Azmin öyküsü

Hilmi DUYAR- Coşkun YAMAN/BALIKESİR, () - BALIKESİR'de çocuk yaşta babasını kaybeden ve okulunu bırakıp kuaförde çalışmak zorunda kalan 40 yaşındaki Zeliha Kahraman, okulunu dışarından bitirdikten sonra üniversite okuyup rehberlik...

08 Mart 2015 Pazar 11:23
Azmin öyküsü






Hilmi DUYAR- Coşkun YAMAN/BALIKESİR, () - BALIKESİR'de çocuk yaşta babasını kaybeden ve okulunu bırakıp kuaförde çalışmak zorunda kalan 40 yaşındaki Zeliha Kahraman, okulunu dışarından bitirdikten sonra üniversite okuyup rehberlik ve psikolojik danışmanlık ofisi açtı. Çocukluk yıllarında terzilik yapan iki ablasıyla ders çalışırken görenlerin, 'Okuyup mebus mu, paşa mı olacaksınız?' demelerine inat Kahraman, şimdi AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu. Kadınlara seslenen Zeliha Kahraman, "Hiçbir şeyden yılmayın. Yanlış yönlendirmelerin kurbanı olmayın. İdealleriniz, geleceğiniz için çalışın. Çalışmanın emeğin sonu başarıdır" dedi.
Balıkesir'in kapatılıp, mahalleye dönüştürülen Yeniköy Beldesi'de 1974 yılında dünyaya gelen Zeliha Kahraman, Balıkesir Atatürk İlkokulu'ndan mezun olduğu yıl, PTT'de şoförlük yapan babası Hüseyin Kahraman'ı kaybetti. Babanın ölümüyle ekonomik sıkıntı içine giren ailenin kızı Zeliha, ablaları Rabia ve Seda ile birlikte okulu yarıda bırakmak zorunda kaldı. İleriki yıllarda yaşam mücadelesini planlamak için, anne Fatma Kahraman ile bir araya gelen 3 kardeş çalışarak evlerine katkıda bulunma kararı aldı. Rabia ve Seda terziliği, Zeliha Kahraman ise kuaförlüğü meslek olarak seçti. Çalışıp, para kazanmaya başlayan 3 kardeş birlikte ders çalışarak ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirip, diplomalarını aldı. Kardeşlerden Zeliha Kahraman 1998 yılında üniversite sınavlarına girdi. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İşletme Bölümü'nü kazandı. Ancak, yine yaşam koşullarının elvermemesi nedeniyle kazandığı okula kayıt yaptırmazken, ablaları Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi'nde öğrenime başladı. Ertesi yıl tekrar üniversite sınavına giren genç Zeliha, bu defa Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Meslek Yüksek Okulu İşletmecilik Bölümü'nü kazandı. Ön lisansını bölüm üçüncüsü olarak tamamlayan Kahraman daha sonra, Anadolu Üniversitesi İşletmecilik Fakültesi'ne yatan geçiş yapıp, mezun oldu.
Mezun olduktan sonra bir süre ilaç mümessili olarak çalışan Zeliha Kahraman, yaptığı iş ideallerine uymadığı için tekrar üniversite sınavlarına girip Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünü kazandı. Kahraman, burayı 3 yılda okul üçüncüsü olarak olarak bitirdi. Diplomasını aldıktan sonra özel bir kurumda öğretmenlik yapan Kahraman bununla yetinmeyip, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladı. Eğitim öğrenim alanında son idealini gerçekleştiren Zeliha Kahraman, öğretmenliğe devam ederken, geçen Aralık ayında Balıkesir'de psikolojik danışmanlık ofisini hizmete açtı.
'OKUYUP MEBUS MU PAŞA MI OLACAKSINIZ?'
Yoğun çalışmalarının arasına siyaseti de sokan Kahraman, AK Parti'den Balıkesir milletvekili aday adayı da oldu. İlginç yaşam öyküsünün okullarda ders konusu olabileceğini belirten Kahraman şunları anlattı:
"Çok sıkıntılar çektik. Her çocukta olduğu gibi ilkokula başladığımda benim de ideallerim vardı. Babamı kaybettikten sonra, anneme bağlanan düşük maaşla 3 kız kardeşin öğrenim görmesi hayal oldu. Yılmadık. Çalışırken öğrenimimiz tamamlamaya karar verdik. Yoğun işlerimizin arasında ders çalışıyorduk. Ablamların yetiştirilecek işleri olduğu için akşamları onlar dikiş dikerken ben kitap okuyordum. Onlar da beni dinliyordu. Bu şekilde ders çalıştık ve başarılı olduk. Ablalarımdan biri şimdi Balıkesir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı, diğeri ise İstanbul'da öğretmen. Komşularımız, ablalarıma kitap okurken beni gördüklerinde, "Ne yapıyorsunuz? Okuyup mebus mu paşa mı olacaksınız?' diyorlardı. Bizi caydırmaya çalışıyorlardı. Ancak, biz üç kardeş başarıya ulaştık. Şimdi diyorum ki, 'Evet, okudum, mebus olacağım.' Kadınlara sesleniyorum. Hiç bir şeyden yılmayın. Yanlış yönlendirmelerin kurbanı olmayın. İdealleriniz, geleceğiniz için çalışın. Çalışmanın emeğin sonu başarıdır." 
Zeliha  Kahraman, ideallerinin gerçekleşmesine her zaman destek olan annesi 68 yaşındaki Fatma Kahraman'a da teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.