SEO Nedir ve neden önemlidir?

SEO arama motoru sonuç sayfasından organik veya ücretsiz trafik almak için web sitenizi optimize etme işlemine verilen addir. Tam Türkçesi arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir kısaltmadır. Başka bir deyişle, SEO, web sitenizin arama motoru sonuçlarında en öne çıkabilmesi için uygulanan işlemlerin tamamını kapsamaktadır. 

Eğer interneti bugüne kadar sadece arama yapmak için kullandıysanız, size arama sonuçlarında  gösterilen sayfaların aslında bir rekabet halinde olduğunu bilemeyebilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu sıralamanızı etkileyen tüm farklı faktörler göz önüne alındığında bu oldukça karmaşık görülebilir. Ancak temel süreci anlamak zor değildir.

Arama motorları kullanıcıları için en iyi hizmeti vermek isterler. Sadece yüksek kaliteli içerik değil aynı zamanda arayanın istediği şeyle alakalı sonuçlar sunmak anlamına gelir. Benzer şekilde, arama motorları sonuç sayfasında daha yüksek sıralamaya sahip kullanıcı dostu siteleri ödüllendirirler. Eğer websitenizde gezinmek ve içeriğini okumak gerçekten kolaysa şansınız ciddi derecede yükselecektir. 

Örneğin, bir kuş evinin nasıl inşa edileceği hakkında bir makaleniz olduğunu varsayalım. İçeriğinizi doğru kişilerin önüne getirmek için, bu blog yayınınızı “kuş evi inşa etmek” ifadesini arayan herkes için en iyi sonuç olarak görünecek şekilde optimize etmek istersiniz.

İşletmeniz için SEO'nun gerçekten birçok faydası vardır. Daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmanız ve onlarla etkileşime geçmeniz size daha çok kar getirecektir. Daha ilgi çekici ve etkili SEO odaklı içerikler oluşturarak, sitenize daha fazla organik trafik getirebilirsiniz.

SEO yu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Artık SEO'nun ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bildiğinize göre, arama motoru optimizasyon sıralamanızı etkileyebilecek bazı faktörlere göz atalım. Google, siteleri sıralamak için kullandığı algoritma hakkında fazla bilgi vermemektedir.

Ancak, arama motoru sonuç sayfası (ingilizcedeki adıyla SERP) sıralamalarını etkileyen bazı faktörler hakkında bilgi sahibiyiz. Bu faktörler, aşağıda ele alacağımız hem sayfa içi hem de sayfa dışı faktörleri içerir.

Kaliteli içerik yayınlanması 

Sayfa içi ve sayfa dışı SEO nun bazı faktörlerine girmeden önce, biraz içerik hakkında konuşalım. İçerik hem arama motorlarından ziyaretçi çekmede hem de kuruluşunuzun site ziyaretçileriyle daha yakın bağlantı kurmasına yardımcı olmada etkilidir.

Sitenizde ne kadar kaliteli içerik varsa, arama motorlarının sayfalarınızı arama sonuç sayfasında daha üst sıralara yerleştirme olasılığı o kadar artar. Benzer şekilde, ziyaretçilerinizin web sitenizde kaliteli zaman geçirme ve hatta belki de satın alma işlemi yapma olasılığı artar.

Hem arama motorları hem de ziyaretçileriniz için optimize edilmiş içerik oluşturmanın sırrı, iyi yazılmış ve kitlenizle en alakalı konular üzerinde çeşitli türde içerik oluşturmaktır. Arama motoru sıralamalarınızı geliştirmenize yardımcı olmak için odaklanabileceğiniz birkaç içerik türü şunlardır:

  • Blog gönderileri ve makaleler
  • Sosyal medya içeriği
  • E-kitaplar ve teknik incelemeler
  • Nasıl yapılır kılavuzları ve eğiticileri
  • Videolar ve ses kayıtları
  • İnfografik veya diğer görsel içerik

Siteniz için içerik oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli şey de anahtar kelimelerdir. Bunlar bir arama motoru kullanıcısının sorularına veya ilgili ürün ve hizmetlerine cevap ararken yazabileceği kelimeler ve kelime öbekleridir. Bu anahtar kelimeler etrafında içerik oluşturduğunuzda, arama motoru sonuçları sayfasında yüksek sıralama şansınızı artırırsınız. 

İçeriğinizi ve dolayısıyla arama motoru sıralamanızı etkileyebilecek başka bir faktör, içeriğinizin ne kadar yeni olduğudur. Ancak, yeni içerik oluşturmak, içeriğinizi güncel tutmanın tek yolu değildir. 

Ayrıca, mevcut içeriğinizi güncelleyerek, daha etkili hale getirmek için yeniden yazarak veya zamanla yeni bilgi ve istatistikler ekleyerek içeriğinizi yenileyebilirsiniz. İçerik oluşturmak zaman ve kaynak gerektirse de, bu emeğinize kesinlikle değecektir. 

Arama motorları ilginç içerikleri sever ve ziyaretçilerinizin sizin sunduğunuz hizmetleri ve ürünleri daha iyi anlamak için kaliteli içeriğe ihtiyaçları vardır.

Peki SEO ya nereden başlamalısınız. Eğer mevcut bir siteniz varsa birkaç blog yazısı oluşturarak başlayın, ve sosyal medyada yazdığınız yazıları paylaşın. 


