Türkiye, EURO kullanacak mı?

AB tam üyelik görüşmeleri doğrultusunda açılan 17. Fasıl, Türkiye'nin EURO kullanımı tartışmalarını da başlattı. Ankara'da bu konuda resmi bir açıklama yok. Ancak genel eğilim EURO kullanımından yana

16 Aralık 2015 Çarşamba 04:05
Türkiye, EURO kullanacak mı?






Türkiye, EURO kullanacak mı?

Avrupa Birliği'ni kasıp kavuran kriz dalgası Türkiye'nin bağımsız para birimi kullanmasının etkisiyle ucuz atlatıldı. Çok sayıda AB üyesi ülke IMF ve uluslararası bankacılık kuruluşlarının kapısında borç para ararken, Ankara cumhuriyet tarihinin en zengin döviz rezerviyle kapattı. AB tam üyelik sürecinde ortak para birimi EURO kullanımının önüne açan 17. faslın açılması, Türkiye ‘Euro’ya geçiyor' tartışmalarını da başlattı. Bu konuda ülkeler için bir zorlama yok. Çoğu AB üyesi ülke hala ulusal para birimini kullanıyor. Türkiye'nin bu konuda tercih hakkı bulunuyor, ancak genel eğilim EURO'ya geçişten yana.

MAASTRİCH KRİTERLERİ

Yeni ev ödevleri arasında Maastricht kriterlerine uyum ve Merkez’in mali bağımsızlığı bulunuyor.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında açılan 17. faslın sonunda Maastricht kriterlerine uyum ve ardından Euro’ya geçiş hedefleniyor.

Maastricht kriterlerinden kamu açığı ve kamu borçları kriterini karşılayan Türkiye, fiyat istikrarı (enflasyon) ve faiz oranı kriterlerini ise karşılayamıyor.

Fiyat istikrarı kriteri için enflasyonun yüzde 1.5-2.0 düzeyine, faiz kriteri için ise uzun dönemli faizlerin yüzde 3.5 düzeyine gelmesi gerekiyor. Brüksel’de dün “Ekonomik ve Parasal Politika” başlıklı 17. faslın açılmasına aslında 24 Ocak 2007 tarihinde karar verildi. Ancak, 2007 haziran ayında yapılan AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde Fransa, bu faslın doğrudan tam üyelikle bağlantılı olduğunu ileri sürerek blokaj koydu. Bununla birlikte Türkiye, 17. fasla ilişkin uyum sürecini kendi içinde sürdürdü.

17. FASIL'DA NELER VAR?

- 17. fasıl olan Ekonomik ve Parasal Politikalar dün müzakereye açıldı.
- AB katılım müzakereleri 3 Ekim 2005’te başladı.
- Bu süreçte 33 fasıldan 14’ü müzakerelere açılırken, sadece 1 fasıl kapatılabildi.
- Rum yönetimi 6, Fransa 4 faslı bloke ederken, 8 faslın açılmasını ‘ek protokol’ engelliyor.

MÜZAKEREYE AÇILAN FASILLAR

- Sermayenin serbest dolaşımı
- Şirketler hukuku
 -Fikri mülkiyet hukuku
- Bilgi toplumu ve medya
- Gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı
- Vergilendirme
- İstatistik
- İşletme ve sanayi politikaları
- Trans Avrupa ağları
- Çevre
- Tüketici ve sağlığın korunması
- Mali kontrol
Son Güncelleme: 16.12.2015 04:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.