Üniversite öğrencilerinin yüzde 20'si ailede fiziksel şiddete uğruyor

29 Kasım 2012 Perşembe 18:20
Üniversite öğrencilerinin yüzde 20'si ailede fiziksel şiddete uğruyor






MERSİN (CİHAN)- Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM) tarafından yapılan bir araştırmada üniversite öğrencilerinin yüzde 20'sinin ailede fiziksel şiddete uğradığı ortaya çıktı.

Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM), tarafından
Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde Üniversite Öğrencilerinde Flört Şiddeti adlı forum düzenledi. Foruma MERKAM Yönetim Kurulu üyeleri, öğretim elemanları ve öğrencileri ile kadın konusunda çalışmalar yapan sivil toplum örgütleri katıldı.

Mersin Üniversitesi son sınıf öğrencilerinin şiddeti kabul etme durumları konulu bir sunum yapan
Öğr. Gör. Asiye Uzel, 2011 yılında mezun olan 1292 kız öğrenciden 624'üne ve 1080 erkek öğrenciden 473'üne ulaşarak yaptıkları çalışmanın sonuçlarını anlattı. Öğrencilerin sosyo-demografik özelliklerini içeren anket formunu ve Çiftlerarası Şiddet Kabul Ölçeği (Sezer 2008)ni kullandıklarını belirten Uzel, çalışmada çok ilginç sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Anketi dolduran öğrencilerin yaklaşık yüzde 57sinin kız olduğunu vurgulayan Uzel, bu öğrencilerin yüzde 61'inin sosyal bilimler, yüzde 22'sinin fen bilimleri ve yüzde 17'sinin ise sağlık bilimlerinden mezun olduğunu söyledi. Bu öğrencilerin yaklaşık yüzde 20'sinin ailede fiziksel, yzüde 19'unun sözel şiddete ve binde 2'sinin ise cinsel şiddete maruz kaldığını ifade eden Uzel, yaklaşık yüzde 12'sinin ise son dört yıldır şiddet uyguladığını kaydetti. Uzel bu durumun şiddet görenlerin şiddete daha meyilli olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Anne-babanın okur yazarlığı arttıkça fiziksel ve sözel şiddete maruz kalmanın azaldığı anlatan Uzel, sosyal bilimler öğrencilerinin şiddeti kabul etme durumunun fen bilimleri öğrencilerinden daha fazla olduğu söyledi.
Forumda MERKAM Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Feyza Toktaş'ta bir konuşma yaparken
yönetim kurulu üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz ile Öğr. Gör. Tuba Güner'de araştırmalarını sundu.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.