Avusturya’daki Müslüman Kuruluşlardan Işid’e Karşı Ortak Açıklama

IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terör örgütüne karşı Avusturya’daki Müslüman dernekler ortak bir açıklama yayınladı. Ülkenin değişik eyaletlerinde faaliyet gösteren 273 Camii derneği ve 16 İslami dernek tarafından altına...

02 Ekim 2014 Perşembe 17:25
Avusturya’daki Müslüman Kuruluşlardan Işid’e Karşı Ortak Açıklama






IRAK Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terör örgütüne karşı Avusturya’daki Müslüman dernekler ortak bir açıklama yayınladı.
Ülkenin değişik eyaletlerinde faaliyet gösteren 273 Camii derneği ve 16 İslami dernek tarafından altına imza atılan 'Hepimiz insanız' başlıklı açıklamada hangi isimle ortaya çıkmış olurlarsa olsun, şiddet olaylarına sebebiyet veren, yabancı ülkelerde insanları terörize eden tüm aşırı siyasi grupları ve onların siyasi ideolojilerini şiddetle ve kararlı dille kınandığı belirtildi. Açıklamada gençlerin küçük bir bölümünde baş gösteren radikal eğilimlerin büyük bir kaygıyla izlendiği toplumumuzdaki yabancılaşma emarelerinin de kaygı yarattığı belirtilirken şöyle denildi:
"Radikal fikirlerden ve bunlara hizmet eden propagandadan haz ve heyecan alan gençlerimizin durumu bizi derinden sarsmıştır. Avusturya’da yaşayan Müslümanların maruz kaldığı dozu gittikçe artan gerilim ve tehdit ortamı bizi aynı şekilde ciddi manada endişelendirmektedir. IGGiÖ’nün (Avusturya İslam Cemaati`nin) daha önce yaptığı gibi, bu hususlara açıklık getirmek gayesindeyiz. Müslüman kuruluşları ve dernekleri olarak şunu bilmenizi istiyoruz: Bizim şiddetin her türlüsünü, terörü ve dinin kötüye kullanılmasını şiddetle kınamamız sadece son zamanlarda oluşan ve dinimizi yanlış yansıtan radikal gelişmelere münhasır değildir. Bizler şiddetin ve terörün her türlüsünü ve dinin her türlü alet edilme girişimini her zaman kınıyoruz. Aynı zamanda sürekli olarak Avusturyalı makamlarla işbirliği içerisinde olmuş ve gençlerimizin korunması hususundaki hassasiyetimizi açıkça ortaya koymuşuzdur. Burada İslam yada Müslümanlar hedef tahtası haline getirilmemelidirler, zira çeşitli Avrupa ülkelerinde yapılan birçok araştırma göstermiştir ki, radikal akımlara sempati duyan, hatta bunlara katılanlar, hiçbir dini bilgiye sahip olmayan gençlerdir. Bunun yanı sıra, sosyal olumsuzlukların din ile ilişkilendirilmesi gerçek sebeplerin ve problemlerin tespit edilmesine ve bu bağlamda önlem alınmasına engel teşkil etmektedir. Müslüman derneklerin Avusturya`da yıllardır sürdürdüğü değerli ve barışa katkı sağlayan çalışmaları, radikalizmi önlemeye yönelik çabaların temel unsurlarındandır. Bahis konusu olan Müslüman cemaatinin eğitim durumuna katkıda bulunularak ve herşeyden önce aşırılıktan, radikalizmden ve hele hele şiddetten uzak sosyal bir çerçevenin sunulması ve kimliğin tanımlanmasıyla güçlendirilmesidir."
Açıklamada, Müslüman sivil toplum örgütlerinin geniş çaptaki gönüllü hizmetleri kapsamında Müslüman çocuk ve gençlerine özgüven aşıladığı, Avusturyalı Müslümanlar olarak kimliklerini pekiştirdiği ifade edildi. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
"Oturmuş bir kişilik insana hayatta kendi ayakları üzerinde durmayı sağlar. Böyle kişiler savaş maceracılarına sempati beslemez ve dahil olma, terfi veya güven arayışı içinde savaşa katılmazlar.” Özellikle gençlerin radikalleştiğine dikkat çekilen açılama şöyle devam etti: “Bu itibarla bizler ilk etapta sosyal zorluklardan dolayı tehlikeli fikirlere haliyle yatkın olan gençlerin radikalleştiğine dikkat çekmek isteriz. Bundan dolayı gençlere yeni perspektifler ve imkanlar sunmak ve onların bunlardan istifade etmeyi öğrenmesini sağlamak hedeflerden biri olmalıdır. Müslüman kadın ve erkeklerin de toplumun her düzeyinde katılım sağlayabilmesi için her türlü engelin ve yapısal ayrımcılığın ortadan kaldırılması ve fırsat ve imkan eşitliğinin sağlanması gerekmektedir. İslam Düşmanlığı ülkemizdeki barış ortamını tehdit etmektedir Burada memleketimiz Avusturya‘ya odaklanmak istiyoruz. Gün geçmiyor ki Müslüman kadın ve erkekler saldırıya veya sözlü tacize maruz kaldıklarını bildirmesin. Ülkemizdeki güncel durum o kadar ürkütücü ki, Müslüman kadınlar hergün, hatta ve hatta güpegündüz herkesin gözü önünde hakarete, küfre hatta saldırıya maruz kalıyorlar. Bu saldırılar Müslüman toplumunda büyük güvensizliğe ve korkulara sebebiyet vermektedir. Müslüman bir kimliğe sahip Avusturyalı kadın ve erkekler Avusturya’nın kendileri için tabii ve yegâne vatan olmasına rağmen gitgide toplumun bir parçası olmadıkları hissine kapılmaktadırlar. Politikacılar tarafından yapılan aceleci açıklamalar Avusturyalı Müslümanlara yönelik haliyle sergilenen genelleştirici, şüpheci bakışı pekiştirmektedir. İslam düşmanı ve genelleştirici medya haberleri ve genel şüphenin, nefretin ve yabancılaşmanın hakim olduğu bir atmosfer barışçıl bir şekilde yaşamamıza tehdit oluşturmaktadır. Genelleştirme yapmayan habercilik örneklerine fazla rastlayamadığımızı ve medyanın şekillendirme gücünün sorumluluk bilinciyle kullanıldığını teyit edecek sağlam araştırmalara dayanan ve ferasetle yürütülen haberlere hasret kaldığımızı belirtmek isteriz. Biz inancımızın pozitif ve insancıl mesajını samimiyet içinde yaşamaya ve ülkemizdeki sosyal barışa güvenilir şekilde katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da bütün yapıcı güçlerle çalışmaya hazırız. Şiddet ve aşırılık üzerine kurulan bugünkü söylemin tüm aktörlerini, olaya ihtiyatlı, nesnel ve çözüm odaklı bir şekilde yaklaşmaya davet ediyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.