Balık baykuşu, Mersin'de fotoğraflandı

MERSİN, () - MERSİN Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Yaban Hayatı İzleme ve Tespit Etme Projesi' kapsamında yapılan çalışmalar sırasında...

14 Nisan 2015 Salı 17:54
Balık baykuşu, Mersin'de fotoğraflandı






MERSİN, () - MERSİN Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Yaban Hayatı İzleme ve Tespit Etme Projesi' kapsamında yapılan çalışmalar sırasında Çamlıyayla İlçesi'nde dünyanın en nadir yırtıcı kuşlarından biri 'Balık baykuşu' tespit edildi.
Varlığı kayıt altına alınan ve Avrupa'da artık görülmeyen, Türkiye'de ise, Akdeniz Bölgesi'nin birkaç yerinde bulunan balık baykuşu, Kadıncık Barajı'nın bulunduğu vadide görüldü. Daha önceden amatör kuş gözlemcileri tarafından da gözlemlenen balık baykuşu, Biyoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Gökhan Coral, proje sorumlusu Biyolog Orhan Karakaya ve Çevre Mühendisi Özlem Kökcü tarafından fotoğraflandı. Prof.Dr. Coral, balık baykuşunun gece yırtıcı kuşları takımı altında yer alan baykuşgiller familyasından bir baykuş türü olduğunu belirtti. Balık baykuşunun Avrupa da artık görülmeyen, Türkiye'de ise şimdilik Akdeniz Bölgesi'nin bazı yerlerinde yaşam mücadelesi veren kuşlar olduğunu ifade eden Prof.Dr. Gökhan Coral, yer değiştirmelerinin genellikle yaşam alanlarının yok olmasına, rahatsız edilmelerine ve besin bulamama gibi etkilere bağlı olduğunu kaydetti.
Prof.Dr. Coral, balık baykuşuna Kadıncık Vadisi'nde rastlanılmasının nedenlerini; yörede Alabalık Üretim Tesisi'nin bulunması ve kuşların besin ihtiyacını buralardan kolayca temin etmesi ve vadinin ormanlık alandan oluşması olarak sıralayarak, bu alanların hassas alan olarak tescil edilmesi gerektiğini dile getirdi. Balık baykuşunun bölgede üremesi ve çoğalması için Tür Koruma Eylem Planı'na ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Coral, gerek yerel halkın gerekse doğa fotoğrafçılarının türü bilinçsizce rahatsız etmemeleri gerektiğini söyledi.
Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük balık baykuşu türünün Mersin sınırları içinde kayıt altına alınmasının önemli olduğunu vurgulayarak, türün korunması için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.