Türkiye'nin ilk lezzet müzesi: Ali Muhiddin Hacı Bekir

Dünyanın en eski 100 markasından biri olan ve üç neslin ismini taşıyan Ali Muhiddin Hacı Bekir, Türk Lezzet Müzesi'nde açıldı.

18 Nisan 2018 Çarşamba 10:54
Türkiye'nin ilk lezzet müzesi: Ali Muhiddin Hacı Bekir






Türkiye'nin ilk lezzet müzesi: Ali Muhiddin Hacı Bekir


Günümüze kadar ulaşan en köklü markalar arasında yer alan Ali Muhiddin Hacı Bekir, köklü mirası ve asırlardır değişmeyen lezzetiyle Türk Lezzet Müzesi'ndeki yerini aldı.

Ünü ülke sınırlarını aştı

1777 yılında Bekir Efendi tarafından kurulan Hacı Bekir Şekercisi'nin ünü ülkenin yanı sıra dünyaya da yayıldı.Hacı Bekir Şekerlemecisi nesiller boyu zevkle tüketilen şekerlemeleriyle 1800'lü yıllardan başlayarak Osmanlı İmparatorluğu'nu uluslararası fuarlarda temsil etti. Devleti temsilen yer alınan bu fuarlarda hem tecrübeyi artırdı hem de dünya piyasasındaki gelişmeleri takip etme imkanı oldu.

Bizzat kendi eliyle yaptığı imalat ve hassas çalışmalarıyla Türk şekerleme ve lokum çeşitlerini geliştiren Hacı Bekir Efendi, sallama kazanlarda yapılan badem şekeri, haşlanmış bademlerin soyulup havanlarda dövülerek şeker ve şeker şerbeti ile yoğrulup şekillendirilen çeşitli badem ezmeleri ile günümüze kadar ulaşan efsanevi ilgi ve şöhreti kazandı. Bu köklü mirası devralan aile bireyleri Bekir Efendi'nin özgün tariflerini geleneksel tatlar ile gelecek nesillere aktarıyor. Ali Muhiddin Hacı Bekir'de ticari faaliyetten öte kültürel bir mirasın devamlılığı sağlanıyor.


Ali Muhiddin Hacı Bekir'in ürün yelpazesinin yüzde doksanı klasik Osmanlı tatlarından oluşuyor. Mümkün olduğunca bunları yaşatmaya ve kaybetmemeye özen gösteriyor. Ali Muhiddin Hacı Bekir'de kişniş şekeri, lohusa şekeri gibi her yerde bulunamayacak ürünlerin yanı sıra çikolata, alafranga pasta da bulunabiliyor. Klasik lokumlar çikolata ile kaplanarak günümüz tatlarına uyarlanıyor. Birçok yabancı ülkede temsilcilikleri bulunan firma; lokum, akide çeşitleri, muhtelif ezme ve şekerlemeler ile tahin helvası, acıbadem kurabiyesi, bisküvi, kek, hamur tatlıları imal edip perakende ve toptan pazarlama ve ihracat yapıyor.


Türk Lezzet Müzesi gastronomi dünyasına büyük bir yenilik getiriyor

42 Maslak'ta yer alan Türk Lezzet Müzesi'nde 81 ilin binlerce çeşit yerel yiyecek ve içeceklerini bir araya geliyor. Geçmişin tariflerini geleceğe taşıyor.

Gastronomi dünyasına büyük bir yenilik getiren Türk Lezzet Müzesi, 42 Maslak'ta açıldı.

Türkiye'nin en meşhur etli ekmekçisinden en köklü şekerlemecisine, Osmanlı meyhanesinden en iyi cağ kebapçısına kadar lezzet durakları ve Türkiye'nin en özgün, kaliteli ve lezzetli yemeklerinin tadılabileceği 6 bin 600 metrekare alana sahip Türk Lezzet Müzesi'nde, coğrafyamızın lezzetleri modern ve hijyenik bir anlayış ile tek bir çatı altında bir araya geldi.

Türk Lezzet Müzesi, 42 Maslak'ın sanat, eğlence, gastronomi ve alışverişin DNA'sını değiştiren vizyoner konsept anlayışı ile beraber dünyanın en eşsiz bölgesi olan Anadolu'nun yemeklerine ve Türk Mutfağına olan tutkusunu yansıtıyor.

Türkiye'de ve hatta dünyada bir ilk olan Türk Lezzet Müzesi'nin fikri, 2015 yılında Solid Consulting sahibi Konsept Danışmanı Şef Tolga Atalay'ın katkılarıyla oluşmaya başladı.

2017 yılından itibaren Türkiye'nin en önemli yemek kültürü yazarlarından Mehmet Yaşin'in Türk yemekleri ve özgün yerel malzemeler konusundaki engin bilgisi, yerel Türk lokantalarına yakınlığı ve Türk yemek kültürü tecrübesi ile Türk Lezzet Müzesi başarılı bir anlayış ile geliştirildi. Devamında en meşhur Türk lezzet durağı lokanta ve malzeme satan markalar ile görüşmelere başlandı.


