Türkiye'nin kredi notu ne oldu?

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etti.

21 Mart 2015 Cumartesi 01:18
Türkiye'nin kredi notu ne oldu?






Türkiye'nin kredi notu ne oldu?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu ve "durağan" not görünümünü teyit etti. Kriz beklentilerini boşa çıkaran not teyidi Türkiye'ye yönelik yatırımlarda önemli rol oynuyor.

YILLARA GÖRE TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTU SEYRİ

Özal hükümetleri döneminden hemen sonra Türk ekonomisi için en önemli itibar kaynağı olarak yabancı finans kuruluşlarının kredi notları oldu. Türkiye'nin kredi serüveni, ülkenin dünya piyasalarından borçlanmasıyla birlikte Standard and Poor's'un (S&P) 1992 yılında verdiği “BBB” notu ile başladı. Yatırım yapılabilir seviyeye işaret eden bu not daha sonraki yıllarda giderek düşüş gösterip 1994 ve 2001 yıllarında yüksek düzeyde spekülatif olan “B” seviyesine kadar geriledi. Uluslararası ekonomik krizlerin yaşandığı 2008 yılından bu yana ise S&P Türkiye'nin kredi notunu 2 kez yükseltirken, Fitch ise ülkenin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye kadar çıkarmış bulunuyor.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) “Kredi Derecelendirme Kuruluşları: Alternatif Arayışlar” adlı rapordan derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin kredi derecelendirme süreci dünya para piyasalarından borçlanmasıyla birlikte başladı. Türkiye ilk kredi notunu, S&P 4 Mayıs 1992 tarihinde “BBB” seviyesinde aldı. S&P'den bir gün sonra Moody's de Türkiye'nin kredi notunun “Baa3” olduğunu bildirdi. Fitch ise 10 Ağustos 1994 tarihinde Türkiye'nin kredi notunun “B” olduğunu duyurdu.

Türkiye'nin kredi notu, ilk derecelendirme yılı olan 1992 ve 1993 yılından sonra, Fitch'in 5 Kasım 2012 tarihinde verdiği “BBB-“ notuna kadar sürekli yatırım yapılabilir seviyenin altında kaldı.

BELİRSİZLİK NOTU DÜŞÜRÜYOR

Kredi kuruluşları tarafından Türkiye'nin kredi notlarında politik ve ekonomik belirsizliklerin etkili olduğu belirtiliyor. Türkiye özellikle 1990'lı yıllarda alınan bu düşük notlar neticesinde uluslararası piyasalarda borçlanırken vade yapısı ve maliyeti daha uygun olan piyasalardan borçlanamadı. Dış pazarlarda uygun koşullarda borçlanamayan Türkiye ekonomisinde iç borca başvuruldu ve bu durum ülke ekonomisini olumsuz etkiledi.

Türkiye'deki kaynaklar kamu tarafından kullanıldığından reel sektörün ihtiyacı olan kaynak temini sağlanamadı ve bu durum reel sektörün yüksek faiz şartlarında faaliyette bulunmasına yol açtı.

EN FAZLA NOT S&P'DEN GELDİ

Türkiye'nin kredi notunda en fazla değişiklik yapan kuruluş, 37 kez ile S&P olurken, Moody's ve Fitch Türkiye'nin notunda 21'er kez değişikliğe gitti.

TÜRKİYE'NİN NOTLARI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch , yakın dönemde Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu BB 'dan 'BBB-“ye yükseltti, görünümünü ise “durağan” olarak belirledi. Ülke tavanını ise “BBB-“den “BBB”ye yükseltti.

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu, 20 Haziran 2012'de yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı olan “Ba1” olarak belirledi. Kuruluşa göre, Türkiye'nin kredi notunun görünümü “pozitif” durumda bulunuyor.

S&P ise Türkiye'nin kredi notunu 1 Mayıs 2012'de “BB “ olarak belirlerken, kredi not görünümünü “durağan” olarak değerlendiriyor.
Son Güncelleme: 21.03.2015 01:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.