Piyasa Volatilitesi 2012’den Bu Yana Görülen En Yüksek Seviyede

İSTANBUL, 15 Ekim () - Finans piyasalarındaki endişenin bir göstergesi olarak değerlendirilen CBOE Volatilite Endeksi, Euro Bölgesi krizinin zirve yaptığı dönemden bu yana görülen en yüksek seviyeye tırmandı. Söz konusu yükselişte küresel...

15 Ekim 2014 Çarşamba 09:05
Piyasa Volatilitesi 2012’den Bu Yana Görülen En Yüksek Seviyede






İSTANBUL, 15 Ekim () - Finans piyasalarındaki endişenin bir göstergesi olarak değerlendirilen CBOE Volatilite Endeksi, Euro Bölgesi krizinin zirve yaptığı dönemden bu yana görülen en yüksek seviyeye tırmandı. Söz konusu yükselişte küresel büyümenin kötüleşmesinden, Ebola salgının yayılmasına kadar bir dizi faktör etkili oldu.

Josie Cox'un The Wall Street Journal Türkiye'de (www.wsj.com.tr) yayımlanan haberinde, küresel piyasalarda son dönemlerde yaşanan gelişmeler ele alınıyor.

VIX olarak bilinen endeks Salı günü 24.64 ile en son Temmuz 2012’de görülen seviyeye tırmandı. Böylece endeks yıl başından bu yana yüzde 80, yalnızca bu ay ise yüzde 50 yükselmiş oldu. Temmuz ayında 10.28’in altına gerileyerek 52 haftanın düşük seviyesini gören endeks 20 yıllık ortalaması olan 20’nin oldukça üstünde seyrediyor.

Commerzbank ekonomisti Peter Dixon konu hakkında, “Bu yükseliş bizi Euro Bölgesi’nin çamura saplandığı eski kötü günlere götürüyor” diye konuştu. Temel göstergelerin birkaç ay öncesine kıyasla çok daha kötü olduğunu belirten Dixon, Euro Bölgesi’ndeki problemlerin yanı sıra Çin’in de momentum kaybettiğine dikkat çekti.

Fransa ve İspanya’da açıklanan tüketici fiyatı verileri enflasyonun beklenenden yavaş arttığını gösterirken Almanya’da açıklanan ZEW ekonomik algı endeksi ise Kasım 2012’den bu yana ilk kez negatife döndü. IMF’nin geçtiğimiz yıl küresel büyüme tahminlerini aşağı çekmesi ile başlayan endişeler böylece daha da arttı.

RBS stratejisti Alberto Gallo, “Piyasalar tepetaklak. Yaz aylarından bu yana beklediğimiz sarsıntı gerçekleşiyor” diye konuştu.

Dixon’a göre ölümcül Ebola virüsünün yayılma ihtimali de borsalar ile emtia piyasalarına şok dalgaları göndererek VIX’i yükseltiyor. Leipzig’de tedavi edilen bir Ebola hastası Pazartesi günü hayatını kaybetmişti. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre virüs Batı Afrika’da 4 binden fazla kişinin hayatına mal oldu.

Stresli dönemlerde düşük riskli bir yatırım olarak görülen altın yüzde 0,54’lük değer kazancıyla 1236.70 dolardan işlem görüyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.