Çinliler Trans Baykal'ı parsel parsel kiralayacak

Çinli şirketler Sibirya'da Trans Baykal Bölgesi'nin verimli tarım alanlarını kiralamak isteyince bölge sakinlerinin tepkisi sert oldu.

19 Haziran 2015 Cuma 19:06
Çinliler Trans Baykal'ı parsel parsel kiralayacak






Çinliler Trans Baykal'ı parsel parsel kiralayacak


Çin tarım şirketleri, yeni buğday ve çeltik üretim alanları ele geçirmek için Ukray'dan umudunu kesince Rusya Fedarasyonu içinde yeni toprak arayışlarına girdi. Rus TASS ajansından Elvira Balganova'nın haberine göre Çinli şirketler merkezi hükümetten izin alarak geldikleri Trans Baykal Bölgesi'nde incelemeler yapmak istedi.
Ancak verimli toprakların Çinlilere kiralanmasına tepkiler büyük oldu. TASS ajansının haberine göre Buryat yetkilileri ekilmeyen tarım arazilerinin değerlendirilmesi için Çinli şirketlerle işbirliği yapılmasının bir sakıncasının olmadığını ileri sürerek tepkileri dindirmeye çalışıyor.

İki yıl önce Ukrayna'dan Konya Ovası büyüklüğünde bir tarım arazi kiralamaya çalışan Çin şirketleri çıkan iç savaşın ardından bölgeyi terketmişti.

Buryatlı çiftçiler Sosyal medyada örgütlenerek Çin şirketlerine toprak kiralanmasına karşı çıkıyor.

49 YILLIĞINA KİRALAMAK İSTİYORLAR

Çinli şirket temsilcilerinin Trans Baykal valisi Konstantin Ilkovsky ile imzaladığı işbirliği niyet anlaşması çerçevesinde, vergi indirimi, ucuz işgücü ve ihracat gibi konularda ayrıcalık sağlama peşinde.

Bölgede 24 milyar rublelik yatırım sözü veren Çin Huae Sinban isimli şirket, Rusya'nın Sibirya bölgesinde 2010 yılından bu yana ekim alanı elde etmek için mücadele veriyor. Çinli şirket en az 49 yıllık bir anlaşma ile ilk etapta 115 bin hektar alanı kiralamaya çalışıyor. Çin tarım şirketi bölgede işsizliğe neden olmamak için tarım çiftliklerinde en az yüzde 75 oranında yerel işgücü almayı taahhüt ediyor.

Son Güncelleme: 19.06.2015 19:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.