Akkuyu Nükleer Santrali töreninde çevreciler eylem yaptı

DİLEKLERİNİ YAZDILAR Temel atma törenin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko, inşaat alanından çıkarılıp içi daha önce oyulan büyük bir kapsül kayaya, dileklerini yazıp bıraktı....

14 Nisan 2015 Salı 16:41
Akkuyu Nükleer Santrali töreninde çevreciler eylem yaptı






DİLEKLERİNİ YAZDILAR
Temel atma törenin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko, inşaat alanından çıkarılıp içi daha önce oyulan büyük bir kapsül kayaya, dileklerini yazıp bıraktı. Daha sonra üzeri pirinç levhayla kapatılan kapsül kayanın 50 yıl sonra açılıp dileklerin okunacağı belirtildi.
İHALEDE BÜYÜK İNDİRİM'
Daha sonra Yıldız ve Kirienko gazetecilerin sorularını yanıtladı. Temeli atılan yapıların ihalesine 9 Türk şirketinin katıldığını belirten Kirienko, "İlk aşamada bu tür deniz yapıları inşaatında deneyimli şirketler seçildi. Bu şirketlere şans verildi. Ayrıca bu ihaleye katılanlardan uygun fiyatı veren şirketi seçmek zorundaydık. Bu ihalede 1 milyar 50 milyon dolar fiyat veren Cengiz İnşaat daha sonra bunu 400 milyon dolara indi. Neredeyse yarı yarıya bir fiyat indirimi gerçekleşti. Dün saat 23.15'te son zarfları açtığımızda Cengiz İnşaat 56 milyon dolar daha düşük fiyat verdi. 394 milyon dolarla ihaleyi kazanan firma oldu" diye konuştu.
'EKONOMİK KRİZDEN ETKİLENMEYECEK'
Genel Müdür Kirienko, Rusya'da yaşanabilecek ekonomik krizlerin projeyi etkileyip etkilemeyeceği konusundaki soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Kesinlikle hiçbir şeyden bu proje etkilenmeyecek. Çünkü Devlet Başkanımız Putin ile Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan arasında onların beyanı da açık ve nettir. Bu proje yaşanabilecek ekonomik krizlerden etkilenmeyecektir. Sayın Putin de bunun güvencesini vermiştir. Şu an Mart ayı itibari ile projeye ayrılan 51 milyar rubleyi planlanan süreçten önce aldık."
'ÇEVRECİ BİR YAKLAŞIM SERGİLEDİK'
Bir gazetecinin ÇED'e yönelik çevrecilerin ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin açtığı davalara rağmen böylesi bir temelin atılmasının hukuksuzluk olarak değerlendirildiğini belirterek bu konuda görüşlerinin sorulması üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şunları söyledi:
"Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Şu anda atılan temel, deniz yapıları ile ilgili bir temel atmadır. Reaktörlerin deniz yolu taşınmasının sağlanması için gerekli deniz yapılarını içermektedir. Çevreci kardeşlerimizin görüşlerine saygı duyuyorum. Yalnız çevreci olmak, söylemle olmuyor. Bu projede çevreci bir yaklaşım sergiledik. Buna rağmen bu projeye karşı çıkmak, bir ülkenin kalkınmasına, gelişmesine karşı bir çıkış olur. Bunu karşı çıkanları da ülkenin gelişmesine, kalkınmasına karşı çıkanlar olarak görüyorum."

FOTOĞRAFLI

Son Güncelleme: 14.04.2015 16:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.