Türkmenistan'da seçim heyecanı

27 Ocak 2012 Cuma 11:01
Türkmenistan'da seçim heyecanı






Türkmenistan'da 12 Şubat'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimi için geri sayım başladı. Seçimlerde Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un yanı sıra mevcut kabineden 2 bakan ve üst düzey bürokratlar yarışıyor.


Türkmenistan Seçim Kanunu çerçevesinde tüm adaylara seçimlerde medyadan eşit şartlarda yararlanma imkânı veriliyor. Ülkenin en çok izlenen programlarından olan 'Vatan' ana haber bülteninde tüm adaylar sırasıyla seçim programlarını anlattı.

Ayrıca, adayların seçmenlere yönelik propaganda konuşmaları ülkedeki tüm devlet gazetelerinde yer aldı. Adaylar her gün ülkenin çeşitli yerlerinde bizzat veya özel temsilcileri aracılığıyla seçmenlerle buluşuyor.

Yerli ve yabancı gözlemcilerin yakından izleyeceği seçimlere, halktan yüksek katılım hedefleniyor. Bu sebeple, başta başkent Aşkabat olmak üzere ülkenin dört tarafında meydanlarda, halkın en çok uğrak yerlerinde ve caddelerde halkı seçimlere davet eden pankartlar asıldı. Adayların resimlerinin de bulunduğu dev pankartlar halkın ilgi odağı oldu.


YABANCI GÖZLEMCİLER İŞBAŞINDA

8 adayın yarışacağı seçimler, yabancı gözlemciler tarafından da takip edilecek. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) gözlemcileri, Türkmenistan'a geldi. Türkmenistan Yüksek Seçim Kurulu tarafından yabancı gözlemciler için merkez oluşturuldu.


BDT'ye üye ülkelerden 60'a yakın gözlemci seçimlerde görev yapacak. BDT gözlemci misyonunun başkanı Yevgeni Sloboda, uluslararası kanunlar çerçevesinde seçimleri takip edeceklerini belirtti.


Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) örgütlerinden de gözlemcilerin gelmesi bekleniyor.



Türkmenistan Yüksek Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede 2,9 milyon seçmenin seçimlere katılması bekleniyor. Ülke genelinde 2 bin 307 seçim bölgesi oluşturuldu. Ayrıca, yurtdışındaki Türkmen vatandaşları İstanbul ve Moskova gibi 29 ayrı şehirlerde açılan sandıklarda oy kullanabilecek. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.