Palandöken; Emekli Maaşları yükseltilsin

2 milyonu aşkın Bağ-Kurlu’nun 24 milyar civarında borcu bulunduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 12 milyar liralık Bağ-Kur prim borcunun yapılandırıldığını söyledi.

28 Şubat 2015 Cumartesi 15:53
Palandöken; Emekli Maaşları yükseltilsin






Palandöken; 12 milyar liralık prim borcu yapılandırıldı
 
            ANKARA- 2 milyonu aşkın Bağ-Kurlu’nun 24 milyar civarında borcu bulunduğunu belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bunlardan 1 milyon 61 bin iştirakçi prim ve sosyal güvenlik destek prim borçlarını yapılandırmak için müracaatta bulundu. Yapılandırma talebinde bulunan Bağ-Kur sigortalılarının 13,6 milyar tutarında prim borcunun yaklaşık 12 milyarı yeniden yapılandırıldı. Bu tutarın 2 milyarı tahsil edildi. Ayrıca, daha önceden Bağ-Kur sigortalılıkları durdurulanlardan 234 bin kişi, durdurulan sürelerini borçlandılar ve 4 milyar TL yapılandırma borcunun 1,6 milyar TL’sini ödeyerek tekrar sosyal güvenlik şemsiyesi altına girdiler” dedi.
 
            “BORÇLARINI YAPILANDIRMAYAN BAĞKURLUYA SAĞLIK HİZMETİ”
            Prim borçlarını yapılandırmayan 1 milyon 305 bin kişinin yasa gereği sağlık hizmetinden yararlanamayacak olmasının, Bağ-Kurluyu ve ailesini zor durumda bırakacağını belirten Palandöken, “Meclis komisyonunda kabul edilen tasarı Meclis’te yasalaştığında prim borçlarını yapılandırmayan 1 milyon 305 bin Bağ-Kurlu’nun  12 aydan fazla borcu olanların primleri dondurulacak. Böylece derhal sağlık yardımlarından yararlanması sağlanacak. İki aylık prim borçları olunca sağlık hizmetlerinden yararlanamayan 1 milyon 305 Bağ-Kurluya sağlık hizmeti verilerek çok önemli bir eksiklik giderilecek. Eğer vatandaşlarımız tekrar primlerimi ödemek istiyorum dendiğinde, kaldıkları yerden bu süreyi ihya edebilecek” diye konuştu.
 
            “EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELTİLSİN”
            Yıllarca emeği ile çalışarak emekli olan bir esnafın, emekliliğin keyfini çıkarmak yerine tekrar çalışmak zorunda kaldığında, emekli aylığından Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesildiğini anlatan Bendevi Palandöken, “Bunun nedeni Bağ-Kur maaşlarının emeklilerin geçimini sağlamaktan çok uzak olmasıdır. Bağ-Kur’daki en düşük aylık 800 TL , bu aylığın 120 lirası sosyal güvenlik destek primi olarak kesilmekte ve geriye 680 lira kalmaktadır. 25 yıllık çalışma hayatı boyunca yıllık kazancı üzerinden vergisini ödeyen, istihdam yaratan esnaf ve sanatkarlara, ikinci bir vergi gibi Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında bir kesintinin yapılması haksızlık. En kısa sürede düzenleme yapılmasını bekliyoruz” dedi.
 
Son Güncelleme: 28.02.2015 15:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.