Dr.Ataman : Ön çapraz bağ kopması olanlar bisiklet sürebilir

ORTOPEDİ ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Serdar Azat Ataman, ön çapraz bağ kopması olan dizlerde yüzme, bisiklet gibi sporların yapılabileceğini beliterek, "Ancak futbol, basketbol, hentbol, voleybol, kayak gibi ani sıçrama, dönüş ve hızlanmaların...

25 Mart 2015 Çarşamba 12:41
Dr.Ataman : Ön çapraz bağ kopması olanlar bisiklet sürebilir






ORTOPEDİ ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Serdar Azat Ataman, ön çapraz bağ kopması olan dizlerde yüzme, bisiklet gibi sporların yapılabileceğini beliterek, "Ancak futbol, basketbol, hentbol, voleybol, kayak gibi ani sıçrama, dönüş ve hızlanmaların olduğu sporların üst düzeyde yapılması mümkün değildir" dedi.
Ön çapraz bağın, diz ekleminin içinde yer alan en önemli ve en sık yaralanan bağ olduğunu söyleyen Medicak Park Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Serdar Azat Ataman, "Tibianın (kaval kemiği) femurun (uyluk kemiği) önüne aşırı hareket etmesine engel olur, yani dizi yerinde tutar. Koptuğu zaman diz ekleminde boşalma, dönme, kaçma gibi hastaların ifade ettiği yakınmalara çok sık rastlanır. Yaralandığı durumlarda diz ekleminde aşırı gevşeklik ve öne-arkaya aşırı hareket ortaya çıkar ve bu durumda diz içindeki diğer yapılar da (menisküsler ve kıkırdak) zamanla zarar görür" dedi.
ANİ DÖNMEDE ORTAYA ÇIKIYOR
Ön çapraz bağ yaralanmaları, genellikle sabit ayak üzerinde ani dönme hareketi sırasında ortaya çıktığını söyleyen Op.Dr. Ataman, "Sıklıkla sporcunun kendisinin yaptığı bir hareket sırasında olur. Daha nadiren dize gelen doğrudan darbeler, trafik kazaları, yüksekten düşme ve endüstriyel kazalar sonrasında ön çapraz bağ yaralanmaları ortaya çıkabilir. Bu durumda, ön çapraz bağ yaralanmalarına arka çapraz bağ, yan bağlar ve menisküslerin yaralanmaları da eklenebilir. Kadın sporcuların yapısal özelliklerinden dolayı ön çapraz bağ yaralanmaları erkek sporculara göre daha sık görülür. Erişkinlerde yaralanmalar bağın gövdesinden kopması şeklindeyken, çocuklarda yaralanma bağın kemiğe yapıştığı yerden bir parça koparması şeklinde olabilir" diye konuştu.
Ön çapraz bağ yaralanmasından bir hafta sonra diz eklemindeki şişlik ve ağrıların azaldığını belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Serdar Azat Ataman, "Diz hareketleri kazanılır ve topallama kaybolur. Ancak bu sefer özellikle ani dönüşlerde, ani yavaşlama hareketi sırasında ve merdiven inerken dizde boşluk ve emniyetsizlik hissi ortaya çıkar. Ön çapraz bağ kopması olan dizlerde yüzme, bisiklet gibi sporlar yapılabilir, ancak futbol, basketbol, hentbol, voleybol, kayak gibi ani sıçrama, dönüş ve hızlanmaların olduğu sporların üst düzeyde yapılması mümkün değildir. Genç, spor yapan veya aktif yaşam stiline sahip bireylerin ön çapraz bağ yaralanmalarında cerrahi tedavi uygulanmalıdır" diyer konuştu.

FOTOĞRAFLI

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.