İkinci evliliği yapana 12 maaş

Sosyal güvenlik sistemi vefat eden sigortalının geride kalanlarını koruyan düzenlemeler içeriyor

15 Aralık 2016 Perşembe 12:41
İkinci evliliği yapana 12 maaş






 
İkinci evliliği yapana 12 maaş
   Sosyal güvenlik sistemi vefat eden sigortalının geride kalanlarını koruyan düzenlemeler içeriyor.Bunun başında da ölüm ve yetim maaşı diye tarif edilen ödemeler geliyor.Anne ve babasından maaş alan yetim kız çocuk evlendiğinde 24 maaş tutarında evlilik parası alıyor.Dul memur eşi ise yeniden evlenirse 12 maaş çeyiz parası alabiliyor.
  Sabah Gazetesi sosyal güvenlik uzmanı Faruk Erdem’in yazısına göre çeyiz parası olarak bilinen bu ödenek 4 A’lı ve Bağ-Kur’lu anne ve babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuklarına veriliyor. Kız çocukları evlendiklerinde yetim maaşı kesiliyor,bu kesilen maaşın 2 yıllık tutarı kız çocuğuna evlendiğinde toplu olarak veriliyor. Para sadece bir kez veriliyor.Yani kız çocuğu bu parayı daha önce almış ise ikinci evliliğinde tekrar verilmiyor.Ödenek için mutlak surette başvuru yapmak gerekiyor.
   Dul eşler de evlilik yardımından yararlanabiliyor.Eşi ölen bir kadın ya da erkek dul maaşı alırken tekrar evlenirse çeyiz parası alıyor.5510 sayılı İş Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den önce Emekli Sandığı kapsamında olan kişilere evlenme ikramiyesi Emekli Sandığı Kanunu’na göre verilmekteydi.Bu yasanın 90.cı maddesi “Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının 12 aylık tutarı evlenme ikramiyesi ödenir”hükmünü taşıyor.
Buna göre 1 Ekim 2008 öncesi Emekli Sandığı Kanunu’na göre çalışan kamu görevlisi sigortalının hak sahibi eşi eğer dul maaşı alıyorsa bugün evlendiğinde 12 maaş tutarında evlenme ikramiyesi alabiliyor.Burada erkek ya da kadın ayrımı yapılmıyor.Evlilik 12 aydan önce biter ise maaşın yeniden bağlanması için 12 ayın beklenmesi gerekiyor. 
 
 
Anahtar Kelimeler:
İkinci Evlilik
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.