Maden Ocağında 12'nci Gün: 16 İşçiye Ulaşma Çalişmasi Sürüyor (5)

BAKAN YILDIZ: 400 TON KÖMÜRÜ DIŞARI ÇIKARTIYORUZ Maden ocağından mahsur kalan 18 işçiden cansız bedenine ulaşılan Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı, bugün toprağa verildi. 16 işçinin arama çalışmaları ise sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar...

08 Kasım 2014 Cumartesi 17:56
Maden Ocağında 12'nci Gün: 16 İşçiye Ulaşma Çalişmasi Sürüyor (5)






BAKAN YILDIZ: 400 TON KÖMÜRÜ DIŞARI ÇIKARTIYORUZ
Maden ocağından mahsur kalan 18 işçiden cansız bedenine ulaşılan Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı, bugün toprağa verildi. 16 işçinin arama çalışmaları ise sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bugün yaptığı basın açıklamasında zamana ihtiyacı olduklarını söyledi.
Yıldız, ''Dünden bu yana yaptığımız çalışmalar daha çok kömür ve pasanın, şıranın, çamurun olduğunu görüyoruz. Tahkimat malzemelerinin bir hayli bozulduğunu görüyoruz. Suyun ocağa bastığı merkeze doğru ilerledikçe tahribatın daha büyük olduğunu görüyoruz. Bu zamana daha çok ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Yaklaşık nefeslikteki yürüme yolunda 400 tona yakın gördüğümüz kömür var. Onu hızlıca dışarı çıkartmaya gayret ediyoruz. Bir vardiyada 45 vagon şeklinde çıkartılıyor. Hal böyle olunca, gerek tahkimat malzemeleri gerekse bütün vagonlar bunların iyi bir planlamasını programlamasını arkadaşlarımız yaptılar ''diye konuştu.
ESKİ OCAĞI 6-7 METRE KADAR YAKLAŞMIŞLAR
Bakan Yıldız, eski ocağın 6-7 metre kadar önüne yaklaşıldığını ve burada net bir hatanın olduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Burada net ve çok hatanın olduğunu görüyoruz. Oda işletmecilikten kaynaklanan eski ocağın yaklaşık neredeyse 6-7 metre kadar önüne yaklaşıp orada suyun boşalabileceği bir mesafeye gelmişler. Tabii ki bu çok açık bir hata. Bunun yapılmış olmasını hiç ama hiç doğru bulmadığımızı ve bunun da bedelinin çok ağır olduğunu bir kez daha söylemek istiyorum. Bu açıdan iradi soruşturma devam edecek. Ama ilk bulgularımızda böyle bir eski ocağa bu kadar net bir yaklaşmanın olduğunu görüyoruz.''
İŞÇİLER İKAZ ETMİŞ
İşçilerin eski ocağa yaklaşıldığını zaman zaman ikaz ettiklerini belirten Yıldız, ''Zaman zaman ikaz edilmiş işçiler tarafından. Daha elli altmış metre mesafemiz var. Herhangi bir sıkıntı yok denmiş. Biz Ankara'dan ilişkili bütün arkadaşlarımızı çağırdık. Patları üst üste oturduk ve karşılaştığımız ilk nokta, eski ocaktan yaklaşık 6-7 metre kadar da. Yaklaştıklarını bu mesafede her türlü su geçinin olabileceğini gördük.''
Yıldız, ''Olması gereken ocağın jeolojik yapının, toprağın, kilin durumuna göre 25 metre 50 metre bazı yerlerde 100 metreye kadar yaklaşma mesafeleri var. Burada eski ocağı çalıştıranlar, buraları çok iyi bildikleri halde bu kadar yaklaşmış olmalarını mantıklı bir şeyde izah etmek lazım. Standart yaklaşma mesafeleri de 6-7 metre değil. Ocağın kendisine 6-7 metre yaklaşmışlar. Paftaları üst üste oturttuğumuzda bu kotları rahatlıkla görüyoruz. Eski ocakla ilgili bilgiler her zaman MİGEM'den alınabiliyor. Ama böyle bir hatayı nasıl yaptıklarını tabii ki araştırıyoruz. Mevcut kazanın olduğu ocak, suyun patladığı ve boşaldığı yerde 6-7 metre kadar daha alta giriyor. Bu şu demek bir kere bu kadar mesafe yaklaşılamaz. Bu bariz hata. Bizim idari soruşturmamız nihayetlenmemiş olmasına rağmen sizlerle açık ve şeffaf bir şekilde paylaşacağımız söylemiştim. İdari soruşturma nihayetlendikten sonra da yine kamuoyuyla paylaşacağız''dedi.
İdari soruşturmanın devam ettiğin ifade eden Bakan Yıldız,''İdari olarak bizim kendi içimizdeki soruşturma devam ediyor. Haziran ayına geldiklerinde, öyle bir noktaya galeriyi sürmediklerini anlıyoruz. Ama şimdiden bir hüküm cümlesi söylemek istemem. Şu an söyleyeceğim hüküm cümlesi yanlış olur. Bununla alakalı MİGEM içerisinde de bu noktayla alakalı atlanan bir konu varsa o arkadaşların da üzerine gideceğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. Bunu her vesile ile paylaşıyorum. Ne benim ne de başkasını sorumluğu gereği herhangi bir görev ihmali söz konusu olmaması lazım'' diye konuştu.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.