Akdeniz Oyunları'nda Usulsüzlük İddiasi Tbmm'ye Taşındı

CHP Mersin Milletvekili Prof.Dr. Aytuğ Atıcı, geçen yıl Mersin’de düzenlenen 17'nci Akdeniz Oyunları’nda, Sayıştay Başkanlığı’nın denetim raporu ile çok sayıda usulsüz iddiasını TBMM gündemine taşıdı. Atıcı, "Yapılan...

06 Kasım 2014 Perşembe 12:52
Akdeniz Oyunları'nda Usulsüzlük İddiasi Tbmm'ye Taşındı






CHP Mersin Milletvekili Prof.Dr. Aytuğ Atıcı, geçen yıl Mersin’de düzenlenen 17'nci Akdeniz Oyunları’nda, Sayıştay Başkanlığı’nın denetim raporu ile çok sayıda usulsüz iddiasını TBMM gündemine taşıdı. Atıcı, "Yapılan tespitler, oyunlar sırasında spor dışında 'başka oyunlar' olduğunu göstermektedir" dedi.
CHP'li Atıcı, Kamu İdaresi yönetimi tarafından, Mersin 17'nci Akdeniz Oyunları ile ilgili gerekli mali rapor ve tabloların Sayıştay denetçilerine verilmediğini öne sürdü. Atıcı, buna rağmen çok sayıda usulsüzlük ve kamu zararı tespit edildiğini, bu nedenle 'Buz dağı ile karşı karşıya olduklarını' düşündüklerini söyledi. CHP'li Aytuğ Atıcı, şöyle dedi:
"Türkiye, gelecek kuşaklara onurlu ve temiz bir uluslararası spor organizasyonu geçmişi bırakmalıdır. Bunun için, 2013 Mersin 17'nci Akdeniz Oyunları, TBMM eliyle, baştan sona araştırılarak, varsa yapılan yanlışlar ortaya çıkarmalıdır. Bu gerekçelerle Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını teklif ederiz."
Atıcı, 17'nci Akdeniz Oyunları'nın, doping ve siyasi istismardan sonra belgeli usulsüzlük ve yolsuzluk ile gündeme gelmeye devam ettiğini öne sürerek Meclis Araştırması teklifinin gerekçesini şöyle sıraladı:
"17'nci Akdeniz Oyunları’nın Mersin’de yapılacağı 23 Şubat 2011’de açıklanmıştır. 22.07.2011’de 2013 Mersin 17'nci Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörlüğü oluşturulmuştur. Bu tarihten sonra koordinatörlüğün atamaları, iş ve işlemleri hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiası ortaya atılmış ve basında yer almıştır. Skandallar dopingle başlamış ve yolsuzlukla devam etmiştir. Oyunlar başladıktan sonra dopingli sporcular tespit edilmiş ve oyunlardan men edilmiştir. Bu konuda TBMM’de verdiğimiz araştırma önergesi, iktidar oyları ile önce reddedilmiş, daha sonra olayın vahameti artınca iktidar dopingi araştırmak için komisyon kurmak zorunda kalmıştır. Oyunlar bittikten sonra yapılan denetimleri T.C. Sayıştay Başkanlığı Ağustos 2014’te yayınlamıştır. Sayıştay Raporu’nda, denetimi yürütmek ve denetim görüşü oluşturabilmek için gerekli mali tabloların (Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği uyarınca düzenlenmesi gereken mali tablolar) Akdeniz Oyunları Organizasyon Komitesi tarafından sunulmadığı anlaşılmıştır." "SPOR DIŞINDA BAŞKA OYUNLAR VAR"
Atıcı, Sayıştay Raporu'nda 'Denetim görüşünü etkilemeyecek tespit ve değerlendirmeler' başlığı ile yapılan değerlendirmeleri şöyle açıkladı:
"Bazı mal ve hizmet alımları doğrudan temin limitlerinin altında kalmak maksadıyla parçalara bölünerek yapılmıştır. Aynı işi aynı kişiden ihalesiz alım yolu açılmıştır. Götürü bedelle ve birlikte yapılan mal ve hizmet alımlarında, temin edilen taşınır malların muhasebe ve taşınır kayıtlarında hatalar bulunmaktadır. (Toplam muhasebeleştirme hatası yaklaşık 60 milyon TL dir.) Akdeniz Oyunları kapsamında yürütülen hizmet alımı işinde kurumlarınca geçici olarak görevlendirilen kamu personeline firma eliyle ücret ödenmiştir. Muhasebe işlemlerinde hatalar yapılmıştır. Gerekli mali rapor ve tablolar kamu idaresi yönetimi tarafından sağlanamadığı veya kaçırıldığı için Sayıştay, Denetim Raporu'nda denetim görüşü bildirememiştir. Buna rağmen yapılan tespitler, oyunlar sırasında spor dışında 'başka oyunlar' olduğunu göstermektedir. Belgelerin verilmemiş veya denetimden kaçırılmış olması yolsuzluk boyutları üzerindeki şüpheleri arttırmaktadır. Sportif kısımda yaşanan skandallar ve sonrasına belgelenen usulsüzlükler, rant için spor organizasyonu ayıbını ortaya çıkarmıştır. Uluslararası spor organizasyonunda doping ve yolsuzluk Türkiye’nin hak ettiği bir tablo değildir. En azından gelecek kuşaklara onurlu bir geçmiş bırakmak için 2013 Mersin 17'nci Akdeniz Oyunları’nda yaşanan sportif ve mali skandalların TBMM tarafından ele alınması gerekli olmuştur"

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.