Musul Baskını'nın perde arkası, Önce Iraklı korumalar kaçmış

Musul'da son durum, Musul Baskını'nın perde arkası, Önce Iraklı korumalar kaçmış, konsolosluk tahliye planı ilk kez ortaya çıktı

13 Haziran 2014 Cuma 23:07
Musul Baskını'nın perde arkası, Önce Iraklı korumalar kaçmış






Musul'da son durum, Musul Baskını'nın perde arkası, Önce Iraklı korumalar kaçmış

Irak Şam İslam Devleti terör örgütünün Musul Başkonsolosluğu'muzu basarak burada görevli vatandaşlarımızı kaçırmasının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. IŞİD militanlarının baskınından hemen önce, Türk Başkonsolosluk binasının dış konumasını üstlenen Irak polis ve askerlerinin saatler önce kaçtığı belirlendi. Bu arada tahliye operasyonu süreci konusunda yaşanan tüm ayrıntılar da ilk kez ortaya çıktı

Mahmut Gürer imzasıyla AKŞAM gazetesi'nde bugün yer alan habere göre Dışişleri Bakanlığı, IŞİD'in yaklaşması üzerine iki tahliye planı hazırladı. Helikopter seçeneği, konsolosluk bahçesinde yeterli alan olmadığı için suya düştü. Zırhlı araç tercihiyse Iraklı polislerin kaçması ve yolların örgütçe tutulması nedeniyle güvensiz bulundu.

TAHLİYE TALİMAT 8 HAZİRAN'DA

IŞİD militanlarının Musul'a yaklaştığı haberleri üzerine Dışişleri Bakanlığı ile Başkonsolosluk arasında 7 Haziran Cumartesi'den itibaren kesintisiz iletişim kurulduğu ve olası gelişmelere karşı 'tahliye' planları oluşturulduğu öğrenildi. IŞİD'in tehditinin yoğunlaştığı 8 Haziran Pazar günü ise 'tahliye' protokolünün uygulanmasına ilişkin hazırlıkların yapılması talimatı verildi.
AKŞAM'ın edindiği bilgiye göre; öncelikli olarak 'helikopter'le tahliye seçeneği üzerinde duruldu. Bu amaçla Türkiye'den havalanacak askeri helikopterlere 'kalkışa hazır olun' talimatı da verildi. Pazartesi akşam üzeri uygulanacak tahliye planı doğrultusunda, Irak Merkezi Hükümeti ile Kürt Bölgesel Yönetimi ile bilgi paylaşımı da yapıldı.

IRAKLI GÜVENLİK GÖREVLİLERİ KAÇTI

Ancak sürpriz gelişme aynı günün öğle saatlerinde yaşandı. Musul Başkonsolosluğu'nun dış korumasında görev yapan ve sabahleyin mesailerine gelen Iraklı polis ve askerler, öğleden sonra ortadan kayboldular. Iraklı personelin görev yerlerini terk ederek kaçmalarının ardından Başkonsolosluğun yakınlarında silahlı IŞİD militanları belirdi.


HELİKOPTER PİSTİ KRİZİ

Başkonsolosluk durumu Bağdat Büyükelçiliği ile Ankara'ya bildirirken, Türkiye helikopterle tahliye planını devreye sokmak için harekete geçti. Ancak, başkonsolosluğun bahçesinde helikopter inebilecek genişlikte bir alanın olmaması, konsolosluk dışındaki uygun alanlarda ise IŞİD militanlarının bulunması nedeniyle, 'helikopterle tahliye' planından vazgeçildi.

DAVUTOĞLU'NDAN PERSONELE TELEFON

Ankara-Musul arasındaki temasta, tahliyenin 'zırhlı araçlarla' yapılması konusunda mutabakata varıldı. Ancak IŞİD militanlarının Başkonsolosluk çevresindeki hareketliliği nedeniyle, planın uygulanması için doğru zamanın beklenmesi kararlaştırıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da pazartesiyi salıya bağlayan gece 01.30 sıralarında Başkonsolosluğu arayarak, bütün personele hitap etti ve kendilerini tahliye etmek için büyük çaba sarfettiklerini iletti.

KENTİ ELE GEÇİRDİLER

Konsolosluk baskınının gerçekleştiği 10 Haziran Salı sabahı, tahliye planını yeniden gözden geçiren yetkililer, kentin tamamının IŞİD militanlarının eline geçmesi, yolların ve köprü geçişlerinin barikatlarla kapatılmış olmasını dikkate alarak planı uygulamaya koymadılar. Bu kararın verilmesinde 49 kişilik personel arasında kadın ve çocukların bulunması etkili oldu.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.