Fildişi Cumhuriyeti'nden Yılda 36 Bin Ton Kakao İthal Edecekler

FİLDİŞİ Cumhuriyeti'nin en köklü kakao işleme ve paketleme fabrikası Sucso Sa'nın Türkiye ve Ortaodoğu temsilciliğini, Sakaryalı işadamları Dursun Ali Kalem ve Osman Dedecan aldı. İmzalanan anlaşmayla bu ülkeden yılda 36...

01 Kasım 2014 Cumartesi 17:14
Fildişi Cumhuriyeti'nden Yılda 36 Bin Ton Kakao İthal Edecekler






FİLDİŞİ Cumhuriyeti'nin en köklü kakao işleme ve paketleme fabrikası Sucso Sa'nın Türkiye ve Ortaodoğu temsilciliğini, Sakaryalı işadamları Dursun Ali Kalem ve Osman Dedecan aldı. İmzalanan anlaşmayla bu ülkeden yılda 36 bin ton doğal kakaonun Türkiye'ye getirileceği belirtildi.
Sakaryalı işadamları Dursun Ali Kalem ve Osman Dedecan, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde 'Sucso Sa' markasıyla, kakao likörü, kakao yağı, kakao kitlesi ürün çeşitleriyle pazara girecekler. İş adamları ilk aşamada, bölgedeki hedeflerinin yıllık 36 bin ton doğal kakao satışını gerçekleştirmek ve devamında Sakarya’ya kakao kitlesi işleme ve paketleme tesisi kurarak, bölge ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflediğini belirttiler.
ÇİKOLATA YAPIMINDA KULLANILIYOR
Firmadan yapılan açıklamada, çikolata yapımında kullanılan en önemli madde olan kakao ile ilgili şu bilgiler de yeraldı:
“Kakao 4-8 metre boyunda ebegümecigiller familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türüdür. Doğal yetişme alanı Güney Amerika, Batı Afrika, Batı Hint adaları olmakla beraber, Tropiklerin genelinde yetiştirilmektedir. Theobromin adlı bir alkaloit eldesinde ve kakao yağı eldesinde kullanıldığı gibi, kakaonun tohumları da çikolata yapımında kullanılmaktadır. Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin yüzde 40’ını gerçekleştiren Fildişi sahillerini, yüzde 15’er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir. Diğer kakao üreticileri, küçük miktarlarda olmakla beraber, Brezilya, Nijerya ve Kamerun’dur. Kakao ağacının tohumları ya hemen ya da bir süre sonra mayanlandırılır ve ardından kurutulur. Böylece tohumun acı lezzeti kaybolur ve hoş bir koku meydana gelir. Bu taneler kavrulurak, un haline getirilip yağı alınır. Sonra yeniden öğütülerek, toz halindeki kakao elde edilir. Kakao, sütle karıştırılıp içilir, ayrıca yağı alınmamış kakao tohumlarından çikolata yapılır.” 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.