Hamilelikte diyabet ve hipertansiyona dikkat

Hamilelik öncesi ve sonrası ortaya çıkan diyabet ve hipertansiyon problemleri hem anne, hem de bebek sağlığını ciddi şekilde etkileyebiliyor..

04 Ocak 2016 Pazartesi 11:58
Hamilelikte diyabet ve hipertansiyona dikkat






Hamilelikte diyabet ve hipertansiyona dikkat

Hamilelik öncesi var olan veya hamilelik süresince ortaya çıkan diyabet ve hipertansiyon anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokabiliyor. Ancak gerekli önlemler alındığında sağlıklı bir gebelik ve doğum hiç de zor değil. Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan ve Liv Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serpil Salman hamilelik şekeriyle ilgili bilgi verdi.

Egzersiz yaparak kan şekerinizi düzenleyin

Önceden diyabeti olmayan bir gebede ikinci trimester (16-26. haftalar arası) ve sonrasındaki bir zamanda diyabet ortaya çıkmasına gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) adı verildiğini söyleyen Op. Dr. Cevahir Tekcan “Pek çok kadında gestasyonel diyabet belirti ve sinyal vermiyor. 24-28. haftada rutin olarak yapılan şeker yükleme testinde tanı konuluyor. Şeker yükleme testi 24-28. gebelik haftaları (bu süre bazı yayınlarda 32. gebelik haftasına kadar) arasında yapılıyor” diyor ve ekliyor: “Eğer obezite, daha önce iri bebek doğurma, önceki gebelikte gebelik şekeri geçirmiş olma veya ölçülen açlık kan şekeriniz 92 mg/dl üzerinde ise ilk 3 ayda şeker yükleme testi yaptırmalısınız.” Ölçülen değerlerden biri yüksekse gebelik şekeri tanısı konulduğunu belirten Op. Dr. Cevahir Tekcan “Test sonucunda gebeliğe bağlı şeker hastalığı tanısı almışsanız; endokrin, diyet ve kadın doğum bölümü tarafından sıkı takip edilmeniz gerekiyor. Şeker ölçümleri günlük takibe alınmalı. Diyetiniz orta derecede karbon­hidrat içerecek şekilde düzenlenmeli. Düşük kalorili diyetler kilo kaybına ve ketosis dediğimiz istenmeyen duruma yol açar. Egzersiz, kan şekerini düzenlemekte iyi bir yoldur. Bu önlemlere rağmen şekeriniz kontrol altına alınmazsa ilaç tedavisi başlanabilir” diye konuşuyor.



İyi takip diyabetli kadınlar için önemlidir


Her 10 gebeden yaklaşık biri diyabetle ilgili sorun yaşadığını söyleyen Doç. Dr. Serpil Salman “Annede gebelik diyabeti varsa; bebeğin aşırı büyük doğması (4 kg.dan fazla), bununla birlikte akciğerlerinin yeterince olgunlaşamaması, doğumdan sonra bebekte kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi), kalsiyum, magnezyum düşüklüğü, yenidoğan sarılığı ve hatta nadir de olsa bebek kayıpları görülebilir” diyor. Annenin tedavi edilmesinin bebekteki bu sorunların gelişme ihtimalini azalttığının bilimsel olarak kanıtlandığını belirten Doç. Dr. Serpil Salman “Hap kullanan diyabetli anne adaylarında ilaç kesilip insüline başlanır, insülin kullanmakta olanlarda ise gebelikte daha güvenli olduğu için insülinlere geçiş yapılır. Gebelikte hedef kan şekeri düzeyi diğer diyabetlilere kıyasla düşüktür. Kan şekerini istenilen seviyede tutabilmek için, hasta sık takiple izlenmelidir. Diyabetli kadınlar iyi takip edilirlerse sorunsuz bir gebelik geçirip sağlıklı bebekler dünyaya getirebilirler” diyor.



Kimler risk altında?


Gebelik yaşı 25’in üstünde olanlar

Ailesinde tip 2 diyabet öyküsü bulunanlar

Daha önce iri bebek doğurma veya doğuma yakın anne karnında nedeni açıklanamayan bebek kaybı yaşanlar

Aşırı kilo alanlar veya aşırı kilolu hamileler

Hamilelik şekeri olanlar günde 6 öğün yemeli

Diyet planlanırken mutlaka bol fiber içeren kompleks karbonhidratlar tercih edin.

Diyetiniz protein ağırlıklı olmalı.

Asla öğün atlanmayın.

İyi bir kahvaltı yapın. Kahvaltıda karbonhidrat, protein ve meyve bir arada olmalı.
Meyve ve sebze gibi bol lifli gıdalar tüketin.

Kan şekerinizin düzenlenmesi için mutlaka egzersiz yapın.
Son Güncelleme: 04.01.2016 12:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.