Bakan Eroğlu: Kura çekip köylülere 49 yıllığına parsel parsel dağıtıyoruz

Tufan HAMARAT- Ümit YILDIZ / İZMİR, () - ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Kemalpaşa Karaorman Deposu'nda düzenlenen yangın söndürme tatbikatına katıldı. Burada konuşan Bakan Eroğlu,...

25 Mayıs 2015 Pazartesi 15:24
Bakan Eroğlu: Kura çekip köylülere 49 yıllığına parsel parsel dağıtıyoruz






Tufan HAMARAT- Ümit YILDIZ / İZMİR, () - ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Kemalpaşa Karaorman Deposu'nda düzenlenen yangın söndürme tatbikatına katıldı. Burada konuşan Bakan Eroğlu, "Bozuk ormanlara, gelir getirici türleri dikiyoruz ve kura çekip köylülere 49 yıllığına parsel parsel dağıtıyoruz. 3 yıl bakımı devlete, geliri millete diyoruz" dedi.
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Kemalpaşa Karaorman Deposu'nda, orman yangınlarına karşı yararlanılan hava ve kara araçlarının kullanıldığı yangın söndürme tatbikatı yapıldı. Tatbikatı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, İzimr Valisi Mustafa Toprak, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, davetliler ve köylüler izledi. 2015 yangın sezonuna başlamak ve personeli gözden geçirmek için böyle bir tatbikat yaptıklarını aktaran Üzmez şunları söyledi:
"Orman teşkilatı, kışın buz üstünde yazın köz üstünde çalışan bir teşkilattır. Yılda ortalama 2 bin 500 yangın çıkıyor ve ortalama 10 bin hektar orman alanı yanıyor. Orman teşkilatı kışın ağacını diker, yazın da orman yangınları çıkacakmış gibi her an tetikte çalışmalarını sürdürür. Sadece insan gücümüz 19 bin kişi, 2020'ye kadar mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğü'ne ait olmak üzere 20 helikopteri bünyemize katacağız."
EROĞLU: TATBİKAT YAPILMAZSA MÜCADELEYİ KAYBEDERSİNİZ
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, her yıl tatbikat yapıldığını, bunun yapılmaması durumunda yangınla mücadelenin kaybedileceğini söyledi. Bakan Eroğlu şöyle konuştu:
"Ege Bölgesi orman açısından zengin ve yangın çıkma olasılığı da fazla, o nedenle bu bölgeye önem veriyoruz. Geçen yıl ülke genelinde 3 bin 300 hektar alan yandı. Geçen yıllardaki ortalama 10 bin hektarı buluyordu. Alkışlanması gereken, yangınlarla mücadele eden kardeşlerimizdir. Orman yangınlarıyla mücadele bazı ülkeler bizden destek istiyorlar. Biz de desteği veriyoruz. Komşu ülkelerde orman yangını olduğu zaman da yardımda bulunuyoruz."
'ORMAN VARLIKLARI ARTTI'
Orman varlığını hem alan hem de odun serveti olarak artıran nadir ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirten Bakan Eroğlu, "Son 12 yılda orman varlığımız 1.2 milyar metreküpten, 1.5 milyar metreküpe yükseldi. Yüzde 25 arttı. Alan azalmadı, tam 900 bin hektar alan arttı" dedi.
'PARSEL PARSEL DAĞITIYORUZ'
Orman köylüsünün de desteklendiğini anlatan Bakan Eroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Projenizi getirin ücretsiz fidan desteği verelim. 400 milyon fidan üretiyoruz. Bozuk ormanlara, gelir getirici türleri dikiyoruz ve kura çekip köylülere 49 yıllığına parsel parsel dağıtıyoruz. 3 yıl bakımı devlete, geliri millete diyoruz. Yanan alanlar kimseye verilemez çünkü artık ormanların tapusu da var. Seracılık, arıcılık, güneş enerjisi, zeytin, süt sığırcılığı gibi birçok alanda destek veriyoruz. Özel ağaçlandırma alanlarının da yüzde 75'ine kadar zeytin dikilebilecek. Yangındaki ilk müdahale çok önemli daha önce ilk müdahale 45 dakikaydı, bugün 16 dakikada ilk müdahale yapılıyor, biz bunu 14 dakikaya kadar indirmeyi hedefliyoruz. Bu işin şakası olmaz yangınla müdahale sadece orman teşkilatının görevi değildir, vatandaşlarımıza da büyük görevler düşüyor."
ALEVLERE MÜDAHALE ETTİLER
Konuşmaların ardından orman yangını tatbikatına geçildi. Senaryo gereği orman yangını ihbarının alınmasının ardından karadan ve havadan bölgeye ekipler sevk edildi. 120 kilometre mesafeden yüksek kalitede canlı görüntü aktarımı yapabilen helikopter havadan, yangın yönetim araçları da karadan ekipleri yönlendirdi. İki helikopter ve bir amfibi uçak alevlere köpüklü su atarak söndürdü. Ardından yer ekipleri soğutma çalışmaları yaptı. Tatbikatın ardından orman alanı içinde aşılanan zeytinler kurayla köylülere dağıtıldı. Menderes İlçesi'ndeki 4 bin 850 aşılı zeytin, 98 aileye 49 yıllığına verildi. Öte yandan destekleme kredisi kullanan çiftçilere de sertifikaları verildi.
HELİKOPTERLE İNCELEME YAPTI
Kemalpaşa'daki tatbikatın sona ermesinin ardından Bakan Eroğlu ve gazeteciler Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı helikopterle daha önce çıkan yangınlarda zarar gören alanları inceledi. Bornova'daki büyük yangında küle dönen arazinin ağaçlandırıldığı görüldü. Bakan Eroğlu daha sonra Foça İlçesi'nde Cemil Midilli Çok Programlı Anadolu Lisesi'nin açılış törenine katıldı.

FOTOĞRAFLI
 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.