Musul'u kurtarma operasyonu başladı, Türk askeri katılmıyor

Irak Başbakanı İbadi, operasyona karadan hiç bir yabancı gücün katılmadığını duyursa da, çok sayıda İngiliz ve Amerikan subayının oluşturulan cephe gerisinde varlığı biliniyor.

16 Ekim 2016 Pazar 23:42
Musul'u kurtarma operasyonu başladı, Türk askeri katılmıyor






Musul'u kurtarma operasyonu başladı, Türk askeri katılmıyor

Türkiye'nin gündemine Başkonsolosluk Binası'nın işgali ve 35 vatandaşımızın rehin alınması olayıyla giren Musul'un kurtarılması için aylardır tartışılan operasyon gece yarısından itibaren başladı.
Sabah karşı 04.30'da başlaması planlanan operasyon, havadan yapılan bombardıman ile birlikte 3 saat öne çekildi.

Irak Başbakanı İbadi, operasyona karadan hiç bir yabancı gücün katılmadığını duyursa da, çok sayıda İngiliz ve Amerikan subayının oluşturulan cephe gerisinde varlığı biliniyor.

PEŞMERGE: YABANCI GÜÇLER YOK

Bu arada harekatın başlamasından sonra ilk açıklama Erbil'den geldi. Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cebbar Yaver, Musul'u Kurtarma Operasyonu'na yabancı güçlerin katılmayacağını söyledi.

Yaver açıklamasında şu bilgileri verdi; "Irak Ordusu'ndan; 15'inci ve 16'ıncı tümenleri, anti-terör, federal polisi, Ninova polis güçleri, Şii Heşdi Şabi ve Heşdi Weteni (Aşiret topluluklar) milsileri katılacak.

Peşmerge Güçleri'nden piyade tümenleri, 80'inci ve 70'inci Birlikleri, 1'inci ve 2'inci Destek Kuvvetler, Zerevani Komando Kuvvetleri (Özel Kuvvetler), Sivil Savunma güçleri katılacak.”

Bakanlık yetkilisi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri hava desteğinin yanı sıra gerektiğinde karada da lojistik destek vereceğini söyledi.

Yabancı güçlere ilişkin Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri şunları söyledi:

YABANCI HERHANGİ BİR GÜÇ OPERASYONA KATILMAYACAK

“Peşmerge Güçleri, Iraklı ve uluslararası koalisyon komutanları arasında yapılan toplantılarda alınan karar çerçevesinde ve yapılan planlara göre, yabancı ve dışarıdan herhangi bir güç operasyona katılamayacak.

TÜRK ASKERLERİ OPERASYONA KATILMAYACAK

Musul'un Başika bölgesinde bulunan Gudad Askeri Üssü'nda konuşlanan Türk askerleri operasyona katılmayacak. Irak Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi'nin resmi güçleri dışında başka güç yok”

Peşmerge Güçleri, Irak Hükümeti ve koalisyon güçleri arasında ortak operasyon odası kurulduğunu ifade eden Yaver, şöyle devam etti:

“Ayrıca savaş özel basın odası da kurulacak. 3 taraf basın odasında çıkan talimata göre ortak bir şekilde hareket edecek. Ayrıca geniş bir medya ekibi oluşturulmuş durumda. Basın kuruluşları buradan gelen bilgileri esas alacaktır.

Peşmerge Güçleri'nin rolüne ilişkin, Cebbar Yaver, “operasyonda peşmergeye özellikle coğrafi olarak büyük ve önemli rol verilmiştir. Ancak güvenlik nedenlerde daha fazla ayrıntı paylaşamayız” diye belirtti.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.