Sahili işgal ettiler, Araplara satmaya gittiler

Ataköy sahillerinde yükselen dev projelere tepkiler sürüyor, çoğu mühürlenmesine rağmen devam eden konutlar için iç piyasadan umudunu kesen şirketler zengin Araplar için Dubai'de..

22 Eylül 2014 Pazartesi 03:27
Sahili işgal ettiler, Araplara satmaya gittiler






Sahili işgal ettiler, Araplara satmaya gittiler

İstanbul Bakırköy-Ataköy sahillerini işgal eden lüks rezidans projeleri zengin Arapları çekmeye çalışıyor. Ortadoğu'da zengin Arap gayrimenkul yatırımcıları için düzenlenen Dubai Cityscape fuarına kalabalık bir emlak medyası grubuyla çıkarma yapan Türk müteahhitler, lüks konutlara müşteri arıyor. Yerli müşteri portföyü daralan yatırımcıların hedefi yeni yetme Arap dolar milyonerleri.

SORUNLU İNŞAAT ALANLARI PAZARDA

Bakırköy-Ataköy sahillerinde birbiri ardına yükselmeye başlaşan ve çoğu AK Parti'ye yakınlığı ile bilinen müteahhitler mahkeme kararlarına rağmen sahilleri işgal etmeyi sürdürüyor. Dubai'de müşteri avına çıkan yatırımcı şirketler yaşadıkları hukuki süreci 'Sahiller vatandaşın olacak' örtüsüyle gizlemeye çalışsalarda Arap yatırımcıların Zincirlikuyu ve Sevdatepesi maceraları akıllardaki yerini koruyor.


HÜLLE YOLUYLA MI DEVREDİLDİ?


Dubai'de müşteri arayan şirketlerin çoğunun inşaatları mayıs ayında mahkeme tarafından mühürlenmişti. TOKİ üstünden yağmalanan Ataköy sahildeki inşaatların yapımına izin veren 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları için İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma verdi. Mahkemenin atadığı 3 kişilik bilirkişi heyeti planların deprem riski göz önüne alınmadan hazırlandığından, kıyı kullanımının kamuya kapatıldığından ve 70 metre yüksekliğin sakıncalarından söz ederek planların ‘planlama ilke ve teknikleri ile kamu yararına uygun olmadığı’ sonucuna ulaşmıştı. Mahkemenin, bilirkişi heyetinin raporunun yeterli olduğunu düşünülerek aldığı kararda şöyle denildi; ’28.02.2012 onaylı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı notu değişikliği şeklindeki imar plan tadilatlarında, planlama ve şehircilik ilkeleri ile kamu yararına ve hukuka uyarlılık bulunmamaktadır. Hukuka aykırı olduğu anlaşılan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararları ortaya çıkaracağından dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verildi’’  Bu kararın ardından bazı şirketlerin klasik hukuk aldatma yöntemi olarak bilinen 'Hülle' yoluna gidebileceğini belirten uzmanlar, yeni yapılanmaların da benzer hukuki sorunlar yaşayacağı uyarısında bulundu. 


KİMLER MÜŞTERİ ARIYOR?


21 Eylül'de kapılarını açan Ortadoğu'nun en büyük gayrimenkul fuarı Dubai Cityscape Global'e bu yıl 32'si Türk olmak üzere dünyadan 200'ün üzerinde firma katıldı.  Türk şirketler daha çok İstanbul Marmara Sahil kesimindeki projeleriyle Arap işadamlarının ilgisini çekmeye çalışıyor.  Nef, Anadolu Gayrimenkul Yatırımları ile Rönesans İnşaat, Siyahkalem İnşaat, Ağaoğlu Şirketler Grubu, İŞ GYO, DAP Yapı, Dubai Cityscape Global fuarında yatırımlarını tanıtan şirketler olarak öne çıkıyor..



Ataköy‘ün ‘incisi‘ Dubai‘de görücüye çıktı

SAHİL VATANDAŞIN OLACAKMIŞ!
Bu arada Ataköy sahili için hazırlanan projelerde, sahili vatandaşa ayırdığını duyuran şirketler de var. Ancak proje tanıtımlarında sahili işgal eden beton yığınları önünde küçük bir yürüyüş kaldırımının varlığı dikkat çekiyor. Yürüyüş yoluna projelere söz konusu residansların da kapıları konulmuş durumda.


Son Güncelleme: 23.09.2014 11:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
misafir 2014-09-25 04:27:53

bisiklet yoluda olucakmı?