KAPİTALİZM TÜKETİCİ DOSTUDUR !

Araştırmacı Gazeteci Yazar Çağlar Cilara'nın özel haberine göre İstanbul Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan iktisatçı Enes Özkan kapitalizmi savundu. Özkan, kapitalizmin tüketici dostu bir sistem olduğunu söyledi ve "Kapitalizm ekonomik büyüme yaratır, ekonomik büyüme zaten yoksulluğu ortadan kaldırır" dedi.

21 Kasım 2015 Cumartesi 12:21
KAPİTALİZM TÜKETİCİ DOSTUDUR !






3H hareketinin eski Başkanı Enes Özkan KRT'de Çağlar Cilara'nın programına katıldı ve çok çarpıcı açıklamalar yaptı. Ali Koç'un kapitalizmin son bulmasını savunduğu konuşmadan sonra başlayan tartışmayı değerlendiren Özkan aynı kapitalizmin yarattığı rekabet sayesinde tüketicilerin daha ucuz ve kaliteli ürünlere sahip olduklarını söyledi. İşte Özkan'ın olay yaratacak açıklamaları:

"KAPİTALİZM TÜKETİCİ DOSTU SİSTEMDİR"

"Kapitalizm tüketici dostu sistemdir. Rekabet demek, daha iyi ürünlerin üretilmesi ve bunların daha ucuza alınabilmesi demek. 1900'lerde insanların yüzde 1'i otomobil sahibiydi, 1970'de yüzde 41'i, şimdi yüzde 90'lara geldi bu rakam. Bunu çok net bir şekilde kapitalizm sayesinde elde ettik. İki şirket düşünelim, tek şirketli bir piyasada mı siz daha iyi ürün üretirsiniz yoksa çok şirketli bir piyasada mı? İkimiz şirket sahibi olsak birbirimizle rekabet ederiz. Çünkü tüketiciler bizden mal bekliyor, ben daha çok kâr etmek istediğim için sizden daha iyi ve ucuza üretmeye çalışırım. Piyasadaki üretici sayısı artarsa tüketicilerin iyi mallara daha kısa sürede daha ucuz fiyata kavuşmasına neden olur. Bunun için kapitalizm tüketici dostu bir sistemdir. Bunu siz sosyalizmde sağlayamazsınız." 

"İNSANLARI FAKİRLİKTE EŞİTLEMEYE ÇALIŞTILAR, TARİHTEKİ EN BÜYÜK YIKIMLARA NEDEN OLDU"

"Üreteni, daha çok çalışanı ve daha bilgili olanı kapitalist sistem destekler. Girişimci ruha sahipseniz, piyasada tutabilecek ürünleri yaparsanız insanlar o ürünleri alır. Pazarda daha kaliteli domates almak için tezgahları gezersiniz, size daha iyi domates sunan daha çok kazanır. Bu çok basit bir denklemdir. Eşitsizlik bir problem değildir, herkesi eşitlemeye çalışmak insanları normalde ortalama refahın çok daha altında bir yerde eşitlemeye çalışmaktır. Sovyetlerde olduğu gibi. Fakirlikte aslında insanları eşitlersiniz. Eşitliliği sağlamaya çalışmak tarihteki en büyük yıkımlara neden olmuştur. Ama fırsat eşitliğini sağlayabiliriz. Biz eşitliği değil, adaleti savunuruz." 

"DEVLET, ÜNİVERSİTELERİN VERDİĞİ EĞİTİME GÜVENSE KPSS İLE MEMUR ALMAZ"

"Öğretmen maaşlarının düşük olması konusuna katılıyorum, bu insanların kaliteli bir eğitim vermesi mümkün değil. Ama öğretmenlerin hepsi çok kaliteli, alanında çok bilgili ve mükemmel eğitim sunan kişiler fakat maaşları düşük, böyle bir durum yok. Milli Eğitim Bakanlığı üniversitelerin verdiği eğitime güvenmiyor. KPSS sınavında her öğretmenin kendi alanında test yapmasını istiyor. Matematik öğretmenlerinin kendi alan bilgisi testinde çözdükleri sorularda verdikleri doğru cevap yüzde 25. Bunlar gerçekten çok düşük oranlar. Devlet, üniversitelerin verdiği eğitimin kalitesine güvenmiyor bu nedenle KPSS sınavı ile memur alıyor." 

"KAPİTALİST SİSTEMDE OLSAK İŞSİZLİK OLMAZ"

"Eğer kapitalist bir sistemde, yani devletin müdahale etmediği sistemde olsak, insanlar gerçekten ücretlerini gönüllü mübadele ile belirliyor olsa, ne işsizlik bu kadar yüksek olur ne de insanların bu kadar sıkıntıları olur." 

"KAPİTALİZM EKONOMİK BÜYÜME YARATIR EKONOMİK BÜYÜME YOKSULLUĞU ÖNLER"

"Kapitalizm ekonomik büyüme yaratır, ekonomik büyüme zaten yoksulluğu ortadan kaldırır. 1980 yılında dünyanın yüzde 50'si mutlak fakirlik sınırındayken şimdi yüzde 10'u mutlak fakirlik sınırında. Yoksulluğun, sıkıntıların nedeni kapitalizm değil, kapitalizmin uygulanmamasıdır."

İŞTE O ÇOK TARTIŞILACAK ÇARPICI AÇIKLAMALARIN TAMAMI:

Son Güncelleme: 21.11.2015 12:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.