Tezkere için AK Parti'den HDP önlemi

Terörle mücadelede kritik öneme sahip TSK'ne verilen yurt dışı operasyon yetkisi, seçim hükümeti kurulmadan hemen önce TBMM'ye gönderildi.

22 Ağustos 2015 Cumartesi 13:05
Tezkere için AK Parti'den HDP önlemi






Tezkere için AK Parti'den HDP önlemi

Terörle mücadelede kritik öneme sahip TSK'ne verilen yurt dışı operasyon yetkisi, seçim hükümeti kurulmadan hemen önce TBMM'ye gönderildi.

HDP'nin seçim hükümetine girerek, 2 Ekim'de süresi dolacak Suriye ve Irak tezkeresinin uzatılmasını engelleme girişiminin önü kesiliyor. Tezkere Başbakan Davutoğlu'nun imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sevkedildi. Hükümet, bu hamle ile olası krizin önüne geçti.


Seçim hükümetinin teknokratlardan kurulması ağırlıklı ihtimal olmasına rağmen, AK Parti, HDP'nin de içinde yer alabileceği hükümette kriz yaşanmaması için kritik adımı attı. AK Parti hükümeti, 2 Ekim'de süresi dolacak sınırötesi operasyon tezkeresine ekim ayına kalması halinde oluşacak siyasi krizi önlemiş oldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında son Bakanlar Kurul'unda tezkereye son şekli verildi. Tezkere 'seçim hükümeti' kurulmadan önce dün Meclis'e sunuldu. TBMM Başkanlığı'na sunulan tezkerede, “Türkiye'nin kara sınırları boyunca ulusal güvenliğimize dönük risk ve tehditler artmaktadır. Irak'ın kuzey bölgesinde silahlı PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir” denildi.

SURİYE REJİMİ HÜKMÜ

Suriye ve Irak'ta diğer terör unsurlarının sayısı ve ortaya koydukları tehditte de önemli artış gözlendiği belirtilen tezkerede, Irak'ın toprak bütünlüğüne atıfta bulunuldu. Ayrıca, “Suriye'de rejimin beşinci yılına giren şiddet politikalarının, terör gruplarına desteğinin ve halkının etnik ve mezhepsel farklılıklarını fiili çatışmaya dönüştürme siyasetinin insani durum, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrar bakımından yol açtığı risk ve tehditler devam etmektedir” denildi.

PKK VE IŞİD TEHDİDİ

Tezkerede, 6 kez uzatılan Irak ve bir kez uzatılan Suriye tezkeresinin 2014'te tek bir metin “Gerekli önlemlerin ulusal düzeyde tespit edilerek hayata geçirilmeye devam olunması, bunu yanısıra IŞİD ve benzeri terör örgütleriyle mücadele amacıyla oluşturulan uluslararası koalisyon bünyesinde Türkiye'nin de iştirak ettiği faaliyetlerin sürdürülmesi önem taşımaktadır” denildi.

SİYASİ KRİZ ÖNLENDİ

Hükümetin sunduğu tezkerede yer alan 'kitlesel göç' risklerine yaptığı vurgusu ise dikkat çekti. 1 Ekim'e kadar tatil kararı alınan TBMM Genel Kurulunun Eylül ayı içerisinde tezkere için olağanüstü toplantıya çağrılabileceğini belirtildi. tezkerenin Ekim ayına kalmasının siyasi kriz yaratacağı endişesi ile ivedilikle gözden geçirilip Meclis'e sunulmasına karar verildi. Terörle kararlı mücadele nedeniyle yenilenmesi gereken tezkereye sürekli 'hayır' oyu veren HDP'lilerin bu tavrına karşılık erken davranıldı. Kaynak: Yeni Şafak
Son Güncelleme: 22.08.2015 13:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.