edilememesi halinde;

1- Katılımcılar ve bu alanda bulunan diğer insanların tahliyesinde ciddi zorluklar yaşanır,
2- Can ve mal güvenliği tehlikeye girer,
3- Kamu düzeni ciddi olarak bozulur,
4- Kamu güvenliğinin korunması da imkânsız bir hal alır,
5- Bu alan konumu itibariyle yüksek katılımlı toplantı ve gösterilere uygun değil,
6- Bölgede araç ve yaya akışı çok yoğun, turizm potansiyeli yüksek ve turistik oteller 24 saat faaliyet gösteriyor.

- Mecidiköy'de son durum

Mecidiyeköy çevresinde görevlendirilen çok sayıda polis, meydana çıkan ara sokakları bariyerlerle araç ve yaya trafiğine kapattı. Mecidiyeköy metro girişlerine ise "Girilmez" yazılı bantlar çekildi.

Bir apartmandan çıkan ve ellerindeki Komünist Partisi'ne ait bayraklarla yürüyen yaklaşık 50 kişilik grup, Ortaklar Caddesi'nde, "Eşitlik ve özgürlük için sömürü düzenini sıfırla" yazılı pankart açıp, slogan attı. Bir açıklama yapan grup, dağıldı.

Bazı dükkanların kapalı olduğu ve işe gitmeye çalışan vatandaşların görüldüğü Mecidiyeköy'de Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), itfaiye ve ambulanslar da hazır tutuluyor.

Mecidiköy'den DİSK Genel Merkezi'nin de bulunduğu Şişli, oradan da Taksim'e gidilen Halaskargazi Caddesi de araç ve yaya trafiğine kapatılırken, ara sokaklarda polis önlem aldı. Vatandaşların da caddeye girişine kontrollü izin veriliyor.

POLİSLERİN GİYDİĞİ YELEKLER DİKKAT ÇEKTİ

İstanbul emniyeti, bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde görev yapan sivil polislere, bağlı oldukları ilçe veya şubeleri dikkate alarak seri numara verilen kırmızı-gri renkte yelek dağıttı.

Bu uygulamayla, sivil memurların polis olduğunun anlaşılarak sahadaki emniyet görünülürlüğünün artırılması ve müdahale anlarında bu personelin yaralanma ve darp edilme gibi olaylara maruz kalmaması hedefleniyor.

Herhangi bir olaya karışan ya da açılacak bir soruşturmaya müdahil edilecek memurların kimlik tespitlerinin sağlıklı şekilde yapılabilmesinin de önünü açacak uygulamayla olayların kısa sürede aydınlatılması amaçlanıyor.

- Sahadaki polislere sağduyu eğitimi

Ayrıca, sahada görev yapacak personelin yaşanabilecek olaylar sırasında vatandaşa karşı sağduyulu davranmaları için özellikle uyarıldığı ve eğitimden geçirildiği öğrenildi.

Alanda görevli ve seri numara verilen tüm zırhlı araçlara takılan kameralarla da bunların kontrol altında tutulması hedefleniyor.

8 ALAN KUTLAMALARA AÇILDI
Valilik Taksim haricinde Avrupa Yakasında dört, Anadolu Yakasında da dört olmak üzere toplam sekiz ayrı alanı 1 Mayıs kutlamaları için vatandaşa açtı.

SEMBOLİK ÇELENK BIRAKMA

Bununla birlikte, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un 2nci maddesi uyarınca, konfederasyonlar ve bağlı sendikalar, siyasi partiler, meslek odaları ile çeşitli sivil toplum kuruluşları bayram kutlaması amacıyla, Taksim Meydanı'nda çelenk koyma, basın açıklaması ve anma etkinliğini sembolik katılımla yapabilecek.

2 KOLDAN YÜRÜYÜŞ

Valiliğin yasağını dinlemeyen DİSK, KESK, TMMOB, TTB'nin oluşturduğu 1 Mayıs Komitesi'nin çağrısıyla bugün toplanacak gruplar, iki koldan Taksim Meydanı'na çıkmaya çalışacak. Beşiktaş Meydanı ve Şişli Camii'nde saat 11.00'de toplanacak grupların, saat 12.00'de yürüyüşe geçmesi bekleniyor.

YENİ YASAYA GÖRE HAREKET EDECEKLER

Güvenlik güçleri, bu yılki 1 Mayıs gösterilerinde ilk kez yeni yasanın maddelerine göre hareket edebilecek. Yasada yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Güvenlik güçleri şüpheli gördükleri kişileri, savcıdan izin almadan 48 boyunca gözaltında tutma yetkisini de sahip.

Yasaya göre istenen cezalar
- Kanuna aykırı toplantıya katılmak: 1 yıl 6 aydan 3 yıla
- Güvenlik kuvvetlerine görevlerini yaptıkları sırada cebir ve şiddet veya tehdit veya nüfuz ve müessir kuvvet sarf etmek suretiyle mani olmak: 2 yıldan 5 yıla hapis
- Kanuna aykırı propaganda vasıtaları ve suç işlemeye teşvik: 1 yıl 6 aydan 3 yıla hapis
- İhtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar: 6 aydan 3 yıla hapis
- Cebir ve tehdit kullanarak direnme: 6 aydan 3 yıla hapis
- Silahla katılma: 2 yıl 6 aydan 4 yıla hapis
- Ateşli silah, havai fişek, molotof, el yapımı patlayıcı, her türlü kesici, delici aletler, taş, sopa, demir, lastik çubuklar, boğma teli veya zincir, demir bilye ve sapan taşıyanlar: 6 aydan 3 yıla hapis
- İhtar üzerine dağıtılmayanlar: 1 yıl 6 aydan 4 yıla hapis
- Kimlik gizlemek amacıyla yüzü tamamen veya kısmen kapatmak: 3 yıldan 5 yıla hapis
- Zorla dağıtılma durumu: 3 yıldan 5 yıla hapis

POLİSLER ÖZEL UÇAKLARLA GELDİLER

1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü için arttırılan güvenlik önlemleri nedeniyle İstanbul'da görev yapacak takviye polisler uçaklarla getirildi. Elazığ, Gaziantep, Ağrı, muş, Diyarbakır ve Van'dan gelen takviye polisler, Türk Hava Yolları'ndan (THY) kiralanan özel uçaklarla saat 03.00'da İstanbul'da oldu.

Polisler, yapılan planlamanın ardından Atatürk Havalimanı'na getirilen otobüslerle görevlendirildikleri yerlere gönderildi. 
Son Güncelleme: 01.05.2015 12:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.