TÜBİTAK ve ASELSAN kendi uydusunu fırlatacak

15’inci MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nda High Tech Port CEO Forumları kapsamında Türkiye'nin ilk milli uydu fırlatma sistemleri masaya yatırıldı

30 Kasım 2014 Pazar 02:15
TÜBİTAK ve ASELSAN kendi uydusunu fırlatacak







Türkiye TÜBİTAK ve ASELSAN aracılığıyla kendi uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor. 15’inci MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nda High Tech Port CEO Forumları kapsamında ‘Global Ortaklık, Fayda ve Yöntemleri’ forumu yapıldı. Forumunda konuşan Kale Şirketler Grubu CEO’su Yalçın Yılmazkaya, şirketin faaliyet alanları ve tarihçesi hakkında bilgi verdi. 5 bin kişiyle 80 ülkeye ihracat yapan dünya çapında başarılı bir firma olmanın inceliklerini anlatan Yılmazkaya, “Dünya standartlarını yakalayıp dünyaya hitap etmemiz lazım” dedi.

Özellikle savunma ve havacılık alanında faaliyet gösteren bir firmanın güven vermek zorunda olduğunu belirten Yılmazkaya, “dünyanın en iyi uçağını da yapsanız, standartları bilmiyor ve uygulamıyorsanız, güven veremiyorsanız, yaptığınız işin hiçbir önemi yok. Çok güzel bir ürün yaptım demek yeterli olmuyor” dedi.

CEO Forum’da günün ikinci oturumu

‘Yükselme: İleri Teknolojide Özel Sektörün Payı’ paneline, bir mühendislik firması olan Etiya Şirketi adına, kurucu ortaklardan Aslan Doğan katıldı. Doğan, 500 yazılım mühendisiyle, büyük müşteri kitlelerine ürün ve hizmet sunan şirketlerle çalıştıklarını, teknolojiyi Türkiye’de üretmek, AR-GE faaliyetlerinde bulunmak isteyenlere istihdam sağlamak istediklerini söyledi.

Türkiye’de bu ölçeklerde çalışan bir başka firma olmadığını ve rakiplerinin dünya markaları olduğunu belirten Doğan, “2023 hedeflerinin gerçekleşmesi için kaliteye önem veren firmaların karar vericiler tarafından önemsenmesi gerekiyor” dedi.

THY küresel rekabette geri kalmadı


Aynı panelde THY Teknik Danışmanı Halil Tokel ise, “Küresel rekabette geri kalmamak için hem üretmeli hem de ileri teknolojiyi geliştiren ve ihraç eden ülke konumuna gelmeliyiz” dedi. Dünyanın sayılı hava yollarından biri haline geldiklerini söyleyen Tokel, dünyadaki gelişmelerin Türkiye’yi, teknoloji üretebilir noktaya getirdiğini söyledi.

Panelde ayrıca Altınay Robot Teknolojileri adına konuşan Hakan Altınay da Türkiye’de robot üretiminin tarihsel sürecini anlattı. Türkiye’de bilginin sermayeden daha değerli olması gerektiğini belirten Altınay, “geleceği olan hayalleri mutlaka desteklemeliyiz, çünkü ilerlemeyi böyle sağlayacağız” dedi.

Yükselen Katma Değer: Mobil Teknolojiler oturumu


CEO Forum kapsamında “Yükselen Katma Değer: Mobil Teknolojiler” başlığı altında sunumunu gerçekleştiren TTNET Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mert Başar, internetin yaşamın kendisine dönüştüğünü vurguladı. TTNet olarak hayatın her alanında kullanıcıların yanında olduklarını belirterek kendilerini bu çerçevede geliştirdiklerini söyledi. Bugün kullanıcıların cep telefonları ve tabletleri üzerinden internete bağlandıklarını belirten Başar hızlı bir dönüşüm yaşandığını söyleyerek bilgisayar ve diz üstü bilgisayarların yerini cep telefonları ve tabletlerin aldığını ifade etti. İnternete telefonları ile bağlananların oranı yüzde 79 ile en yüksek seviyede yer alırken, yapılan araştırmalara göre kullanıcılar en fazla evlerden, sonra işyerlerinden internete bağlanıyorlar. 2014 yılının ilk dokuz ayında 2 milyon adet tablet satışı gerçekleşirken, tabletlerin yüzde 89’u “WiFi only” özelliği taşıyor. Wireless networklerden geçen datanın üç yıl içinde 4 kat artması bekleniyor. 2014 yılında 5000’i aşkın nokta ile WiFi’da Avrupa’da dördüncü, Dünya’da onuncu olduklarını belirten Başar WiFi ağını her gün daha da genişlettiklerini  paylaştı.

 Türk malı ve Ar-Ge’ye yatırım yapılmalı

 
NETAŞ Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Selcan Taşkıran, Türkiye’nin internet kullanıcı sayısı cep telefonu penetrasyonu ve mobil internet penetrasyonunda dünya ortalamasıyla aynı seviyelerde olduğunu belirtti. Buna karşın Türkiye’nin dünya bilişim teknolojilerindeki pazar payının yüzde 0,85 olduğunu aktardı. Bilişim teknolojilerinin Türkiye pazarındaki ortalaması yüzde 29 iken, bu oran dünya pazarında yüzde 42’lik bir paya sahip. Yazılımın Türkiye BT pazarındaki ortalaması yüzde 8 olurken bu oranın dünya ortalaması yüzde 16’ya ulaşıyor. NETAŞ Ar-Ge’ye, yerli teknolojilere yatırım yaparak öncü bir görev üstleniyor. Selcan Taşkıran NETAŞ olarak 2013 yılında 32 yeni patent başvurusu yaptıklarını belirtti. Son 10 yılda 400 milyon USD ihracat yaptıklarını paylaşan Taşkıran 80’nin üzerinde inovatif Ar-Ge çözümüne sahip olduklarını aktardı.

 
Türkiye kendi uydusunu yapacak

 
Uydu ve Haberleşme Teknolojilerinde Türkiye’nin rolü altında görüşlerini paylaşan Türksat Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül dünyada az sayıda ülkenin kendi uydusunu yapabildiğini ve uydularını fırlatabildiğini söyleyerek Türkiye’nin yakın gelecekte kendi uydusunu yapabilecek ve fırlatabilecek güce erişeceğini  paylaştı. Dünyada kendi uydusuna sahip 38 ülkenin olduğunu söyleyen Ensar Gül, Türkiye’nin bu 38 ülkeden biri olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin kendi uydusunu yapması, kendi teknolojisini geliştirmesi çok önemli diyen Gül  TAI içerisinde bir merkez kurduklarını belirterek bu çalışmalara önem verdiklerini söyledi. TUBİTAK ve ASELSAN’ın da destekleri ile yakın gelecekte yerli teknolojiyle Türkiye’nin kendi uydusunu yapabileceği ve fırlatabileceğini paylaştı. Bir uydu yapımı ve fırlatmanın zaman aldığını ileten Gül yapımın eğer tecrübeliyseniz üç yıl, fırlatma aşamasının ise iki yıl alabildiğini sözlerine ekledi. Böylece beş yıl sonra kendi uydusunu yapabilen ve fırlatabilen ülkeler arasına girmiş olacaklarını ifade etti.

Son Güncelleme: 30.11.2014 02:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.