Asansör sapığına verilen cezayı Yargıtay çok buldu

Yargıtay, asansörde bir kadın ve iki çocuğuna cinsel tacizde bulunan sapığa verilen cezayı çok bularak indirime gitti.

06 Mayıs 2017 Cumartesi 08:12
Asansör sapığına verilen cezayı Yargıtay çok buldu






Asansör sapığına verilen cezayı Yargıtay çok buldu

Nevşehir'de bir apartman asansöründe anne ve iki çocuğunu taciz eden sapığa verilen cezayı yargıtay çok buldu. Yargıtay'a göre iki çocuğa ve anneye cinsel tacizin yapıldığı asansör toplu yaşama uyğun olmadığı gerekçesiyle verilen 7.5 yıllık hapis cezası çok denildi

SAPIĞA CEZA İNDİRİMİ GELİYOR
 
Nevşehir’de 2016 yılında yaşanan olayda iddianameye göre parkta alkol niyetine 2 şişe kolonya içen H.Ş., daha sonra evinin bulunduğu siteye geldi. Aynı apartmanda yaşayan anne ve küçük çocuğu ile birlikte asansöre binen H.Ş., 4 yaşındaki kız çocuğunu dudağından öptü. Anne çocuğun yanağından öpeceğini düşünerek müdahale etmedi. Çocuk korkup annesinin bacağına sarılınca H.Ş., çocuğu kendisine doğru çekmeye çalıştı. Anne çocuğunu bırakmadı. H.Ş. bu kez anneyi taciz etti. Çığlık atarak asansörden çıkan anne, polise şikâyet etti. Evinde gözaltına alınan ve 3.27 promil alkollü olduğu belirlenen H.Ş. tutuklandı.

MAHKEME CEZAYI ARTIRDI

Nevşehir 2. Asliye Ceza Mahkemesi, sanık H.Ş.’yi anneye karşı “basit cinsel istismar” suçundan önce 5 yıl cezaya çarptırdı. Ardından da asansörü “insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunda bulunduğu mekân” olarak değerlendirerek, cezanın 7.5 yıla çıkarılmasına karar verdi. H.Ş., “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, “sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı” suçundan önce 3 yıl, ardından da yine aynı hüküm uyarınca artırım yaparak 4.5 yıl hapis cezası verdi. Ancak Yargıtay 14. Ceza Dairesi, asansörün, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “cinsel saldırı” suçunu düzenleyen 103/3-b maddesinde yer alan “insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamlar” dan olmadığını belirtilerek sanığın cezasında bu hüküm uyarınca artırım yapılmasını yasaya aykırı buldu ve kararı bozdu.

Kararda, insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunda bulunduğu mekânları yetiştirme yurdu, cezaevi, öğrenci yurdu, okul pansiyonu, hastane olarak sıralandı. Mahkemenin, Yargıtay kararına direnmemesi durumunda sanık H.Ş., anne ve çocuğuna yönelik istismar eylemleri için 12 yıl yerine 8 yıl hapis cezasına çarptırılacak.

‘BU HÜKÜM KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMELİDİR’

Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen: “Yargıtay, kararında insanların birlikte yaşama zorunluluğunda olduğu alanlar barınılan, istirahat edilen, zaman geçirilen yerlerle sınırlandırılmıştır. Bunun dışında toplu taşıma araçları gibi kamuya açık, herkesin kullanabileceği asansörler insanların geçici olarak bir arada bulunduğu yerler kapsamında değerlendirilmiştir. Bu gerekçe ile ceza artırımını yerinde bulmamıştır. Asansör gibi geçici bir arada bulunma alanları da bu hüküm kapsamında değerlendirilmelidir. Önemli olan failin, işlemek istediği suçu o kolaylıktan yararlanarak icra edip etmediğidir.”

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.