Akyaka'da 'zeytinlerin Ahı İçin' Aşureli Protesto

MUĞLA'nın Ula İlçesi Akyaka Mahallesi'ndeki tamamı zeytinlerle kaplı 19 bin 300 metrekarelik Hazine arazisinde 'betonlaşmayı önlemek' için hukuk savaşı sürdüren Akyaka Dayanışması Platformu üyeleri, termik santral için 6 bin zeytin...

17 Kasım 2014 Pazartesi 17:18
Akyaka'da 'zeytinlerin Ahı İçin' Aşureli Protesto






MUĞLA'nın Ula İlçesi Akyaka Mahallesi'ndeki tamamı zeytinlerle kaplı 19 bin 300 metrekarelik Hazine arazisinde 'betonlaşmayı önlemek' için hukuk savaşı sürdüren Akyaka Dayanışması Platformu üyeleri, termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesildiği Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'ne sürekli destek kararı aldı.
Akyaka Mahallesi'nde sosyal medya aracılığıyla birbirleriyle iletişim kuran bölgedeki değişik platform ve dernek üyeleri Akyaka'daki Zeytinpark'ta buluşma kararı aldı. Birbirlerine davet yazısında, "Anadolu'da ölmez ağacı diye de bilinen zeytin ağacı asırlar boyu yerinden kıpırdamadan bilgece durur, dayanıklıdır, incir gibi kayayı delmez ama tutunur, uzun yıllar kıpırdamadan yerleşir. Bulunduğu yerin bütün sırrını, bütün iyiliğini taşır, iyiliğin meyvesini verir. Kötü kalpli bir zeytin ağacına rastlayan olmamıştır hiç ama kötü kalpli insanları fenerle aramaya gerek yok. Daha yeni binlerce ölmez ağacını 'Kesmek yetmez, bu ağaç ölmez' deyip köklerinden söktüler. Oysa zeytin sırf barışın değil, direnişin de simgesidir. Bilirler kökünden bir kesseler, dibinden bin sürgün verir. Toprağından sökseler, dokunduğu yerden yine kök verir. Tüm kötülüklere, zulme karşı iyi yürekli insanlar da böyledir. Gezi'de çınar, Yırca'da zeytindirler, bir yanları Berkin'se öte yanları Medeni'dir. Toprağa dokunur, köklenir, fersah fersah uzakta da olsalar aynı kökten bilirler birbirlerini, aynı acıyı duyar, birbirlerinin gözyaşı rahmetiyle yeşerirler birlikte. Bu nedenle de 15 Kasım Cumartesi Akyaka Zeytinpark'ta Yırca'da kesilen zeytinlerin ahı için aşure kaynatıp dağıtıyoruz. Tüm canları 12.00'de direnişin bereketine bekliyoruz" metnini gönderdi. 100'ün üzerinde katılımcı belirlenen gün ve tarihte Zeytinpark'ta bir araya gelip, aşureli protestoda bulundu. Bu tür eylemlerin devam edeceğini belirten Akyaka Dayanışma Platformu üyesi Serdar Denktaş "Yırca'ya destek toplantımıza Muğla Büyük Şehir Belediyesi'nden de görevli bazı arkadaşlarımız katıldı. Onlarla buradaki sorunları konuşma fırsatı bulduk. Önümüzdeki günlerde yeniden bir araya gelerek tüm sorunları masaya yatırarak ortak çözüm üretmek için çalışma yapacağız. Bu her iki taraf açısından da çok olumlu bir gelişme" dedi.
"ZEYTİN KORUMA YASASI HİÇE SAYILIYOR"
Denktaş, Cumartesi yaptıkları açıklamayı yineleyerek, "Aynen açıklamada da belirtildiği gibi doğaya ve ortak yaşam alanlarına yalnızca rant gözlüğü ile bakan hükümet, doğal yaşam alanlarını talan etme girişimlerini tüm şiddeti ile sürdürüyor. Son olarak doğa ve yaşamın düşmanı termik santrallara bir yenisini daha eklemek için Yırca'da 6 bin zeytin ağacı hukukla birlikte katledildi. Hükümet, köylülerin yıllardır geçimlerini sağladıkları zeytinliklerini, yalnızca savaş koşullarında uygulanan 'Acele kamulaştırma' yasasını devreye sokarak ellerinden almış, adeta doğaya ve kendi halkına savaş açtığını ilan etmiştir. Yırcalıların yaşam alanı zeytinlikler, Zeytin Koruma Yasası'nı da hiçe sayarak Kolin Şirketi'ne peşkeş çekilmeye çalışılmıştır. Akyaka Dayanışması Platformu olarak geçen yıl Temmuz ayından beri ortak yaşam alanımız olan zeytinliğimizin özelleştirilmesine ve imara açılmasına karşı mücadele etmekteyiz. Aynen Yırca'da ve ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi Akyaka'da da halkın ortak yaşam alanı, yine hukuk katledilerek betonlaştırılmak istenmektedir. Yırcalı dostlarımızla dayanıştığımızı göstermek, hem de zeytinliklerimizi talan etmenin yolunu açmak için Zeytin Koruma Yasası'nı değiştirme girişimlerini protesto etmek üzere birlikte hazırladığımız aşuremizi can dostlarımızla paylaştık. Bu nedenle de platform olarak eylemlerimiz devam edecektir" diye konuştu.

FOTOĞRAF

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.