Sayfa İçi SEO

Sayfa içi SEO faktörleri web sitenizde gerçekleşen optimizasyon unsurlarıdır. Bunlar üzerinde tam kontrole sahip olduğunuz şeylerdir. Yani SEO için en iyi uygulamaları takip ederek zaman içinde bu faktörleri iyileştirmek için çalışabilirsiniz. Arama sıralamanızı yükseltmenize yardımcı olabilecek sayfa içi SEO faktörlerinden birkaçından bahsedelim::

Başlık Etiketi: Her sayfadaki başlık etiketi, arama motorlarına sayfanızın ne hakkında olduğunu söyler. Hem içeriğinizin odaklandığı anahtar kelime hem de firma adınız dahil 70 karakter veya daha az olmalıdır.

Meta Tanımlamarı: Web sitenizdeki meta açıklama, arama motorlarına her sayfanın ne hakkında olduğunu anlatır. Bu ziyaretçileriniz tarafından sayfanın ne hakkında ve alakalı olup olmadığını daha iyi anlamak için de kullanılır. Meta tanımlamaları anahtar kelimenizi içermeli ve okuyucuya içeriğin ne hakkında olduğunu anlatmak için yeterli ayrıntı sağlamalıdır.

Alt başlıklar: Alt başlıklar yalnızca ziyaretçilerinizin yazınızı okumasını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda SEO için de oldukça önemlidir. H1, H2 ve H3 etiketlerini her zaman kullanmayı bir pratik haline getirmelisiniz. 

Site içi linkler: Sayfalarınız arasındaki iç linkler arama motorlarının siteniz hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olabilir. Örneğin, belirli bir ürün veya hizmetin değeri hakkında bir yazı yazıyorsanız, buradan blog yayınındaki ürün veya hizmet sayfasına bağlantı verebilirsiniz.

Resim Adı ve ALT Etiketleri: Web sitenizde veya blog içeriğinizde resim kullanıyorsanız, resim adınıza ve alt etiketine anahtar kelimenizi eklemelisiniz. Böylece arama motorlarının resimlerinizi daha iyi dizinlemesine yardımcı olabilirsiniz. Kullanıcılar belirli bir anahtar kelime veya kelime öbeği için resim araması yaptığında siteniz böylece görünebilir.

SEO anahtar kelimelerinizi ve kelime öbeklerini sayfalarınıza stratejik olarak yerleştirirken, aşırı optimizasyondan kaçınmak önemlidir. Google ve diğer arama motorları, içerik boyunca çok fazla anahtar kelime kullanmaya çalışırsanız sitenizi cezalandırabilir. Ayrıca, her içerik yalnızca bir veya iki anahtar kelimeye odaklanılmalıdır. 

Böylelikle içeriğinizin çok spesifik ve konuyla alakalı olmasını sağlamış olursunuz. Aynı anda çok fazla anahtar kelimeye odaklanmak Google'ın sitenizi ne için sıralamada öncelik tanıyacağı konusunda yanıltabilir.


Sayfalarınız arasında dahili linkler oluşturmak, bir site haritası yaratmak ve site haritanızı arama motorlarına göndermek, sitenizin taranabilirliğinin artırılmasına yardımcı olur. Sitenizin genel yapısı söz konusu olduğunda bir başka konu da web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığıdır. Birçok kullanıcı mobil cihazlarından internete giriyor. Kullanıcıların web sitenizi mobil cihazlarından görüntüleyebildiğinden, okuyabildiğinden ve sitede gezinebildiğinden emin olmanız gerekmektedir.


Sayfa Dışı SEO

Web sitenizin sayfa içi SEO öğelerine ek olarak, sıralamanızı etkileyebilecek sayfa dışı SEO faktörleri de vardır. Bu sayfa dışı faktörler üzerinde doğrudan kontrolünüz olmasa da, bu faktörlerin lehinize sonuçlanma şansınızı aktarabileceğiniz yollar vardır. 

Sayfa dışı SEO, web sitenizin sınırları dışında yapabileceğiniz optimizasyon etkinliklerini ifade eder. Web sitenizin dışında gerçekleşen ve sıralamasına katkıda bulunan her şey site dışı SEO olarak kabul edilir.
 
Gerçek marka bilinirliğini artırmak ve web sitenize büyük miktarda organik trafik çekmek istiyorsanız, sayfa dışı SEO uygulamalarına ihtiyacınız var. Sayfa dışı SEO, link oluşturma veya tanıtım etkinlikleri olarak bilinir. Ancak her şey sadece linkler ilgili değil, çok daha fazlasıdır. 

Daha iyi sayfa dışı SEO teknikleri kullanarak, okuyucularınıza ve arama motorlarınıza sitenizin güvenilir, otantik, alakalı ve sektöründe popüler olduğunu gösterirsiniz. İyi sayfa dışı SEO taktiklerinin faydaları çoktur, ancak birkaçını adlandıralım: 

Sıralamalarda artış, 
PageRank'ta artış, 
Daha fazla ziyaretçi, 
Daha fazla görünürlük.

 
Sonuç olarak hem sayfa içi hem de sayfa dışı SEO teknikleri önemlidir ve dikkate alınmalıdır.Sadece kaliteli içerik hazırlayıp Google'ın sitenizi ödüllendirmesini beklemek çok gerçekçi değildir.

Arama motoru optimizasyonu, dijital pazarlama, marka yönetimi gibi konularda kendi görüş ve deneyimlerini kendi sitesi olan metriculum.com sitesi üzerinde okuyucularla paylaşıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.