'İzolatör' testleri artık Eskişehir'de yapılacak

Depremde binaların zarar görmesini önlemek için kullanılan izolatör testleri Eskişehir'de kurulan Sismik İzolatör Test Merkezinde gerçekleştirilecek.

17 Ekim 2017 Salı 15:10
'İzolatör' testleri artık Eskişehir'de yapılacak






ESKİŞEHİR(AA) - Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ) 3,5 yıl önce başlayan bilimsel araştırma projesi kapsamında yerli bir firma tarafından akademisyenlerle yürüttüğü Ar-Ge faaliyetleri sonunda üretilen sismik izolatör test cihazının kurulumu tamamlandı.

Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği taşıyan cihaz sayesinde artık ülkede sismik izolatör testleri yapılabilir hale geldi. Mevcut tüm şehir hastanelerinde kullanılan sismik izolatörlerin yurt dışında yapılan zorunlu testleri AÜ'de gerçekleştirilecek.

Dünyada sadece İtalya, Japonya ve ABD'de bulunan ve 6 ay sonrasına gün verilen izolatör testlerinin deprem bölgesindeki Türkiye'de yapılacak olması, hem inşaat firmalarına ciddi zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacak hem de merkez akademisyen ve öğrenciler için laboratuvar işlevi görecek.

"Dünyadaki 5. merkez oldu"

AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin deprem bölgesinde yer aldığını anımsatarak, bundan dolayı inşaatın taşıyıcısının altına yerleştirilen ve olası bir sarsıntıda yatay hareketliliği sağlayıp binanın yıkmasını veya zarar görmesini engelleyen sismik izolatörlerin yaygın kullanıldığını kaydetti.

Son yıllarda Türkiye'de özellikle hastane inşaatlarında zorunlu olan izolatörlerin gelecek yıllarda kamu binalarında da kullanılacak bir malzeme olduğuna işaret eden Gündoğan, şöyle konuştu:

"Fakat tabii ki en büyük sorunlardan biri maliyetleri yükseltmesi bakımında testlerinin Türkiye'de yapılamamasıydı. Bu merkezle inşallah sismik izolatör üreten firmalar artık testleri için dünyanın dört bir yanına gitmek zorunda kalmayacak. ABD'de yapılacak test için 5-6 ay sonraya gün veriliyor. Zaman ve ciddi maliyet söz konusu. Bu merkez faaliyete geçtiğinde hemen akreditasyon çalışmalarına da başlayacağız. Bir yıl içinde tamamen akredite edilmiş, uluslararası bir merkez haline dönüşmüş olacak. Böylece hem ülkemizde bu tür izolatörlerin üretimi artacak hem de üretilenlerin bundan sonra yurtdışına gönderilmeden ülkemizde testi gerçekleşecek. Burası dünyadaki 5. merkez oldu. Bunun dışında İtalya ve Japonya'da birer, ABD'de ise 2 test merkezi var."

Gündoğan, inşaat sektörüne maliyetlerin düşürülmesi ve zaman bakımından katkı sunarken Yer ve Uzay Bilimleri Araştırma Enstitüsü ile Mühendislik Fakültesi için de laboratuvar ortamı yaratan merkezin hem bilimsel araştırmalara hem de piyasaya hizmet vereceğini söyledi.

Tek merkez olmasıyla Türkiye'de bir ilke imza atıldığını dile getiren Gündoğan, "Uluslararası akreditasyonu aldıktan sonra sadece Türkiye'den değil yurt dışından gelecek testlere de bu merkez bakacak." dedi.

Öte yandan, söz konusu merkez için ayrılan fonunun yaklaşık 10 milyon lira olduğu bildirildi.

Muhabir: Tarkan Demir

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.