Türk Lezzet Müzesi'nin geleneksel olana göndermelerde bulunan çağdaş bir mimari tasarım ile yapılmış ortak alanları ise ABD+ Design Team'in sahibi İç Mimar Abdullah Burnaz'a ait.

İki yıl boyunca, 42 Maslak Pazarlama ve Satış Direktörü Zeynep Salman ve Tepe Emlak kiralama ekibi ile yürütülen araştırma ve planlama döneminin ardından 81 ilin en köklü ve en az çeyrek asırdır Türk lezzetlerine emek vermiş yöresel 600'den fazla lokanta markası tek tek yerinde ziyaret edildi, Türk Lezzet Müzesi anlatıldı, paylaşıldı.

Her yörenin kaliteli ve lezzet garantili ürünlerini satan mekanlar, bir sene boyunca aşçısından lezzetine, yemek aşkı ve heyecanından hijyen anlayışına kadar incelendi. Özenle seçilen bu lezzet markaları bir Lezzet Müzesi çatısı altında bir araya getirildi ve 2018 yılının başında 42 Maslak'ta açıldı.

Yöresel ev yemekleri, kebaplar, baharatlar, peynirler, zeytinyağlılar ve hamur işleri de dahil olmak üzere geleneksel mutfağımızı oluşturan lezzetlerin tamamının merkezi olmayı hedefleyen Türk Lezzet Müzesi, Türk gastronomisi üzerine uluslararası bir algı oluşturmayı hedefliyor.

Türk Lezzet Müzesi'nde açılmış olan 21 lezzet durağı; Ali Muhiddin Hacı Bekir Şekerleme-1777, Dede Bursa Kebapçısı-1905, Dondurmacci-doğal dondurmacı, Fer Bal-Ankara, Fıstıkzade-Gaziantep baklavacısı, Tahtakale Filibe Köfte-1993, Hacı Ahmet Malatya Sofrası-1942, Hayfene-1886-kuruyemiş baharat (Ucuzcular mısır çarşısı), Hünkar-1950-esnaf lokantası, Konya'dan Ustalar-etli ekmekçi, Lazika-çay,Mixim Gurme-büfe, Kuzucu Ali-Konya tandır kebap, Rosense-gül ürünleri, Sadabad Cağ Kebap-1972, Şirane-1871 Osmanlı Meyhanesi, Taksim Tarihi Bey Kurukahvecisi-1962, Tarihi Çinili Fırın Börekçisi-1959, yurdun dört bir yanından gelen 90 çeşit gazoz ile Gazozcu, ve Tarihi Bizim Künefeci-1949-Antakya ve Midye dolmacı & Unkapanı pilavcısı Barakam.

Türk Lezzet Müzesi haftanın her günü sabah 10:00'dan gece 24:00'e kadar ziyaretçileri ağırlıyor. Osmanlı meyhanesi 'Şirane 1871'her gece 02:00'ye kadar açık.

Türk Lezzet Müzesi'nde 2018 Mayıs'ta açılacak 9 yeni lezzet durağı ise:

Zengin bir Karadeniz, Ege ve çorba menüsü ile Varan Lezzet Durağı, Adana kebabının Hasan Usta'sı Adanuna, 150 Türk peynir çeşidi ile Deli Dane Peynir, yine şarap ve zeytinyağında Türk çeşit ve lezzetlerini satışa sunacak Deli Dane Zeytinyağı ve Şarap, Antakya'nın en iyisi Anadolu Restaurant-1970, Mardin'in Cercis Murat Paşa Konağı'nın yaratıcısı şef Ebru Baybara'dan Zamarott-Göç Mutfağı, çilingir soframız Peyderpey, mantı ve çibörek çeşitleri ile 'Makule Mantı ve Çibörek, ' lahmacun, pide ve çiğ köftede meşhur 'Fevkinde Lahmacun &Pide.

Türk Lezzet Müzesi'ndeki Mutfak Atölyesi bir denetim ve eğitim merkezi olacak.

Dünyaca meşhur Türk/Osmanlı mutfağı şefi ve yazarı Vedat Başaran yönetimindeki Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi Ağustos ayında açılıyor.

Peki, Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi'nde neler olacak? Genç aşçıların Türk lezzetlerine ve orijinal tariflere odaklanmalarını ve deneyimli aşçılarımıza, unutulmaya yüz tutmuş tariflerini ve tecrübelerini genç kuşak aşçılara aktarmalarının önemi vurgulanıyor olacak. Doğru tariflere sadık kalarak yöresel lezzetlerin korunması ve tanıtılması kadar, menülerin geliştirilmesi için özel eğitim ve seminerler düzenlenecek olan Mutfak Atölyesi, özgün lezzetlerin menülere eklenmesini destekleyecek.

Türk Lezzet Müzesi Mutfak Atölyesi'nde düzenlenecek Türk ve uluslararası üst düzey aşçı seminerleri, lezzet yarışmaları ve Türk lezzetlerinin gelişimini sağlayacak yenilikçi eğitim programları ile doğru data ve etkin bir bilgi merkezi oluşturarak Türk Mutfağı'nın gelişimini desteklemeyi hedefliyor.

Son Güncelleme: 18.04.2018 08:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.