Beklenen yağış geldi

Yaprak KOÇER/ SAMSUN, () – SAMSUN Meteoroloji 10'ncu Bölge Müdürü Murat Asar, 1 Ekim 2014'den 23 Mart 2015'e kadar ki dönemde Karadeniz Bölgesi'nde ve Türkiye genelinde metrekareye düşen yağış miktarında bir önceki döneme ve mevsim...

02 Nisan 2015 Perşembe 11:04
Beklenen yağış geldi






Yaprak KOÇER/ SAMSUN, () – SAMSUN Meteoroloji 10'ncu Bölge Müdürü Murat Asar, 1 Ekim 2014'den 23 Mart 2015'e kadar ki dönemde Karadeniz Bölgesi'nde ve Türkiye genelinde metrekareye düşen yağış miktarında bir önceki döneme ve mevsim normallerine göre artış olduğunu söyledi.
Samsun Meteoroloji 10'ncu Bölge Müdürü Murat Asar, 1 Ekim 2014-23 Mart 2015 döneminde Samsun ve Türkiye'de çeşitli illerde meydana gelen yağış miktarıyla ilgili bilgi verdi. Asar, Türkiye'nin geçen yıla nazaran bu kış itibariyle sert denilebilecek, yağış açısından da verimli bir mevsim geçirdiğini dile getirerek, "Bu yağışların hem Karadeniz Bölgesi'nde, hem Türkiye genelinde mevsim normalleri civarında veya mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiş olması, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının yeterince beslenmesi bakımından büyük yarar sağlayacağını tahmin ediyoruz. Özellikle son verilere baktığımızda 23 Mart 2015 itibariyle su yılı başlangıcından yani 1 Ekim 2014'den bugüne kadar ki dönem dikkate alındığında yaklaşık 5.5 aylık süre içerisinde Karadeniz Bölgesi mevsim normallerinin üzerinde yağışları almış gözüküyor. Özellikle Samsun'da mevsim normali metrekareye 391 kilogramken şu ana kadar gerçekleşmiş olan yağış 403 kilogram. Bu da yaklaşık olarak mevsim normaline göre yüzde 3.2 artışa tekabül ediyor. Geçen yıla nazaran ise bu su yılında şu ana kadar yüzde 100'den daha fazla bir artış meydana gelmiş durumda" dedi.
TÜRKİYE GENELİNDE MEVSİM NORMALLERİNE GÖRE ARTIŞ OLDU
Samsun ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde yağışların bu seviyede gerçekleşmesinin su varlığının istenilen seviyeye çıkması ve su kaynaklarının etkin bir şekilde beslenebilmesi açısından önemli bir faktör olacağını tahmin ettiklerini belirten Asar, "Yine Türkiye geneli itibariyle baktığımızda özellikle bu yağışların mevsim normaline göre arttığını görmekteyiz. Yine bu sezon için mevsim normaline göre Ankara’da yüzde 6, İzmir’de yüzde 24, Bursa’da yüzde 14, Antalya’da yüzde 24, Kayseri 21, Edirne’de 25, Konya’da yüzde 7 civarında yağışlarda bir artış dikkat çekiyor. Bu seviyedeki gerçekleşme Türkiye’deki su varlığının önümüzdeki sulama döneminde belki ihtiyacımız olacak suyun şimdiden suyun depolandığı rezervuarlarda toplanması bakımından ciddi bir yarar sağlaması beklenebilir" diyerem şöyle devam etti:
REKOLTEYİ ARTIRACAK
"Tarımsal açıdan da çok çok öneme sahip olan özellikle sulama yapılamayan kuru tarım alanlarında mevsim yağışlarının etkin ve verimli geçmesi orada elde edilecek ürünün tabii ki doğal olarak rekoltenin yükselmesi anlamında ciddi bir katkı sağlayacaktır. Kuru tarımda en çok suya ihtiyaç olan dönem olan Nisan ve Mayıs ayları itibariyle uzun vadeli tahminlerimize göre mevsim normalleri civarında Karadeniz’de ve Türkiye genelinde yağışların gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. Bu öngörü çerçevesinde bitkilerin suya en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde mevsim yağışlarının gerçekleşecek olması yönündeki beklentimiz, kuru tarım alanlarından elde edilecek olan rekolte açısından da yarar getireceğini öngörebiliriz."

FOTOĞRAFLI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.